Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η «μουσουλμανική» τροπολογία ταράζει την κυβερνητική συνοχή – Ανακοίνωση έκπληξη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Η «μουσουλμανική» τροπολογία ταράζει την κυβερνητική συνοχή – Ανακοίνωση έκπληξη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο
Η Ένωση Κεντρώων όπως και η Χρυσή Αυγή δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν την τροπολογία ενώ το Κ.Κ.Ε. δήλωσε ότι θα ψηφίσει «παρόν»
Σοβαρό ενδοκυβερνητικό ρήγμα προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει την τροπολογία που άνοιγε το δρόμο για την νομική αναγνώριση της λεγόμενης «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης καθώς βρέθηκε αντιμέτωπή με το ενδεχόμενο να μην καταφέρει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Οι ΑΝ.ΕΛ. ξεκαθάρισαν ότι δεν θα την υπερψηφίσουν ζητώντας από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Σταυρό Κοντονή να την αποσύρει.
«Όχι» στην τροπολογία είπαν η Νέα Δημοκρατία και η Δημοκρατική Συμπαράταξη και προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα διεμήνυσαν στην κυβέρνηση ότι τούδε και στο εξής δεν θα ξαναψηφίσουν διατάξεις ή νομοσχέδια που δεν στηρίζει σύσσωμη η κυβέρνηση και τα δύο κόμματα που την αποτελούν.
Η Ένωση Κεντρώων όπως και η Χρυσή Αυγή δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν την τροπολογία ενώ το Κ.Κ.Ε. δήλωσε ότι θα ψηφίσει «παρόν».
Στο «παρόν» θα ψήφιζε και το Ποτάμι.
Την ίδια ώρα στην πολιτική τακτική να αναδειχθούν οι σοβαρές ουσιαστικές διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛ. σε μια σειρά από κομβικά ζητήματα πολιτικής στοχεύει πλέον η ΝΔ.
Πηγές της Πειραιώς, αλλά και κορυφαία στελέχη του κόμματος, σε πηγαδάκια στη Βουλή ξεκαθάριζαν πως από εδώ και πέρα δεν θα υπάρχει «κοινοβουλευτική ανοχή» και πως ότι φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή ή θα έχει την απαιτούμενη κυβερνητική πλειοψηφία και των δύο κομμάτων που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση ή δεν θα περνούν.
Κορυφαίος κοινοβουλευτικός παράγοντας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σημείωνε μάλιστα ότι δεν θα ξαναβάλει πλάτη η ΝΔ για να συντηρεί ο Πάνος Καμμένος και το κόμμα του το ποσοστό του 3% επενδύοντας στο εθνικοπατριωτικό προφίλ.
Όλα δείχνουν πως η ΝΔ πλέον επενδύει στην επιθετική τακτική της απώλειας της δεδηλωμένης αναδεικνύοντας τις βασικές διαφορές στο πολιτικό DNA του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ και του δεξιού κυβερνητικού του εταίρου του.
Μάλιστα με τον Σταύρο Κοντονή, έχοντας πάρει εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου να μην ρισκάρει την καταψήφιση της τροπολογίας ανοίγοντας θεωρητική συζήτηση για απώλεια δεδηλωμένης, η ΝΔ από σήμερα κιόλας σηκώνει ευθέως ζήτημα λειτουργίας του κυβερνητικού σχήματος.
Όταν μάλιστα ο Υπουργός Δικαιοσύνης από το βήμα της Βουλής κατηγόρησε τη Χρυσή Αυγή για τη στάση της να καταψηφίσει την τροπολογία που άνοιγε διάπλατα το δρόμο η μουσουλμανική μειονότητα να αναπροσδιορίζεται ως τουρκική, στη ΝΔ έκαναν κυριολεκτικά πάρτι.
Κι αυτό διότι όπως ανέφεραν κοινοβουλευτικοί κύκλοι, στην ουσία ο Σταύρος Κοντονής  άθελά τους «εξίσωσε»  την στάση της Χρυσής Αυγής με τη στάση των ΑΝ.ΕΛ. εξαιτίας των οποίων αναγκάστηκε να αποσύρει την τροπολογία.
Πάντως στο παρασκήνιο της χθεσινής θυελλώδους συζήτησης υπήρξαν ζυμώσεις και διαβουλεύσεις βουλευτών της ΝΔ με βουλευτές της ΔΗ.ΣΥ. αλλά και του Ποταμιού.
Και τα τρία κόμματα, φαίνεται πως συμφωνούν πως από εδώ και πέρα στην κοινή τακτική της αποδόμησης της κυβέρνησης.
Σε δεινή πάντως θέση βρίσκεται πλέον ο κυβερνητικός εταίρος ο οποίος για μια σειρά από θέματα τα οποία προτάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμώντας να ικανοποιήσει το στενό κομματικό του ακροατήριο, οι ΑΝ.ΕΛ θα διαφοροποιούνται καθώς απευθύνονται σε εντελώς αντίθετο εκλογικό κοινό. Το επόμενο «επεισόδιο» στο… σήριαλ των έντονων ενδοκυβερνητικών διαφορών θα είναι το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου.

Ανακοίνωση-έκπληξη από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο

Με ενδιαφέρον πάντως αναμένεται η σημερινή τοποθέτηση του κυβερνητικού Εκπροσώπου κατά τη διάρκεια της ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Συμφώνα με πληροφορίες του bankingnews.gr ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναμένεται να προχωρήσει και σε μια σημαντική ανακοίνωση η οποία συζητήθηκε σε κλειστή σύσκεψη που είχε ο ίδιος με τον Υπουργό οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης