Τελευταία Νέα
Οικονομία

Economist - Costello (ΕΕ): Μετά το 2018 τα μέτρα για το ελληνικό χρέος - Giammarioli (ESM): Κλειδί η ιδιοκτησία του προγράμματος

tags :
Economist - Costello (ΕΕ): Μετά το 2018 τα μέτρα για το ελληνικό χρέος - Giammarioli (ESM): Κλειδί η ιδιοκτησία του προγράμματος
Πρόκειται για τους δύο φάκελους που θα ανοίξει το κουαρτέτο στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, οι οποίοι θα κρίνουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 5 δις ευρώ, που προβλέπει η Κομισιόν στο αναθεωρημένο Μνημόνιο
(upd)Σαφές μήνυμα για ολοκλήρωση του προγράμματος, καθώς η Αθήνα βρίσκεται στα μισά του δρόμου έστειλαν από το συνέδριο του Economist οι δανειστές, καλώντας την κυβέρνηση να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο τις μεταρρυθμίσεις.
Παίρνοντας το λόγο ο D. Costello είπε ότι η ελληνική πλευρά έχει εκπληρώσει μέχρι στιγμής 141 προαπαιτούμενα, που της εξασφαλίζουν μια δόση 8,5 δισ. ευρώ, η οποία και θα εκταμιευτεί τις επόμενες εβδομάδες, ενώ σημείωσε με νόημα ότι η Ελλάδα βρίσκεται εκεί που ήταν το 2014, και δη λίγο πριν την έξοδο στις αγορές.
"Η μπάλα βρίσκεται στο δικό της γήπεδο για να το πετύχει", είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, καλώντας την κυβέρνηση να μη χάσει αυτήν την ευκαιρία.
Επίσης έστειλε μήνυμα στο ΔΝΤ ότι δεν πρέπει να υπάρξουν άλλες απαιτήσεις από την ελληνική κυβέρνηση.
Όπως προβλέπεται στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, η επόμενη δόση «σπάει» σε δυο κομμάτια: ένα των 7,7 δισ. ευρώ που θα δοθεί πρώτα, ενώ τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ θα δοθούν μετά το καλοκαίρι και αφού η Ελλάδα έχει συνεισφέρει με δικούς της πόρους στην προσπάθεια αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες.
Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, F. Drudi, αναφέρθηκε στο πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί για τα κόκκινα δάνεια, και στις προσπάθειες που πρέπει να κάνει η χώρα προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό τους, το οποίο παραμένει στο 45%.
Αναφερόμενος στα νέα προαπαιτούμενα κατέδειξε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, και την υλοποίηση κάποιων άλλων νομοθετικών πρωτοβουλιών, όπως είναι οι αλλαγές στην πολιτική δικονομία.
Επέμεινε επίσης στο τρίπτυχο μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις... μεταρρυθμίσεις.
Άμεση σχέση συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων βλέπει ο Nicola Giammarioli, εκπρόσωπος του ESM στους Θεσμούς.
«Ο ESM πάντα τονίζει την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη» επεσήμανε μιλώντας στο συνέδριο του Economist, τονίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι κλειδί και για τη συζήτηση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.



«Η Ελλάδα μπορεί να πείσει τις αγορές ότι έχει γυρίσει σελίδα μόνο αναλαμβάνοντας την ιδιοκτησία του προγράμματος και εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο Giammarioli επεσήμανε ότι χρειάζεται να γίνει περισσότερη σκληρή δουλειά για τη βελτίωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, της δημόσιας διοίκησης, της αγοράς προϊόντων και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
«Ο EFSF και ο ESM είναι οι μεγαλύτεροι δανειστές της Ελλάδας.
Μαζί έχουμε περισσότερο από το μισό δημόσιο χρέος της Ελλάδας» επεσήμανε επίσης.
Το QE δεν είναι κεντρικός στόχος της κυβέρνησης, δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, υποβαθμίζοντας τη σημασία του, επισημαίνοντας ότι κεντρικός στόχος είναι οι μεταρρυθμίσεις.
Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ξεκαθάρισε ότι χρειάζεται ιδιοκτησία των όσων έχουν επιτευχθεί.
«Δεν είμαστε μακριά από την επίτευξη των στόχων μας».

Velculescu: Το ελληνικό χρέος χρειάζεται σημαντική απομείωση

Το ελληνικό χρέος χρειάζεται σημαντική απομείωση.
Αυτό επανέλαβε η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, D. Velculescu, κατά την παρέμβασή της στο συνέδριο του Economist, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι στόχος και του Ταμείου είναι να επανέλθει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη τροχιά.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ακόμη δεν είμαστε σε αυτό το σημείο, ώστε το ελληνικό χρέος να χαρακτηριστεί βιώσιμο.
Μάλιστα, επισήμανε ότι οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος δεν θα πρέπει να παραταθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η Velculescu δεν έχασε την ευκαιρία να εκφράσει την αντίθεση του Ταμείου ως προς τους υψηλούς στόχους για το πλεόνασμα που θέτουν οι Ευρωπαίοι πιστωτές προς την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τους στόχους αυτούς ως... μη ρεαλιστικούς.

Παπαδημητρίου: Η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία ενισχύεται – Ανησυχία από την έλλειψη χρηματοδότησης και τη φορολογία

Η έλλειψη χρηματοδότησης και η φορολογία εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχίες, ωστόσο η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία ενισχύεται, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, τονίζοντας πως η συμφωνία στο Eurogroup (15 Ιουνίου 2017) για ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης «αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της ρευστότητας και της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, καταργεί την αβεβαιότητα και ενισχύει την πορεία ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας».
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε αναπτυξιακή πορεία, βασισμένη στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, προωθώντας ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που βασίζεται σε μια οικονομία βασισμένη στη γνώση που αποσκοπεί στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Το νέο μοντέλο στοχεύει στην εντατικοποίηση του εξαγωγικού προσανατολισμού των επιχειρήσεων, ώστε να αντισταθμιστεί το συνεχιζόμενο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και τέλος να ενθαρρυνθεί η συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων για τη δημιουργία αξιακών αλυσίδων και ομάδων που αλλάζουν το μικρό τους μέγεθος όχι εμπόδιο αλλά πλεονέκτημα για τη διείσδυση των προϊόντων τους διεθνείς αγορές», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, εκτιμώντας παράλληλα πως οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα ανακάμψουν.

Μητσοτάκης: H κυβέρνηση συμφώνησε μέτρα 14,5 δισ. έναντι 1,5 δισ. του email Χαρδούβελη – Τα 5 βήματα της ΝΔ για έξοδο από την κρίση

Δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τους χειρισμούς της στα κρίσιμα ζητήματα όπως η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης.
Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Economist, ο πρόεδρος της Ν.Δ. χαιρέτισε τη συμφωνία γα το κλείσιμο της β' αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, καθώς «αποτρέπει τις τραγικές καταστάσεις του 2015», ωστόσο, όπως είπε, η αδικαιολόγητη τεραστία καθυστέρηση από την κυβέρνηση επιδείνωσε την αβεβαιότητα και αύξησε το λογαριασμό των μέτρων.
«Δυστυχώς η κυβέρνηση- και μαζί η χώρα- απέτυχαν στους στόχους που είχε θέσει πριν κλείσιμο της αξιολόγησης.
Υπήρξαν πρόσθετα μέτρα και η Ελλάδα δεν μπήκε στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE).
Βέβαια, η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει την σημασία του QE για να υποβαθμίσει την αποτυχία της.
Η β' αξιολόγηση ολοκληρώθηκε με 16 μήνες καθυστέρηση και με την επιβολή πρόσθετων μέτρων 5,1 δισ. που ουδείς ζητούσε προηγουμένως.
O συνολικός λογαριασμός μέτρων ανέρχεται στα 14,5 δισ. ευρώ έναντι 1,5 δισ. που περιλάμβανε η δυσμενέστερη εκδοχή του e-mail Χαρδούβελη.
Η χώρα υπέγραψε δύο ακόμη μνημόνια με επαχθείς όρους.
Η αναπτυξιακή δυναμική έχει μειωθεί.
Τα capital controls είναι ακόμα εδώ (όπως είπε αστειευόμενος, σήμερα έχουμε "επέτειο").
Μιλάμε για 43 χρόνια λιτότητας που προστίθενται στην τεράστια προσπάθεια προσαρμογής που κάνει η χώρα από το 2010.
Η δημοσιονομική πολιτική παραμένει προκλητική.
Εγκλωβιστήκαμε σε μεγάλα πλεονάσματα.
Ακόμη και στο θέμα των δόσεων έχουμε μεγάλη υστέρηση με βάση τα προβλεπόμενα.
Η οριστική έξοδος από την κρίση ακόμη παραμένει ζητούμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά….
Ειδικά για το θέμα του χρέους, αφού υπενθύμισε πως η κυβέρνηση δεν επέτυχε συγκεκριμένη λύση σε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα, σημείωσε πως η σύνδεση μέτρων ελάφρυνσης χρέους με ρυθμούς ανάπτυξης θα κατευθύνει το μέρισμα της ανάπτυξης στους δανειστές, όχι στους Έλληνες.
«Είναι τόση η οπισθοδρόμηση της οικονομίας μας τα τελευταία χρόνια, που τα δεδομένα του 2014 σήμερα αποτελούν ζητούμενα.
Έχει προκληθεί δομική επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας, το τραύμα της τριετίας δεν θα επουλωθεί εύκολα», σχολίασε σε αυτό το σημείο.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πλέον ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και οι νέες θέσεις εργασίας για τον ελληνικό λαό,
Τα εκλογικά αποτελέσματα σε μια σειρά από χώρες δείχνουν την ισχυρή βούληση των λαών της για ενίσχυση της ευρωπαϊκής πορείας, υπογράμμισε.
Στη συνέχεια, παρουσίασε το σχέδιο που είναι προτίθεται να εφαρμόσει Νέα Δημοκρατία, αν κυβερνήσει:

«Επαναλαμβάνω τα 5 βασικά βήματα:

1. Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές με την εφαρμογή της Συμφωνίας Αλήθειας, του δικού μας δηλαδή Εθνικού Σχεδίου για την οριστική έξοδο από την κρίση.

2. Βελτίωση της ρευστότητας της οικονομίας, μέσω δράσεων για την επιστροφή καταθέσεων, τη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων.

3. Εμπροσθοβαρής εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση της αύξησης της εξωστρέφειας και των επενδύσεων.

4. Αλλαγή του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, με μείωση φόρων και δαπανών και αποτελεσματικότερο Κράτος, με ταυτόχρονη διεκδίκηση τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα από τώρα, όχι από το 2023.

5. Αποσαφήνιση των παρεμβάσεων μείωσης του δημοσίου χρέους, ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητά του με μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% του Α.Ε.Π., όχι στο 3,5% του Α.Ε.Π., που έχει αποδεχθεί η σημερινή κυβέρνηση.
Χρειάζεται πολιτική αλλαγή και δεσμεύομαι να κινηθούμε σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που μας οδήγησε σε κρίση».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβα τη δέσμευση του για ενίσχυση στις συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ενώ έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση η επιστροφή κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες για τη συμφωνία αλήθειας με επιχειρήσεις.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στους τρεις τομείς που αποδίδει ιδιαίτερη σημασία για την ανάπτυξη, τονίζοντας: «Πρώτος τομέας, ο Τουρισμός... Μειώνοντας τις φορολογικές επιβαρύνσεις των τελευταίων ετών.. Δημιουργώντας χαρτοφυλάκιο τουριστικών προϊόντων που θα δώσουν προστιθέμενη αξία και θα επεκτείνουν την τουριστική δράση και χρονικά, αλλά και σε περισσότερες περιοχές της χώρας. Συνδέοντας τον τουρισμό με τον πολιτισμό…. Προτάσσοντας ιδιαίτερα την δεύτερη κατοικία και προσφέροντας ισχυρά φορολογικά κίνητρα σε όσους ξένους επιλέξουν την Ελλάδα ως τόπο φορολογικής κατοικίας, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν αποκτήσει ακίνητη περιουσία στη χώρα μας. Και βέβαια εφαρμόζοντας έναν σύγχρονο χωροταξικό σχεδιασμό. Χωρίς εκπτώσεις στην αρχή της αειφορίας και με τήρηση των όρων και περιορισμών της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Αλλά με ευελιξία και χωρίς προκαταλήψεις άλλων εποχών.
Δεύτερος κλάδος προτεραιότητας είναι ο πρωτογενής τομέας… Έχουμε σπουδαία ελληνικά προϊόντα, τα οποία πρέπει να επιδιώξουμε να εξάγουμε περισσότερο. Στόχος μας είναι η βελτίωση της παραγωγικότητας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσα από τη μείωση του κόστους παραγωγής. Η μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας. Η χρηματοδοτική στήριξη του αγροτικού τομέα μέσω εγγυήσεων δανεισμού και η αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων. Διότι σήμερα υπάρχουν κονδύλια κοντά στα 6 δις τα οποία λιμνάζουν… Πρέπει επίσης να ενθαρρύνουμε τη σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών ανά προϊόν όπως επιβάλλουν οι συνθήκες της αγοράς.
Ο τρίτος τομέας είναι η Εκπαίδευση, ειδικά η Ανώτατη… Πρέπει να αξιοποιήσουμε τις θεμελιώδεις συναινέσεις επί των οποίων οικοδομήθηκε σε πολιτικό και ακαδημαϊκό επίπεδο, ώστε πατώντας πάνω σε αυτές να αναβαθμίσουμε τα Πανεπιστήμιά μας. Με μεγαλύτερη αυτονομία σε όλα τα επίπεδα. Ποιοτική αξιολόγηση. Εξωστρέφεια. Βγάζοντας τα Κόμματα από τη διοίκηση των ιδρυμάτων... Η επαναφορά των φοιτητικών παρατάξεων στα όργανα διοίκησης είναι βήμα προς τα πίσω που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Όπως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η επαναφορά οποιασδήποτε στρεβλής αντίληψης για το άσυλο, η οποία τείνει να μετατρέψει τα Πανεπιστήμια σε χώρους ανομίας. Τα Πανεπιστήμιά μας πρέπει να συνδεθούν περισσότερο με τον κόσμο των επιχειρήσεων και τις τοπικές κοινωνίες. Να γίνουν πόλοι τοπικής ανάπτυξης και κοιτίδες έρευνας, γνώσης και καινοτομίας. Να προσελκύουν φοιτητές από το εξωτερικό, αντί να φεύγουν οι Έλληνες στο εξωτερικό».

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Βεβαίως, μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το κυβερνητικό επιτελείο έχουν οι τοποθετήσεις, οι προσωπικές απόψεις και τα σχόλια τα οποία θα κάνουν οι θεσμοί με αφορμή το βασικό θέμα του συνεδρίου: «Επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές».
Με τον Μάριο Ντράγκι να έχει βγάλει από το κάδρο την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ «ψαλιδίζοντας» έτσι τις λίγες ελπίδες που είχε η Αθήνα για σημαντική αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού και για ευνοϊκότερη έξοδο στις αγορές τα μηνύματα των Ευρωπαίων αξιωματούχων είναι σίγουρο ότι θα αποκωδικοποιηθούν δεόντως από την ελληνική πλευρά.
Οι υψηλές θερμοκρασίες που αναμένεται να επικρατήσουν έξω από το ξενοδοχειακό συγκρότημα δεν θα διαφέρουν από αυτές στο εσωτερικό του κτιρίου, εφόσον οι θεσμοί κινηθούν συντεταγμένα και επιλέξουν τη «σκληρή γραμμή» της αξιολόγησης, αδιαφορώντας για την τοποθεσία και το χαλαρό κλίμα του συνεδρίου.
Σε αυτήν την περίπτωση η ελληνική πλευρά θα ενημερωθεί γιο τον «καύσωνα» των νέων μεταρρυθμίσεων που θα έρθει από το φθινόπωρο με αιχμή τον δημόσιο τομέα και τις αποκρατικοποιήσεις. Είναι οι δύο φάκελοι που θα ανοίξει το κουαρτέτο, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης οι οποίοι θα κρίνουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 5 δις ευρώ, που προβλέπει η Κομισιόν στο αναθεωρημένο Μνημόνιο.
Το πιο δύσκολο κομμάτι αυτής της επισκόπησης είναι αυτό που συνδέεται με τις αποφάσεις για τον δημόσιο τομέα.
Τα σενάρια που κάνουν λόγο για τη σύνδεση μισθών-παραγωγικότητας ή ακόμη και τη μείωση μισθών ή/και τον περιορισμό των απασχολούμενων στο Δημόσιο, είναι από τώρα στο τραπέζι και όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ…

Η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να ελπίζει ότι θα γλιτώσει έτσι εύκολα από τα… νύχια των πιστωτών.
Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει για ένα πακέτο πρόσθετων μέτρων ύψους 535 εκατ. ευρώ την επόμενη χρονιά, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι συζητήσεις πάνω στα δημοσιονομικά θα είναι σκληρές και επίπονες.
Θα μπορούσαν να αποδειχθούν και ατέρμονες εφόσον το ΔΝΤ κρίνει ανεπαρκείς αυτές τις παρεμβάσεις και ασκήσει πίεση για περισσότερες, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 από 1,75% φέτος.
Το πακέτο των νέων δεσμεύσεων περιλαμβάνει τον νέο φόρο διαμονής σε ξενοδοχεία/ενοικιαζόμενα δωμάτια, τον φόρο για εισοδήματα από περιστασιακή μίσθωση ακινήτων (μέσω Airbnb κ.λπ.), την κατάργηση της έκπτωσης 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου επί μισθών και συντάξεων, την κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, την περικοπή του επιδόματος θέρμανσης κατά 50%, την επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων κ.ά.

Μ. Χριστοδούλου
(Αρχική δημοσίευση 00:28, 28 Ιουνίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης