Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τι απαντά η εταιρεία Sonak του Θωμά Λιακουνάκου για το σκάνδαλο με τα εξοπλιστικά - Αρνείται την τέλεση οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης - Ζητά επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης

tags :
Τι απαντά η εταιρεία Sonak του Θωμά Λιακουνάκου για το σκάνδαλο με τα εξοπλιστικά - Αρνείται την  τέλεση οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης - Ζητά επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης
Αρνούνται την  τέλεση οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης για το θέμα της προμήθειας μέσων ηλεκτρονικού πολέμου, οι μέτοχοι και το διοικητικό συμβούλιο της προμηθεύτριας εταιρείας SONAK του Θωμά Λιακουνάκου, με αφορμή δημοσιεύματα για τις ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν από την επίκουρη εισαγγελέα διαφθοράς.
Στην ανακοίνωση της εταιρείας, αναφέρεται  «όπως σε όλα τα μέχρι σήμερα έργα της εταιρίας SONAK και στα μηχανήματα που έχει παραδώσει (συμπεριλαμβανομένων και μηχανημάτων ηλεκτρονικού πολέμου) έτσι και στην συγκεκριμένη προμήθεια» τα στελέχη της «έχουν ενεργήσει με πάσα νομιμότητα όπως ορίζουν οι Νόμοι και υπαγορεύουν οι αρχές της ηθικής».
Πρόκειται για την προμήθεια παρεμβολέων και 11 κέντρων ακροάσεων, σύστημα για το οποίο αν και δόθηκε προκαταβολή στην εταιρεία SONAK του Θωμά Λιακουνάκου και μάλιστα μεγαλύτερη από αυτή που ορίζει ο νόμος, όμως  η Ελλάδα δεν το παρέλαβε ποτέ.
Οι διώξεις αφορούν στα αδικήματα της απιστίας σε συνδυασμό με το νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου, της ηθικής αυτουργίας και της άμεσης συνέργειας στο αδίκημα αυτό.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η εν λόγω Σύμβαση εξελίχθηκε ως εξής:

«Το 2001 η SONAK έλαβε μέρος και ανακηρύχθηκε μειοδότης σε Διεθνή διαγωνισμό του ΥΠΕΘΑ για την Προμήθεια «Μέσων Ηλεκτρονικού Πολέμου».
Την  19/10/2001  υπέγραψε Σύμβαση για την κατασκευή 18 παρεμβολέων και 11 Κέντρων Ακροάσεως με το ΥΠΕΘΑ  σύμφωνα με τους όρους και τις διατάξεις του διαγωνισμού και του Νόμου περί προμήθειας αμυντικού υλικού.
Η διαδικασία αποδοχής των πρωτοτύπων διεκόπη τον Σεπτέμβριο 2005 κοινή συναινέσει (προμηθευτή-πελάτη) για να διευκρινιστούν, με διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών, συγκεκριμένοι όροι της διαδικασίας παραλαβής / παραδόσεων των Συμβατικών Συστημάτων.
Το 2006 η SONAK συμμετείχε ως όφειλε με καλή πίστη στις εν λόγω διαπραγματεύσεις που απέβλεπαν στην ομαλή εξέλιξη της Σύμβασης.
Την 1/9/2006, η εν λόγω διαπραγμάτευση, λίγες ώρες πριν την επιτυχή ολοκλήρωσή της διεκόπη αιφνιδίως και αναιτιολογήτως από τον Γενικό Γραμματέα της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών.
Την  27/11/2007, μετά από την ανεξήγητη και μακροχρόνια αδράνεια του πελάτη και εφόσον είχε καταβληθεί από τη SONAK κάθε προσπάθεια για συνέχιση της Σύμβασης, η εταιρεία προσέφυγε σε Διαιτησία.
Η εταιρεία δικαιώθηκε με την από 26/10/2012 απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, επί της οποίας το Δημόσιο, κατόπιν της ομόφωνης εισήγησης της ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, δεν άσκησε έφεση, οπότε κατέστη τελεσίδικα εκτελεστέα.
Η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου,  έναντι μέρους των δαπανών που παρουσίασε η SONAK και ελέχθησαν / επιβεβαιώθηκαν πέρα από το δικαστήριο και από  ανεξάρτητους πραγματογνώμονες που όρισε το δικαστήριο, επιδίκασε την επιστροφή των εγγυητικών προκαταβολής των 35.000.000 ευρώ και καταβολή στη SONAK ποσού περίπου 3.000.000 ευρώ. Να ληφθεί υπόψη ότι η SONAK προσέφυγε στη Διαιτησία διεκδικώντας 60.000.000 ευρώ.
Η εταιρεία έχει επανειλημμένα στο παρελθόν γνωστοποιήσει στο ΥΠΕΘΑ την πρόθεσή της, την οποία εγγράφως επανέλαβε και προ δεκαημέρου, να επαναδιαπραγματευθεί τη συνέχιση της Σύμβασης, που είναι ο μόνος τρόπος για να παραλάβει το ΓΕΣ σημαντικά επιχειρησιακά συστήματα και να ελαχιστοποιηθεί η ζημία τόσο του Δημοσίου όσο και της εταιρείας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης