Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αγεφύρωτες παραμένουν οι διαφορές στα μείζονα ζητήματα για τη β' αξιολόγηση, μετά την τηλεδιάσκεψη Τσακαλώτου-θεσμών

Αγεφύρωτες παραμένουν οι διαφορές στα μείζονα ζητήματα για τη β' αξιολόγηση, μετά την τηλεδιάσκεψη Τσακαλώτου-θεσμών
Eυρωπαίος αξιωματούχος τόνισε πως ο Απρίλιος θα είναι ένας δύσκολος μήνας, αφενός λόγω του εορτασμού του Πάσχα, αφετέρου λόγω της συνεδρίασης του ΔΝΤ
(upd) Χωρίς συμφωνία στα μείζονα θέματα της αξιολόγησης ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, μετά από έξι ώρες, η τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τους επικεφαλής των θεσμών.
«Καμία πρόοδος σε ασφαλιστικό και εργασιακά», ανέφερε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος μετά την εξάωρη τηλεδιάσκεψη.
«Είχαμε πλήρη συνείδηση ότι δεν θα κλείναμε στις συζητήσεις με τους θεσμούς το ασφαλιστικό και τα εργασιακά», ανέφερε κορυφαίο στέλεχος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας.
«Κλείσαμε αρκετά από τα ζητήματα, έχουν μείνει μόνο 3-4 που νομίζουμε τώρα ότι μπορούν να λυθούν σε ένα πιο υψηλό επίπεδο, και θα δούμε πώς θα γίνει αυτό στο Eurogroup ή γύρω από το Eurogroup», τόνιζε η ίδια πηγή και συμπλήρωνε:
«Έχουν μείνει ελάχιστα πράγματα, αυτά που είναι πιο πολύ για πολιτική συζήτηση και οι θέσεις είναι γνωστές πια».
Επί της ουσίας, διάσταση απόψεων διαπιστώνεται στα μείζονα θέματα (εργασιακά, συντάξεις και πλεονάσματα).
Πρόοδος σημειώθηκε για το υπερ-Ταμείο και τις Ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, συζητήθηκαν και τα μέτρα-αντίμετρα, όπου «έχει μείνει ένα μικρό ζήτημα για το πόσο θα είναι ο ΕΝΦΙΑ στο πακέτο».
Όπως φαίνεται δηλαδή, οι δανειστές διαφωνούν στο ύψος της μείωσης που η κυβέρνηση ήθελε να προτείνει (έως και 35% ή 40% σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες).
Σε ό,τι αφορά στα ενεργειακά θέματα, παραμένουν οι μεγάλες αποστάσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι δανειστές ζητούν πώληση μονάδων της ΔΕΗ.
Η κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει περισσότερο χρόνο με χαρακτηριστική την αποστροφή του συγκεκριμένου στελέχους «εφαρμόζεται μια πολιτική με στόχο να τα δούμε όλα έως το τέλος του έτους».
Χαριτολογώντας, είπε πως «τσακωθήκαμε δύο ώρες, αλλά ελπίζω ότι θα βρούμε λύση μέχρι τη Δευτέρα».
Το ίδιο στέλεχος πρόσθεσε, ότι «επιχειρούμε να βρούμε ένα πλαίσιο συμφωνίας στο MoU, δυο τρεις παραγράφους, έως τη Δευτέρα.
Η όποια καθυστέρηση σε αυτό το θέμα οφείλεται  κυρίως στην απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, την οποία θέλουμε να μελετήσουμε και να συζητήσουμε καθώς αφορά στις σχέσεις Ελλάδας και Ε.Ε.
Είναι θέμα το οποίο θα συζητούσαμε ούτως ή άλλως ακόμη και εάν δεν ήμασταν σε Μνημόνιο».
Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη από τις 14:30 η τηλεδιάσκεψη του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής θεσμών, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε στο CNBC ότι το ΔΝΤ βρίσκεται πιο κοντά στη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Το ΔΝΤ επιστρέφει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχους που ασχολείται με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.
Εν τω μεταξύ, ένας δεύτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος προσθέτει ότι οι πιθανότητες συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έχουν ενισχυθεί από το 20% τις προηγούμενες εβδομάδες σε 40%, παρ' όλο που υπάρχουν σημαντικά θέματα που δεν έχουν επιλυθεί.
Πάντως, επισημαίνεται ότι το ΔΝΤ δεν σχολίασε αυτές τις πληροφορίες.
Σημειώνεται ότι στην τηλεδιάσκεψη, εκτός από τον κ. Τσακαλώτο, συμμετείχαν η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, στην κορυφή της ατζέντας της τηλεδιάσκεψης θα βρεθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων, με βάση την αξιολόγηση των τεχνικών κλιμακίων, αλλά και τα μείζονα ζητήματα της β’ αξιολόγησης.
Υπενθυμίζεται ότι ανοιχτά παραμένουν τα ζητήματα του αφορολόγητου, των συντάξεων, των εργασιακών, αλλά και τα θετικά αντίμετρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.
Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε την προσδοκία της κυβέρνησης για συμφωνία με τους θεσμούς και ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης έως τις 7 Απριλίου.
Προειδοποίησε, πάντως, ότι θα πρόκειται για μια συνολική συμφωνία με δυσκολίες, αλλά και θετικές εκπλήξεις, ενώ εκτίμησε ότι θα ανοίξει τον δρόμο για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Πάντως, η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) φαίνεται να κρατά χαμηλά τον πήχη, με Ευρωπαίο αξιωματούχο να καθιστά σαφές ότι η επίτευξη συμφωνίας στις 20 Μαρτίου είναι απίθανη, καθώς το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές παραμένει μεγάλο και αγεφύρωτο.
Η ίδια πηγή προέβλεψε ότι η συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα 20 Μαρτίου θα είναι σύντομης διάρκειας.
Θέλοντας να κρατήσει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε πως ο Απρίλιος θα είναι ένας δύσκολος μήνας, αφενός λόγω του εορτασμού του Πάσχα - 16/4 τόσο για ορθοδόξους, όσο και για καθολικούς -, αφετέρου λόγω της συνεδρίασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

(Πρώτη ενημέρωση 17:30, 16 Μαρτίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης