Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σπίρτζης: Πέφτουν οι υπογραφές για τη σιδηροδρομική Εγνατία – Σύνδεση με Δούναβη και Μαύρη Θάλασσα

Σπίρτζης: Πέφτουν οι υπογραφές για τη σιδηροδρομική Εγνατία – Σύνδεση με Δούναβη και Μαύρη Θάλασσα
Την ερχόμενη Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου θα γίνουν από τον πρωθυπουργό τα επίσημα εγκαίνια της Ιόνιας Οδού είπε ο κ.Σπίρτζης
Την ερχόμενη Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Βούλγαρος ομόλογος του θα υπογράψουν στην Καβάλα τη συμφωνία για τη σιδηροδρομική σύνδεση τριών λιμανιών της Βουλγαρίας (λιμάνι του Δούναβη, Βάρνα, Μπουργκάς) με τρία λιμάνια της Ελλάδας και των αντίστοιχων εμπορευματικών τους κέντρων (Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Θεσσαλονίκη), με γραμμή που θα υποστηρίζει ηλεκτροκίνηση, ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών, Χρ. Σπίρτζης.
Σε δηλώσεις του στο Κόκκινο ο κ.Σπίρτζης είπε ότι η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια ώστε να προχωρήσει υποδομές που είναι στενά συνδεδεμένες με την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
«Θα υπάρξει νέα χάραξη μεταξύ Θεσσαλονίκης και Καβάλας, που όλα αυτά τα χρόνια το λιμάνι της (όπως και της Θεσσαλονίκης) δεν συνδέεται με σιδηρόδρομο, ούτε με την Εγνατία.
Πρόκειται για ένα μεγάλο μέρος της σιδηροδρομικής Εγνατίας.
Στη συνέχεια, ακολουθούν η δεύτερη σύνδεση που έχει προγραμματιστεί με Βουλγαρία, Ρουμανία και τα διευρωπαϊκά δίκτυα, η αναβάθμιση της γραμμής με τη Σερβία και η σύνδεση με την Αλβανία.
Σε όλα, θα υπάρχει ηλεκτροκίνηση», τόνισε ο κ.Σπίρτζης,
«Η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, μέσα από δράσεις συνδυασμένων μεταφορών, αλλάζει.
Ο προϋπολογισμός για την ελληνική πλευρά του έργου φτάνει τα 3,5-4 δισ. ευρώ.
Συνολικά το έργο θα ανέλθει στα 6,5 δισ. ευρώ και θα υλοποιηθεί από κοινή ελληνοβουλγαρική εταιρεία, ένα μοντέλο που προωθείται σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Δεν έχουμε πλέον κοινοπραξίες εταιρειών, αλλά στενή συνεργασία κρατών, που δίνουν και τις εγγυήσεις για να ολοκληρωθεί το έργο με τη "βούλα" της Κομισιόν.
Τελικός σκοπός δεν είναι μόνο οι συνδυασμένες μεταφορές, αλλά και η προσέλκυση νέων επενδύσεων στην μεταποίηση και την παραγωγή, σε εμπορευματικά κέντρα στη βόρεια Ελλάδα, που αναβαθμίζουν γεωπολιτικά τόσο τη χώρα μας όσο και τα Βαλκάνια» υπογράμμισε ο υπουργός Υποδομών, αναφέροντας πως την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα κάνει τα επίσημα εγκαίνια της Ιόνιας Οδού.
«Με την Ιόνια Οδό τελειώσαμε.
Την επόμενη Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου γίνονται τα επίσημα εγκαίνια από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ήδη τον Αύγουστο οι συμπολίτες μας χρησιμοποίησαν αυτό το δρόμο, που έχει πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, ασφάλεια και ελπίζουμε με μειωμένα διόδια μόλις καταφέρουμε τις αλλαγές των συμβάσεων.
Οι οδικές υποδομές έχουν ακόμη αρκετή δουλειά για να συμπληρωθούν.
Υπήρχε πολύ κακός σχεδιασμός.
Δεν γίνεται π.χ. να μην είναι συνδεδεμένα με την Ιόνια Οδό τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως το Αγρίνιο, η Πρέβεζα, ο δρόμος για τη Λευκάδα.
Δεν γίνεται και η Ιόνια Οδός και η Εγνατία να μην έχει έναν ασφαλή δρόμο για τη σύνδεση με την Αλβανία, να μην υπάρχουν οι κάθετες συνδέσεις με τη Βουλγαρία, δεν γίνεται να μην έχουμε Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης» είπε ο κ.Σπίρτζης.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη σιδηροδρομική γραμμή της Πελοποννήσου, τονίζοντας πως θα υπάρξουν δύο είδη σιδηροδρόμων.
«Το ένα είναι με ηλεκτροκίνηση ως την Πάτρα, όπου απομένει να ολοκληρωθεί η διαβούλευση με το Δήμο για το τελευταίο κομμάτι ως το λιμάνι.
Ο στόχος είναι να έχει φτάσει ως το Ρίο το 2019-2020 και στη συνέχεια μέχρι το αστικό δίκτυο της Πάτρας, όπου θα συμπληρωθεί με τραμ ή ελαφρύ τρένο.
Επίσης, στο παλιό δίκτυο που θα ανακαινιστεί, μέχρι την Καλαμάτα, θα μπορούν να γίνονται τουριστικά δρομολόγια και, αν οι Δήμοι μπορούν να τις λειτουργήσουν σε πιο μόνιμη βάση, θα έχουν αυτή τη δυνατότητα» ανέφερε ο κ.Σπίρτζης, επισημαίνοντας ότι για τη σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας - Θεσσαλονίκης στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η διπλή γραμμή με ηλεκτροκίνηση το 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης