Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στα πρόθυρα «νευρικής κρίσης» οι βουλευτές της κυβέρνησης για τη διαπραγμάτευση - Αντιμετωπίζουν την οργή της κοινωνίας

tags :
Στα πρόθυρα «νευρικής κρίσης» οι βουλευτές της κυβέρνησης για τη διαπραγμάτευση - Αντιμετωπίζουν την οργή της κοινωνίας
Οι κυβερνητικοί βουλευτές φοβούνται και «σταύρωμα» και «σούβλισμα» από τους ψηφοφόρους τους, ενόψει Πάσχα και επιστροφής τους στις περιφέρειές τους
Στα πρόθυρα «νευρικής κρίσης» βρίσκονται οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι καλούνται να λειτουργήσουν ως «κυματοθραύστες» της λαϊκής αντίδρασης και της έντονη δυσφορίας των πολιτών για τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.
Αρκετοί βουλευτές, αλλά και κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το «πώς» και το «πότε» θα κλείσει η αξιολόγηση, ενώ ζητούν να έχουν ενημέρωση για την τελική εικόνα των μέτρων και θετικών αντίμετρων που θα κληθούν να ψηφίσουν.
Μιλώντας στο bankingnews.gr, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονταν ιδιαίτερα ανήσυχοι για το πώς θα μεταβούν στις εκλογικές τους περιφέρειες και κυρίως πως θα αντιμετωπίσουν στον δρόμο τους πολίτες που θα ρωτούν για τα μέτρα και τη συμφωνία.
Την ανησυχία τους αυτή αυξάνει η «εμμονική», όπως τη χαρακτήριζαν, στάση των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ και του Βερολίνου, που δεν φαίνεται να κάνουν πίσω σε κανένα από τα θέματα «ταμπού» για το κυβερνών κόμμα, όπως τα εργασιακά, το συνταξιοδοτικό και η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
«Δεν μπορώ να καταλάβω ποιος είναι ο σχεδιασμός», αναρωτιόταν βουλευτής και πρώην κυβερνητικό στέλεχος, μιλώντας στο bankingnews.gr, και συμπλήρωνε πως «εάν είναι να υπογράψουμε και να ψηφίσουμε ό,τι μας ζητούν οι δανειστές και δε δεχθούν σε κάποια θέματα να κάνουν πίσω, τι νόημα έχει να μείνουμε στην κυβέρνηση».
«Πόσο καλύτερη μπορεί να γίνει η συμφωνία, όσο καθυστερούμε και εν τέλει, θα αντέξουμε να την εφαρμόσουμε ή θα πάμε ακόμα χειρότερα από όσο δείχνουν οι δημοσκοπήσεις;» ρωτούσε ρητορικά άλλος βουλευτής, σε πηγαδάκι της Βουλής, για να δώσει μόνος του την απάντηση ότι «αν τα μέτρα είναι στα… μέτρα του ΔΝΤ καλυτέρα είναι να πάμε σπίτι μας να μπορούμε να δούμε και τους ψηφοφόρους μας».
Άλλωστε η ενημέρωση που είχαν οι βουλευτές την προηγούμενη εβδομάδα από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Έφη Αχτσιόγλου δεν τους άφησε την παραμικρή ελπίδα ότι «ο δρόμος προς τη συμφωνία θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα».
Το αντίθετο!
Οι βουλευτές έχουν ήδη καταλάβει ότι το κουαρτέτο των θεσμών έχει «ξηλώσει» τα αντίμετρα το ένα μετά το άλλο και πως ακόμα και αν αποδεχθούν ένα πλέγμα θετικών μέτρων, όπως φοροελαφρύνσεις και κοινωνικές παροχές, αυτά θα εφαρμοστούν εφόσον υπάρξει επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, αλλά και σημαντικός «δημοσιονομικός χώρος», ώστε να μην τίθεται κίνδυνος «εκτροχιασμού» στο ελληνικό πρόγραμμα.
Τα εσωκομματικά «μασάζ» , οι Προανακριτικές και οι Εξεταστικές Επιτροπές, και τα κυβερνητικά αφηγήματα περί εξόδου στις αγορές και δυναμική επιστροφή της ανάπτυξης «δεν αρκούν και δεν πείθουν», σχολιάζουν οι βουλευτές, για να… μαλακώσουν την οργή των πολιτών, που βλέπουν την αγορά και την πραγματική οικονομία να μπαίνουν σε νέα περιδίνηση.
«Σε τρεις εβδομάδες θα έχουμε Πάσχα θα πάμε στις περιφέρειές μας, τα λουκέτα έχουν επανέλθει, ο κόσμος φοβάται την ανεργία, οι συνταξιούχοι δεν ξέρουν τι θα παίρνουν για σύνταξη μετά τη συμφωνία, το κλίμα είναι βαρύ και δεν θα έχουμε απαντήσεις», ανέφερε προβληματισμένη βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ, για να συμπληρώσει την ανησυχία της πως «και θα μας σταυρώσουν και θα μας σουβλίσουν αν δεν έχουμε κάτι να τους πούμε».
Όλα δείχνουν πως την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα έχει προηγηθεί και συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τη Ρώμη όπου θα έχει και την τελική εικόνα για το αν θα υπάρξει πολιτική παρέμβαση για κλείσιμο της αξιολόγησης με τρόπο «ανεκτό και πολιτικά διαχειρίσιμο» από την κυβέρνηση.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης