Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βαρύ το κλίμα στις Βρυξέλλες μετά την επιστολή Τσίπρα – Χωρίς συμφωνία άρον άρον επιστρέφει ο Τσακαλώτος

Βαρύ το κλίμα στις Βρυξέλλες μετά την επιστολή Τσίπρα – Χωρίς συμφωνία άρον άρον επιστρέφει ο Τσακαλώτος
Για πρόοδο στο ασφαλιστικό κάνει λόγο η Αθήνα αλλά τα μαύρα σύννεφα απειλούν πάλι την Ελλάδα
Με την ημερομηνία επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα να παραμένει ανοικτή και ασαφής ολοκληρώθηκαν χωρίς κατάληξη οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες οι οποίες μετά την επιστολή Τσίπρα έγιναν μέσα σε μία βαριά ατμόσφαιρα.
(Ο Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός με αφορμή την Σύνοδο Κορυφής στις 25/3 έστειλε επιστολή στους ευρωπαίους ηγέτες για τα εργασιακά προκαλώντας την έντονη αντίδραση των θεσμών)

Και ενώ η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ήταν κανονικά να συνεχίσει και σήμερα τις συζητήσεις με τους θεσμούς, τα ραντεβού στην Βελγική πρωτεύουσα με τους πιστωτές ακυρώθηκαν.
 Ετσι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου και Γιώργος Χουλιαράκης γυρνάνε εσπευσμένα πίσω στην Ελλάδα.  
Ωστόσο, ελληνικές πηγές υποστηρίζουν ότι πρόοδος σημειώθηκε μόνο για το ασφαλιστικό ( οι περικοπές στις συντάξεις να μην γίνουν εφάπαξ αλλά σταδιακά από το 2019 ) κάτι για το οποίο όμως ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί από τους πιστωτές.
Το κλίμα στις Βρυξέλλες  έγινε απότομα βαρύ και εκεί που άρχισε να διαφαίνεται κινητικότητα με την ενσωμάτωση στην ομάδα των δανειστών του αναπληρωτή διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν και του εκτελεστικού μέλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μπενουά Κερέ, τα πράγματα άλλαξαν.
Ιδανικό σενάριο για την ελληνική πλευρά ήταν να φύγει από την Κομισιόν με  ένα  ανακοινωθέν από τους τέσσερις θεσμούς για την επιστροφή των εκπροσώπων τους (Ε.Ε., ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕSM) στη χώρα μας.
Γεγονός το οποίο θα άνοιγε τον δρόμο για κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης τον Απρίλιο, αλλά και για μια συνολική συμφωνία αμέσως μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου στην Ουάσινγκτον.
Παρά τις υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς, αξιωματούχοι των θεσμών φίλα προσκείμενοι στη «γραμμή» Σόιμπλε συνεχίζουν να θεωρούν αδύνατο το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία εντός του Απριλίου και με δεδομένη τη διακοπή για τις γιορτές του Πάσχα, θέτουν ως ορόσημο τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις 22 Μαΐου.
Εκτός και αν το ΔΝΤ παραιτηθεί από τις γνωστές του «αγκυλώσεις» σε ασφαλιστικό και φορολογικό και συμβιβαστεί με ένα λιγότερο αυστηρό -σε σχέση με το ευρωπαϊκό Μνημόνιο- Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP), το οποίο είναι προ των πυλών.

Επαφές Τσακαλώτου με εκπροσώπους επενδυτικών κεφαλαίων

Στο υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν ότι η αβεβαιότητα που υπάρχει γύρω από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης όχι μόνο επιδεινώνει το αρνητικό κλίμα στην οικονομία, αλλά είναι αποτρεπτική για επενδύσεις.
Σε συναντήσεις που είχε την προηγούμενη εβδομάδα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με εκπροσώπους επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό επιχείρησε να κρατήσει ζωηρό το ενδιαφέρον τους για την επόμενη μέρα της συμφωνίας.
Οπως ήταν φυσικό, οι συζητήσεις με τα ξένα funds ήταν γύρω από αυτό το θέμα ζητώντας να μάθουν από τον υπουργό για την εξάμηνη καθυστέρηση της τεχνικής συμφωνίας.
«Η Ελλάδα δεν παίζει καθυστερήσεις, αλλά έχει πέσει θύμα των διαφωνιών μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων. Εμείς επιτυγχάνουμε τους στόχους και έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 3% του ΑΕΠ το 2016.
Δεν καταλαβαίνω γιατί μας πιέζουν τόσο πολύ», φέρεται να είπε ο κ. Τσακαλώτος στους επενδυτές ρίχνοντας ευθύνες στο ΔΝΤ για σκοπιμότητες στη διαπραγμάτευση.
Δεύτερο σημαντικό κεφάλαιο για τους επενδυτές αποτελεί το θέμα της φορολογίας.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τούς ενημέρωσε ότι στη φάση αυτή, η κυβέρνηση συζητά με τους δανειστές για μειώσεις και όχι αυξήσεις φόρων στις επιχειρήσεις, εάν και εφόσον πιαστούν οι στόχοι για τα πλεονάσματα το 2018.

Πρώτη ενημέρωση 00:12 24 Μαρτίου του 2017

M. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης