Τελευταία Νέα
Οικονομία

Συμφωνία ΓΣΕΕ - εργοδοτών για την εθνική συλλογική σύμβαση εργασία του 2017

Συμφωνία ΓΣΕΕ - εργοδοτών για την εθνική συλλογική σύμβαση εργασία του 2017
«Η συμφωνία επιτεύχθηκε στο περιοριστικό περιβάλλον των μνημονιακών νόμων»
Σε ομόφωνη συμφωνία αναμένεται να καταλήξουν τις επόμενες ημέρες η ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς για την υπογραφή της νέας εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας για το 2017 (η ισχύουσα εκπνέει στις 31/3/2017).
Με την υπογραφή της σύμβασης διασώζονται για άλλη μια χρονιά και παρά τους περιορισμούς το μνημονίου το επίδομα γάμου, οι άδειες και τα άλλα επιδόματα που συνοδεύουν τον κατώτατο μισθό (ωρίμανσης – πολυετίας το οποίο έχει σταματήσει να ωριμάζει από 14.2.2012, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας).
Μετά τη σημερινή συνάντηση των κοινωνικών εταίρων ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος αφού εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στο μέτωπο των εργασιακών τόνισε ότι:
«Η συμφωνία επιτεύχθηκε στο περιοριστικό περιβάλλον των μνημονιακών νόμων, που απαγορεύουν ο κατώτατος μισθός, το ύψος του κατώτατου μισθού, να συνομολογείται από τη ΓΣΕΕ και τις οργανώσεις των εργοδοτών.
Είναι γνωστό ότι ούτε οι Συλλογικές Συμβάσεις επανήλθαν, ούτε ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ, όπως προεκλογικά εξήγγειλε η κυβέρνηση.
Βεβαίως, θα υπάρχει πάλι η πρόνοια, ώστε, αν βελτιωθεί το νομοθετικό περιβάλλον αμέσως να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και για τον κατώτατο μισθό».
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Θεόδωρος Φέσσας, δήλωσε ότι δεν είναι στις προτεραιότητες του ΣΕΒ οι ομαδικές απολύσεις και το lock out, τονίζοντας ότι στόχος για τον σύνδεσμο είναι η επιτυχία των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την ικανοποίηση των εργαζόμενων.
Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα για την υγιεινή και ασφάλεια, την αντιμετώπιση του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας, των διακρίσεων στην εργασία, καθώς και πρόταση για τη δημιουργία εθνικού επαγγελματικού Ταμείου για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους.
Επιπλέον, συζητήθηκε σχέδιο διάσωσης των θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή με την μετατροπή τους σε επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας.
Οι πόροι για την ενίσχυση αυτών των επιχειρήσεων θα μπορούσαν να προέλθουν και από την Παγκόσμια Τράπεζα.
Για το σχέδιο διάσωσης των θέσεων εργασία εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος αποχώρησε σχολιάζοντας ότι το σχέδιο συζητήθηκε εν αγνοία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ενστάσεις προέβαλε και για τα άλλες προτάσεις του πλαισίου συνοψίζοντας:
«Προτεραιότητα των κοινωνικών εταίρων στα πλαίσια της ΕΓΣΣΕ δεν θα έπρεπε να είναι το ταμείο επαγγελματικής ασφάλισης, η καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας, ούτε οι τεχνικές ομάδες «επανεκκίνησης» επιχειρήσεων, ενώ θεωρώ πλεονασμό την αναφορά στα αυτονόητα όπως υγεία και ασφάλεια στην εργασία, καταπολέμηση του ρατσισμού και αδήλωτη εργασία».
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, το συνολικό κόστος μισθοδοσίας των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα εκτιμάται ότι μειώθηκε από 42,1 δισ. ευρώ το 2009 σε 33,6 δισ. το 2016, με απώλειες 20,2%.
Η ανεργία δεν αποκλιμακώθηκε όσο είχε εκτιμηθεί και παρέμεινε το 2016 στο 23,6% με μεγάλο χαμένο τον ιδιωτικό τομέα.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης