Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Πυρ και μανία» με το «βαθύ κράτος» του υπουργείου Οικονομικών ο Καββαθάς (ΓΣΕΒΕΕ)

«Πυρ και μανία» με το «βαθύ κράτος» του υπουργείου Οικονομικών ο Καββαθάς (ΓΣΕΒΕΕ)
«Η καθυστέρηση της αξιολόγησης κοστίζει στην επιχειρηματικότητα», τονίζει ο κ.  Καββαθάς
«Βολές» κατά του βαθέως κράτους «έριξε» ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ Γιώργος Καββαθάς, αλλά και κατά του πολιτικού συστήματος που διστάζει να τα βάλει με την κρατική μηχανή που προστατεύει τη φοροδιαφυγή.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι διαχρονικά οι υπουργοί Οικονομικών εξυπηρετούν το βαθύ κράτος και τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών οι οποίοι στην ουσία έχουν φτιάξει 22.000 σελίδες φορολογικής παραβατικότητας που είναι βέβαιο ότι μία επιχείρηση όταν δεχθεί έλεγχο θα έχει παράβαση.
Διευκρίνισε ότι δεν ευθύνονται οι απλοί υπάλληλοι ενώ τόνισε ότι η χαρά του εφοριακού είναι ο εξολογιστικός προσδιορισμός.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ - Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας - έθεσε το ερώτημα γιατί δεν υλοποιείται η εφαρμογή διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και συντηρείται ένας φορολογικός μηχανισμός για ελέγχους και για ποιο λόγο;
Ποιοι δεν θέλουν να εκσυγχρονιστεί ο φορολογικός μηχανισμός δίνοντας ίδιος την απάντηση λέγοντας ότι κάποιοι βγάζουν πεντοχίλιαρα για να κάνουν σεμινάρια για τις παγίδες της φορολογικής νομοθεσίας.
Σε ερώτηση του bankingnews «ποιος έχει τον έλεγχο της φορολογικής πολιτικής, ο αρμόδιος υπουργός ή οι υπηρεσίες;», ο κ. Γιώργος Καββαθάς είπε ότι οι υπουργοί Οικονομικών δεν μπορούν να πουν στις υπηρεσίες «εντέλλεσθε» δηλαδή να κάνετε αυτό αλλά λένε να ρωτήσουμε τις υπηρεσίες.
Με το καθεστώς αυτό διαιωνίζεται μια κατάσταση για πολλές δεκαετίες και τα τελευταία εννέα χρόνια της κρίσης ζούμε μία κατάσταση που δεν οδηγεί πουθενά.
Ο κ. Καββαθάς είπε χαρακτηριστικά τι άλλο θέλουν έκλεισαν 250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις τι άλλο θέλουν.
Λύθηκε το πρόβλημα της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής.
Ανέφερε ως παράδειγμα τα γνωστά Cass and Carry τα οποία απευθύνονται σε επαγγελματίες και αγοράζουν προϊόντα με απλή απόδειξη ενώ θα έπρεπε να κόβουν μόνο τιμολόγιο.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒEΕ με την ευκαιρία παρουσίασης της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ είπε ότι η καθυστέρηση της αξιολόγηση κοστίζει στην επιχειρηματικότητα αναφέροντας ότι δύο στις πέντε επιχειρηματίες σκέπτονται να κατεβάσουν ρολά λόγω αυτού του γεγονότος.

Τα βασικά σημεία της έρευνας του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ

Μαύρα μαντάτα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις φέρνει η τελευταία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ –Φεβρουάριος 2017.
Μάλιστα η εκτίμηση του ΙΜΕ είναι ότι το α’ εξάμηνο του 2017 θα διακόψουν τη λειτουργία τους 18.700 επιχειρήσεις.
Επιπρόσθετα, υπογραμμίζεται ότι τα «λουκέτα» θα συγκεντρωθούν σε επιχειρήσεις της Αττικής και στον κλάδο της μεταποίησης.
Σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ τα πιθανά λουκέτα επιχειρήσεων, που βρίσκονται στο «κόκκινο» συνεπάγονται υψηλό κίνδυνο απώλειας 34,000 θέσεων συνολικής απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί).
«Για το επόμενο διάστημα 4 στις 10 επιχειρήσεις (ποσοστό 40,3%) θεωρεί αρκετά και πολύ πιθανό ότι θα κλείσει. Το αντίστοιχο ποσοστό είναι ιδιαίτερα υψηλό για τους αυτοαπασχολούμενους (57,4 %) μία ακόμα ένδειξη για περαιτέρω διεύρυνση της αδήλωτης επιχειρηματικής δραστηριότητας.»
Επίσης οι προσδοκίες σχετικά με την πορεία των επιχειρήσεων για το α’ εξάμηνο του 2017 παραμένουν αρνητικές, αφού το 58,8% των επιχειρήσεων αναμένει επιδείνωση ενώ μόλις το 11% των επιχειρήσεων αναμένει βελτίωση.
Ωστόσο, μεγαλύτερο βαθμό αισιοδοξίας παρουσιάζουν οι σχετικά νεώτερες σε ηλικία επιχειρήσεις καθώς και οι σχετικά μεγαλύτερες σε μέγεθος ως προς την απασχόληση.
Οι προοπτικές για το α’ εξάμηνο του 2017 ως προς το λόγο προσλήψεων – απολύσεων δείχνουν ότι σε δύο επιχειρήσεις που κάνουν προσλήψεις (8,1% των επιχειρήσεων) αντιστοιχούν τρεις επιχειρήσεις που προχωρούν σε απολύσεις.
Για το επόμενο εξάμηνο σύμφωνα με την έρευνα αναμένονται 2.000 επιπλέον απώλειες θέσεων μισθωτής απασχόλησης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι απώλειες από τα λουκέτα.
Αλλά ακόμα και από αυτές τις επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν σε προσλήψεις και αύξηση του προσωπικού κατά το α’ εξάμηνο του 2017 το 40% περίπου θα προχωρήσει σε προσλήψεις είτε με το καθεστώς της μερικής απασχόλησης είτε με το καθεστώς του εξωτερικού συνεργάτη.
Επίσης το καθεστώς των ευέλικτων μορφών απασχόλησης φαίνεται ότι έχει παγιωθεί στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αφού οι μισές σχεδόν από αυτές (ποσοστό 48,2 %) απασχολεί προσωπικό με ευέλικτες μορφές απασχόλησης.
Στο στοιχείο αυτό πρέπει να συνυπολογιστεί και το ότι 6 στις 10 επιχειρήσεις (ποσοστό 60,1%) απασχολούν μέλη της οικογένειας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης