Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μελέτη Ρομπόλη: Σε πενιχρούς μισθούς και ελλείμματα οδηγεί η μερική απασχόληση

Μελέτη Ρομπόλη: Σε πενιχρούς μισθούς και ελλείμματα οδηγεί η μερική απασχόληση
Η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση στην Ελλάδα είναι μία ευθεία απειλή και για το ασφαλιστικό σύστημα
Δυσοίωνες προοπτικές για την ανεργία, το ύψος των μισθών αλλά την διόγκωση των ελλειμμάτων στην ασφάλιση προκαλεί η έξαρση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης σύμφωνα με  τη μελέτη του ομότιμου καθηγητή του Παντείου κ. Σάββα Ρομπόλη και του υποψήφιου διδάκτορα του Παντείου κ. Βασίλη Μπέτση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία στα οποία βασίζεται η μελέτη:

Η μερική απασχόληση αποτελεί το ήμισυ (50,3%-2016) των νέων προσλήψεων ενώ η ανασφάλιστη εργασία αφορά 1 στους 5 εργαζόμενους.
Το 38% των εργαζομένων έχει αποδοχές χαμηλότερες από τον κατώτατο μισθό, (393 ευρώ μεικτά τον μήνα) με αποτέλεσμα, μεταξύ των άλλων να χάνουν σημαντικά έσοδα τα ταμεία.
Όπως υπολογίζεται το έλλειμμα που προκαλούν στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση στην Ελλάδα ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο τον χρόνο.
Ετσι σήμερα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Μάιος 2017) η ανεργία βρίσκεται στο επίπεδο του 21,7% (1.035.192 άτομα) ενώ η  πραγματική ανεργία σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι 31,5%.
Ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη  στην παρατηρούμενη μείωση συμβάλλει και η μετανάστευση (450.000) Ελλήνων στο εξωτερικό καθώς και η μείωση (80.000 άτομα το 2016 και κατά τα επόμενα έτη) του πληθυσμού των παραγωγικών ηλικιών.
Η μερική απασχόληση αποτελεί το 11,5% της συνολικής μισθωτής απασχόλησης, σημειώνοντας υπερδιπλασιασμό κατά την τελευταία δεκαετία, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση προσεγγίζει το 21%.
Ειδικά στην Ελλάδα αξίζει να σημειωθεί ότι σε έξι κλάδους αιχμής (βιομηχανία τροφίμων και ποτών, χονδρικό εμπόριο, λιανικό εμπόριο, καταλύματα, δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης, εκπαίδευση) της μερικής απασχόλησης στην Ελλάδα, σε σύνολο μισθωτής απασχόλησης 949.015 ατόμων, τα 794.451 άτομα εργάζονται με πλήρη απασχόληση και 154.474 άτομα (16,3%) εργάζονται με μερική απασχόληση, με τον μεγαλύτερο αριθμό να συγκεντρώνεται στο λιανικό εμπόριο, στην εστίαση και στα καταλύματα.
Η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση στην Ελλάδα είναι μία ευθεία απειλή και για το ασφαλιστικό σύστημα.
Όπως υπολογίζεται το έλλειμμα  που προκαλούν οι ευέλικτες μορφές εργασίας  στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο τον χρόνο.
«Η ευελιξία δεν «κτυπά» μόνο την Ελλάδα – επισημαίνει ο κ. Ρομπόλης-αλλά ολόκληρη Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς έχει επιλεγεί ως στρατηγική χαμηλού κόστους εργασίας και υψηλών ανισοτήτων.
Ωστόσο το αποτέλεσμα που προσδοκούσαν οι ταγοί της νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων, δηλαδή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και μείωση της ανεργίας δεν έχει κάνει ακόμα την εμφάνισή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης