Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σαββάκης (ΣΒΒΕ): Η οικονομία χρειάζεται την εντατική παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων

Σαββάκης (ΣΒΒΕ): Η οικονομία χρειάζεται την εντατική παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων
«Στην πατρίδα μας υπάρχει υγιής παραγωγική βάση που παράγει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας»
«Μια χώρα για να προοδεύσει και ν΄ αναπτυχθεί χρειάζεται τρία πράγματα ισχυρό, ρεαλιστικό και επιτεύξιμο όραμα για το μέλλον της, τα επόμενα δέκα τουλάχιστον χρόνια, πίστη του λαού και αφοσίωσή του με σκληρή δουλειά, στην υλοποίηση του οράματος και πολιτικό σύστημα, συνειδητοποιημένο πολιτικό προσωπικό και δημόσια διοίκηση υψηλού επιπέδου, που με αυταπάρνηση και άοκνα, θα εργασθούν και θα συνεργασθούν για την υλοποίηση του συμφωνημένου οράματος», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κ. Αθανάσιος Σαββάκης.
«Μιας βιομηχανίας που παρά την οικονομική κρίση επιμένει:
• να επενδύει,
• να διατηρεί θέσεις εργασίας,
• να πληρώνει τους φόρους και τις εισφορές που της αναλογούν,
και,
• να παραμένει διαχρονικά ως ο σημαντικότερος παράγοντας κοινωνικής συνοχής στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη», συνέχισε, στρεφόμενος στη συνέχεια στον πρωθυπουργό:
«Κύριε Πρωθυπουργέ,
Μια χώρα για να προοδεύσει και ν΄ αναπτυχθεί χρειάζεται τρία πράγματα:

1. Ισχυρό, ρεαλιστικό και επιτεύξιμο όραμα για το μέλλον της, τα επόμενα δέκα τουλάχιστον χρόνια.

2. Πίστη του λαού και αφοσίωσή του με σκληρή δουλειά, στην υλοποίηση του οράματος, και,

3. Πολιτικό σύστημα, συνειδητοποιημένο πολιτικό προσωπικό και δημόσια διοίκηση υψηλού επιπέδου, που με αυταπάρνηση και άοκνα, θα εργασθούν και θα συνεργασθούν για την υλοποίηση του συμφωνημένου οράματος.

Και τονίζω τη λέξη "συμφωνημένου", αφού για τον επιχειρηματικό κόσμο δεν ήταν ποτέ αντιληπτή η διαφορετική οπτική για την ανάπτυξη μεταξύ της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας και αντιστοίχως της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Πιστεύουμε ότι το κοινά αποδεκτό όραμα για την ανάπτυξη της χώρας μας θα μας οδηγήσει σ΄αυτό που εμφατικά απουσιάζει από το πολιτικό σύστημα την εποχή των μνημονίων: τη συλλογική ευθύνη».
Υπογραμμίζω, συνέχισε, το ζήτημα της «συλλογικής ευθύνης» διότι οι πολίτες αυτής της χώρας γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες αφενός μετάθεσης ευθυνών από το ένα κόμμα στο άλλο για την κατάντια της χώρας μας, και αφετέρου κούφιων, ανούσιων και ατελέσφορων αντιπαραθέσεων.
«Γιατί όλ΄αυτά;
Η χώρα μας δεν μπορεί επιτέλους να βρει αναπτυξιακή κατεύθυνση;
• Είναι τόσο δύσκολο να συζητήσουμε με νηφαλιότητα για το κοινό μας μέλλον;
• Γιατί δυστυχώς: η στείρα αντιπαράθεση μας οδηγεί καθημερινά στην οπισθοδρόμηση και όχι στο δρόμο της ανάπτυξης.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η απουσία αναπτυξιακού οράματος, που μας οδηγεί τελικά στην ανυπαρξία τόσο στο ευρωπαϊκό, όσο και στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.
Και το οξύμωρο είναι ότι όλο το πολιτικό σύστημα συμφωνεί ότι το μέλλον αυτής της χώρας διέρχεται από την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων.
Σημαντικών αλλαγών:

• στον τρόπο διακυβέρνησης,
• στη δομή του κράτους,
• στο παραγωγικό μας υπόδειγμα.

Ο κ. Σαββάκης ρώτησε πως, τελικά, μπορούμε ως χώρα να δημιουργήσουμε μια νέα αναπτυξιακή δυναμική, που θα φέρει κατ΄αρχήν πίσω τα καλύτερα μυαλά της χώρας μας, που απελπισμένα από την τραγωδία της οικονομικής κρίσης αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό;
«Η απάντηση από εμάς τους επιχειρηματίες είναι κατηγορηματικά θετική: ΝΑΙ, μπορούμε», διαμύνησε.
«Διότι στην πατρίδα μας υπάρχει υγιής παραγωγική βάση που:

1. Παράγει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας,

2. Παράγει προϊόντα τυποποιημένα και ελκυστικά συσκευασμένα,

3. Παράγει προϊόντα πιστοποιημένα με βάση διεθνή πρότυπα με αυστηρές προδιαγραφές, και,

4. Παράγει προϊόντα που είναι ανταγωνιστικά.

Αυτό που χρειαζόμαστε όμως είναι η εντατική παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων, που θα μας δώσουν την ευκαιρία να ανοίξουμε νέες αγορές και να ενταχθούμε σε παγκόσμιες αλυσίδες διανομής προϊόντων.
Για να το επιτύχουμε όμως αυτό κ. Πρωθυπουργέ, αποτελεί αδήριττη ανάγκη να συμφωνήσουμε σε βασικές αρχές βιομηχανικής πολιτικής που στη συνέχεια, με τη βοήθεια, και την αρωγή των φορέων υποστήριξης της επιχειρηματικότητας, και ειδικά της μεταποίησης, θα μετουσιωθούν σε ένα συνεκτικό πλέγμα δράσεων έμπρακτης ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας, και οι οποίες θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος της χώρας μας.
Θεωρώ ότι η τρέχουσα χρονική περίοδος αποτελεί «χρυσή ευκαιρία» για να γίνει πράξη από εσάς η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.
Σημειώστε σας παρακαλώ ότι η συμβολή στη μεταστροφή του οικονομικού κλίματος μιας τέτοιας αλλαγής, μιας τέτοιας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, θα είναι καταλυτικά θετική για την υλοποίηση επενδύσεων που τόσο πολύ έχει ανάγκη η χώρα», υπογράμμισε.
«Για την ανάταξη της οικονομίας μας και για την ανάκτηση του χαμένου αναπτυξιακού εδάφους σε όρους ανταγωνιστικότητας, θα πρέπει, από τώρα και στο εξής, να γίνει συνείδηση σε όλους ότι ζητούμενο θα είναι πάντα η αποφασιστικότητα στη λήψη των σωστών αποφάσεων:

• για την οικονομία,
• για τις επιχειρήσεις,
• για την κοινωνία.
Γνωρίζουμε καλά την έμφυτη αντίσταση στις αλλαγές της Ελληνικής κοινωνίας.
Οι παγιωμένες στρεβλές αντιλήψεις και τα ανούσια ιδεολογήματα για τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες των τελευταίων 40 ετών, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν αντιστρέφονται από τη μια μέρα στην άλλη.
Όμως, απευθυνόμενος σε Σας, σ΄ έναν άνθρωπο δηλαδή της δικής μου γενιάς, έχω να του πω, ότι δεν είναι δυνατόν ο κόσμος ν΄ αλλάζει γύρω μας κι εμείς πεισματικά να παραμένουμε ίδιοι.
Δεν είναι δυνατόν, μετά από τόσα χρόνια μνημονίων και αφόρητης πίεσης που μας έφτασε ένα βήμα πριν το χάος, να εξακολουθούμε να υπερασπιζόμαστε το κράτος και να ασχολούμαστε διαρκώς μ΄ αυτό.

• Είναι πραγματικά ντροπή μας που δεν έχουμε καταφέρει να οργανώσουμε ένα σύγχρονο κράτος, ακόμα και την ύστατη ώρα.
• Είναι πραγματικά ντροπή μας να στελεχώνουμε την κρατική μας μηχανή με συμβασιούχους, με κομματικά στελέχη ή/και φίλους των κομμάτων, και να μην έχουμε κάνει βήματα προς την καθιέρωση, έστω και στοιχειώδους, αξιοκρατικής διαδικασίας στελέχωσης της δημόσιας διοίκησης.
Από την άλλη μεριά, είναι ανήκουστο ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας, από τον οποίο κατά τα άλλα ζητάμε να πληρώσει για το σπάταλο και αντιπαραγωγικό δημόσιο, να είναι υπο διωγμό και όμηρος, σε ένα καθεστώς πολιτικής αβεβαιότητας.
Οι συνεπείς επιχειρηματίες, οι ικανοί άνθρωποι, όλοι εμείς που αναλαμβάνουμε επιχειρηματικό ρίσκο, πιστεύω ότι έχουμε υποχρέωση να διεκδικήσουμε καλύτερες μέρες για την πατρίδα μας.
Καλύτερες μέρες ανάπτυξης που θα συμβάλλουν στην επίλυση και άλλων μεγάλων κοινωνικών και εθνικών μας προβλημάτων, όπως:

 Τη διαρροή των καλύτερων επιστημόνων της χώρας μας στο εξωτερικό.
 Το δημογραφικό πρόβλημα.
 Το μεταναστευτικό πρόβλημα.
 Τη βελτίωση της θέσης της χώρας μας στο διεθνές πολιτικό, οικονομικό και διπλωματικό γίγνεσθαι.
Οραματιζόμαστε λοιπόν μια νέα Ελλάδα:
 Παραγωγική
 Δημιουργική
 Ενωμένη
 Ειρηνική
που θα βρίσκεται διαρκώς στην ομάδα των ισχυρών κρατών της Ευρώπης και η οποία:
 θα προοδεύει, και,
 θα πρωτοπορεί: επιχειρηματικά, κοινωνικά και πολιτιστικά.
Με τις σκέψεις αυτές, σας ευχαριστούμε και πάλι θερμά για την παρουσία σας σήμερα μαζί μας, και αναμένουμε ν΄ ακούσουμε τις δικές σας σκέψεις για την πορεία της οικονομίας μας και το μέλλον της μεταποίησης στην πατρίδας μας», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης