Τελευταία Νέα
Οικονομία

Συναγερμός - Σχεδιάζεται πρόωρη εφαρμογή των μέτρων του ΔΝΤ λόγω απλήρωτων φόρων - Στις 28/10 οι θεσμοί στην Αθήνα

Συναγερμός - Σχεδιάζεται πρόωρη εφαρμογή των μέτρων του ΔΝΤ λόγω απλήρωτων φόρων - Στις 28/10 οι θεσμοί στην Αθήνα
Τα «ραντεβού» για τον προϋπολογισμό του 2017 θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα όπου κεντρικό θέμα θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα και με όλα τα σενάρια να είναι ανοικτά
«Παράθυρο» να εφαρμοστούν νωρίτερα τα μέτρα λιτότητας του ΔΝΤ (περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο) ανοίγει η υστέρηση των φορολογικών εσόδων τον Ιούλιο του 2017 από τους απλήρωτους φόρους των πολιτών.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το έλλειμμα των 2 δισ. από την πρώτη δόση του φετινού φόρου εισοδήματος μόνο απαρατήρητο δεν πέρασε χθες (11/9) από τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών στην πρώτη συνάντηση που είχαν στο «Χίλτον» με τους εκπροσώπους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το θέμα της εισπραξιμότητας των φόρων.
Θα υπάρξει νέα συνάντηση σήμερα (12/9), πάνω στο ίδιο θέμα, όπου η ελληνική πλευρά θα προσέλθει με νέα επιχειρήματα για το πώς θα καλυφθεί αυτό το δημοσιονομικό «κενό», το οποίο όπως ήταν φυσικό έχει «θορυβήσει» την κυβέρνηση μετά τις σημειώσεις-παρατηρήσεις των τεχνικών κλιμακίων ότι οι βεβαιώσεις φόρων τη φετινή χρονιά όχι μόνο είναι «παγωμένες» στα επίπεδα της περσινής χρονιάς αλλά σε πολλές κατηγορίες υπολείπονται και από αυτές του 2016…!
Στην αυριανή (13/9) συνάντηση που θα έχουν οι δύο πλευρές για την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού τα ελληνικά τεχνικά κλιμάκια θα επιχειρήσουν να «εξισώσουν» την κόπωση των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος με την αύξηση που καταγράφεται στις εισπράξεις από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Τα «ραντεβού» για τον προϋπολογισμό του 2017 θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα όπου κεντρικό θέμα θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα και με όλα τα σενάρια να είναι ανοικτά:
Από τις πιθανότητες για πρόωρη εφαρμογή των μέτρων που έχει εισηγηθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέχρι το έκτακτο επίδομα στους οικονομικά ασθενέστερους που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ.
Σημειώνεται ότι η επιδοματική πολιτική βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε την απελθούσα Παρασκευή ο Kostelo της Ε.Ε. με την ελληνική κυβέρνηση.
Τα όργανα πάντως της γ' αξιολόγησης ξεκίνησαν να χτυπούν νωρίς για τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος, όπως ανακοινώθηκε, θα συναντηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου 2017 με τον πρόεδρο του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem.
Η συνάντηση θα γίνει στην Αθήνα και μέσα σε ένα διαφορετικό κλίμα από αυτό που έλαβε χώρα το 2015 με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Ο Ολλανδός έχει τραυματικές εμπειρίες από αυτή την επίσκεψη, η οποία έληξε με το περίφημο «ουάου» του Γιάνη.
Αν και επίσημα δεν υπάρχει «ατζέντα» για τα θέματα που θα συζητήσουν οι δύο άνδρες, εντούτοις αυτά είναι γνωστά: από την γ' αξιολόγηση και το χρέος μέχρι και την επόμενη μέρα του κ. Jeroen Dijsselbloem καθώς η θητεία του στο τιμόνι του Eurogroup λήγει τον Ιανουάριο και δεν υπάρχουν πιθανότητες να ανανεωθεί.
Αλλωστε, ο κ. Jeroen Dijsselbloem καταποντίστηκε πριν από λίγους μήνες στις εθνικές εκλογές στη χώρα του, εκτελεί χρέη υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών και έκτοτε έχει κρατηθεί με νύχια και με δόντια στην καρέκλα του προέδρου του Eurogroup.
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, οι θεσμοί αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα 28 Οκτωβρίου 2017, μετά το συνέδριο του ΔΝΤ και της World Bank στις 13 με 15 Οκτωβρίου.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης