Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το ΔΝΤ δεν αποκλείει να ζητηθούν δεσμεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα και από την αντιπολίτευση - Δεν ψηφίζει η ΝΔ

Το ΔΝΤ δεν αποκλείει να ζητηθούν δεσμεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα και από την αντιπολίτευση - Δεν ψηφίζει η ΝΔ
«Έχει υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά πρέπει να γίνει ακόμα δουλειά», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ταμείου
Ανοιχτό άφησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το ενδεχόμενο να απαιτηθούν δεσμεύσεις για την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος και των συμπεφωνημένων για τη β’ αξιολόγηση και από την αντιπολίτευση.
Ειδικότερα, δια του εκπροσώπου Τύπου, Gerry Rice, το ΔΝΤ κατέστησε σαφές πως δεν έχει υπάρξει κάποια επικοινωνία με την αντιπολίτευση στην Ελλάδα, ωστόσο υπογράμμισε πως είναι κάτι «που όντως έχει ζητηθεί στο παρελθόν όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από άλλες χώρες», αλλά «θα πρέπει πρώτα να φτάσουμε κοντά στο επίπεδο της συμφωνίας ότι θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα και ακόμη δεν βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο».
Πάντως, έμπιστες πηγές καθιστούν σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αποφασίσει να καταψηφίσει τα μέτρα, με κάθε κόστος.
Ερωτηθείς σχετικά με το αν η β’ αξιολόγηση θα μπορούσε να κλείσει χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο Rice παρέπεμψε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, σημειώνοντας ότι «το ερώτημα είναι για τους Ευρωπαίους».
Προσέθεσε, πάντως, ότι έως τώρα τόσο η Ευρώπη, όσο και η Ελλάδα έχουν δείξει ότι επιθυμούν τη συμμετοχή του Ταμείου.
Ο ίδιος ανέφερε πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, με αιχμή τα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό, με ορισμένη πρόοδο να καταγράφεται, εντούτοις υπογράμμισε ότι απαιτείται ακόμα δουλειά.
Έπειτα από σχετική ερώτηση, ο Rice επιβεβαίωσε πως η Christine Lagarde συζήτησε με τον νέο υπουργό Οικονομικών, Steven Mnuchin, για το ζήτημα της Ελλάδας, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.
«Δε γνωρίζω να έχει αλλάξει κάτι στον τρόπο, με τον οποίο η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ βλέπει το ελληνικό ζήτημα», δήλωσε ο Rice, καλώντας τους δημοσιογράφους να θέσουν το σχετικό ερώτημα στην ίδια την κυβέρνηση.
Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος του Ταμείου επανέλαβε ότι η  ισχυρή ιδιοκτησία του προγράμματος είναι αδιαμφισβήτητα σημαντική για την επιτυχία του και πως το Ταμείο ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση να δομήσει ισχυρή στήριξη. 

ΝΔ: Να μη ζητούν από εμάς καμία συνευθύνη

Ευθύνες στην κυβέρνηση καταλογίζει η ΝΔ για καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση με τους διεθνείς πιστωτές με αφορμή τη δήλωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ  Gerry Rice.
«Οι δηλώσεις του κ. Rice επιβεβαιώνουν, άλλη μια φορά, ότι η Κυβέρνηση Τσίπρα επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Άρα, θα πρέπει, επιτέλους, να μπει ένα τέλος στα ψέματα του κ. Τσίπρα στο εσωτερικό της χώρας», σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση σε ανακοίνωσή της.
«Είναι επίσης σαφές ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δηλώνει ότι δεν είμαστε κοντά στο στάδιο της συμφωνίας.
Η Κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για την καθυστέρηση που επιβαρύνει με πρόσθετα μέτρα λιτότητας τους πολίτες», συνεχίζει η ΝΔ και προσθέτει:
«Επομένως, να μην ζητούν από την Αξιωματική Αντιπολίτευση καμία συνευθύνη.  
Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η στάση της Αντιπολίτευσης.
Είναι η ανικανότητα, η ανευθυνότητα και η αναξιοπιστία της Κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης