Τελευταία Νέα
Πολιτική

Όλα του γάμου δύσκολα για την Κεντροαριστερά - Απειλεί το εγχείρημα η ηλεκτρονική ψηφοφορία;

tags :
Όλα του γάμου δύσκολα για την Κεντροαριστερά - Απειλεί το εγχείρημα η ηλεκτρονική ψηφοφορία;
Σήμερα οι απαντήσεις για το εάν μπορεί ή όχι να προχωρήσει η ηλεκτρονική ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου αρχηγού
Κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα για την προσπάθεια συγκρότησης του νέου πολιτικού φορέα στην Κεντροαριστερά καθώς εκτιμάται ότι θα αποσαφηνιστεί από την αρμόδια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας το κατά πόσο είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί η ηλεκτρονική ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου αρχηγού.
Όλα τα ερωτήματα συμπυκνώνονται στο εξής ένα: αν δηλαδή μπορεί να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.
Και μπορεί οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν από την Επιτροπή Αλιβιζάτου, το κύρος της οποίας δεν αμφισβητεί κανείς από τους μετέχοντες στο εγχείρημα, αλλά είναι προφανές πως πιθανή ακύρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας θα επηρεάσει αρνητικά την ομαλή πορεία του νέου πολιτικού φορέα στο δρόμο προς τις εσωκομματικές κάλπες.
Μια και θα ανατρέψει τις ισορροπίες.
Είναι προφανές πως η συντριπτική πλειοψηφία των υποψήφιων για την αρχηγία τάσσεται υπέρ της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.
Καθώς αυτός είναι ένας ικανός τρόπος να εξουδετερώσουν το ισχυρό πλεονέκτημα που έχει η Φώφη Γεννηματά, η οποία ως πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της «συμμαχίας» έχει και το μηχανισμό αλλά και την «τεχνογνωσία» να «τρέξει» με ταχύτερο, πιο συγκροτημένο και πιο οργανωμένο τρόπο στη μάχη της εκλογικής διαδικασίας.
Επιπλέον, η ηλεκτρονική ψηφοφορία συνεπάγεται ότι στην εκλογική αυτή διαδικασία θα συμμετάσχουν και νεώτεροι ηλικιακά άνθρωποι, γεγονός που θεωρείται πλεονέκτημα αρκετών υποψηφίων έναντι της κας.Γεννηματά.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία και ο μεγαλύτερος αριθμός συμμετοχής που αυτή προφανώς συνεπάγεται ήταν από τους λόγους που ώθησαν το Ποτάμι και τον κ.Θεοδωράκη να πουν το ναι και να συμμετάσχουν στις εξελίξεις για το νέο πολιτικό φορέα, γεγονός που με τη σειρά του έδωσε στο όλο εγχείρημα περαιτέρω ώθηση και δυναμική.
Τυχόν αρνητική εξέλιξη στο θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας είναι άγνωστο τι μπορεί να σηματοδοτήσει.
Και η ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν είναι το μόνο αγκάθι.
Ζήτημα υπάρχει και με έναν ακόμα όρο που είχε θέσει ο κ.Θεοδωράκης αναφορικά με το ότι οι ψηφοφόροι για την ανάδειξη του νέου αρχηγού θα έχουν τη δυνατότητα να μη γίνουν μέλη του νέου κόμματος αλλά να δηλωθούν ως φίλοι, θέση με την οποία φέρεται να έχει ενστάσεις το ΠΑΣΟΚ.
Είναι προφανές πως ο δρόμος προς το νέο ενιαίο πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς ή της Σοσιαλδημοκρατίας ή του προοδευτικού Κέντρου δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και ότι δυσκολίες θα υπάρξουν αρκετές μέχρι να εκλεγεί ο νέος αρχηγός, να αποσαφηνιστεί η πολιτική ταυτότητα του νέου κόμματος και να αποτυπωθεί το πολιτικό του στίγμα και θέσεις.
Εξίσου προφανές όμως είναι πως μια συνεχιζόμενη δημόσια διένεξη για το τόσο ευαίσθητο και συνάμα κρίσιμο θέμα της εκλογής του νέου αρχηγού προκαλεί αρνητικούς συνειρμούς για το όλο το εγχείρημα.
Ωστόσο, το πιο κρίσιμο ερώτημα είναι αν οι συμμετέχοντες είναι αποφασισμένοι να μείνουν ενωμένοι μέχρι τέλους για την επιτυχία του εγχειρήματος.
Εάν η απάντηση είναι καταφατική, τότε πράγματι μπορεί να διατηρηθεί το θετικό momentum και ο νέος πολιτικός φορέας να ανατρέψει τις σημερινές ισορροπίες.
Εάν η απάντηση είναι αρνητική, τότε όλοι οι συμμετέχοντες, μηδενός εξαιρουμένου, θα δεχθούν ένα άνευ προηγουμένου και δύσκολα διαχειρίσιμο πολιτικό πλήγμα.
Σημειώνεται πως η καταληκτική ημερομηνία για την οριστικοποίηση των υποψηφιοτήτων είναι η ερχόμενη Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου και έως σήμερα τις 1.000 υπογραφές που απαιτούνται έχουν καταθέσει η κα.Γεννηματά και ο κ.Ραγκούσης.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης