Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αποσαφηνίστηκαν οι στόχοι του Brexit - Ασαφές το αποτέλεσμα, φιλόδοξο το χρονοδιάγραμμα

Fitch: Αποσαφηνίστηκαν οι στόχοι του Brexit - Ασαφές το αποτέλεσμα, φιλόδοξο το χρονοδιάγραμμα
Ο Fitch εκτιμά πως οι διετείς διαπραγματεύσεις για το Brexit θα είναι περίπλοκες και ο στόχος για επίτευξη νέας συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών έως τον Μάρτιο του 2019 φιλόδοξος
Η ομιλία της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Theresa May, χθες, Τρίτη 17 Ιανουαρίου, αποσαφήνισε τους τελικούς στόχους του Ηνωμένου Βασιλείου για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το εύρος των πιθανών αποτελεσμάτων του Brexit, εντούτοις, παραμένει μεγάλο και το χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με την Ε.Ε. φιλόδοξο.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει ο διεθνής οίκος αξιολογήσεων Fitch, αναλύοντας την ομιλία της May.
Όπως σημειώνει, σε σχετική ανάλυσή του, η ομιλία της May είναι η πρώτη ολοκληρωμένη, δημόσια παρουσίαση των προτεραιοτήτων Brexit της πρωθυπουργού.
Ως εκ τούτου παρέχει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου σε ζητήματα όπως η ενιαία αγορά.
Με βάση την ομιλία May, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει τόσο από την ενιαία αγορά, όσο και από την τελωνειακή ένωση, ωστόσο παραμένει εξαιρετικά ασαφής η θεσμική και εμπορική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε. μετά το Brexit.
Επιπροσθέτως, ο Fitch εκτιμά πως οι διετείς διαπραγματεύσεις, όπως ορίζονται από το Άρθρο 50, για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. θα είναι περίπλοκες και ο στόχος για επίτευξη νέας συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών έως τον Μάρτιο του 2019 φιλόδοξος.
Το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί όχι μόνο από τους στόχους του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και από τους στόχους των διαπραγματευτών της Ε.Ε. και των κρατών-μελών, που μεταξύ τους μπορεί να διαφέρουν, καθώς και τη δυνατότητα όλων των πλευρών να έρθουν σε συμβιβασμό.
Ο οίκος επαναλαμβάνει, πάντως, πως η αβεβαιότητα για την οικονομική πολιτική, το εξωτερικό εμπόριο και τα ρυθμιστικά πλαίσια που θα δημιουργηθούν, μετά το Brexit, παραμένει μια αδυναμία για την πιστοληπτική αξιολόγηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Fitch θα συνεχίσει να αξιολογεί τον κίνδυνο του Brexit στις μεσοπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές και τα δημοσιονομικά του Ηνωμένου Βασιλείου.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης