Τελευταία Νέα
Οικονομία

Διαβεβαιώσεις Lagarde στον Schaeuble ότι το ΔΝΤ εργάζεται για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα - Στόχος η συμφωνία

tags :
Διαβεβαιώσεις Lagarde στον Schaeuble ότι το ΔΝΤ εργάζεται για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα - Στόχος η συμφωνία
Lagarde και Schaeuble συναντήθηκαν χθες στο Νταβός, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ
(upd) Τρόπους για την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα αναζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με στόχο μια συμφωνία άμεσα. 
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Chrtistine Lagarde τόνισε στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble, το γεγονός ότι το Ταμείο αναζητά τρόπους για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.
Lagarde και Schaeuble συναντήθηκαν χθες στο Νταβός, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το ΔΝΤ αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ότι ο Schaeuble καλωσόρισε τις «διαβεβαιώσεις του ΔΝΤ ότι το Ταμείο θα παραμείνει πλήρως ενεργό» στις συζητήσεις για την Ελλάδα, «με στόχο να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία (early agreement) για ένα πρόγραμμα που θα μπορεί να στηριχθεί με τη χρήση πόρων του Ταμείου».
Όπως έχει μεταδώσει το bankingnews.gr, οι συστηματικές απειλές του Γερμανού υπουργού οικονομικών W. Schaeuble αρχίζουν να αποδίδουν....
Με βάση καλά ενημερωμένη πηγή το τελευταίο διάστημα ο Schaeuble προειδοποιεί την Ελλάδα ότι εάν αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα συμβούν τα εξής:
1)Χωρίς το ΔΝΤ το ελληνικό πρόγραμμα θα τερματιστεί αυτόματα.
2)Χωρίς το ΔΝΤ η Γερμανία δεν θα στηρίξει το τρίτο μνημόνιο
3)Θα απαιτηθεί πολύς χρόνος ίσως έως το τέλος του 2017 έως ότου συμφωνηθεί το νέο αναθεωρημένο τρίτο μνημόνιο της Ελλάδος εάν αποφασίσει να αποχωρήσει το ΔΝΤ.
Οι πιέσεις αυτές οι οποίες κορυφώνονται εσχάτως έχουν ένα στόχο να δείξουν στην ελληνική κυβέρνηση ότι χωρίς το ΔΝΤ η Ελλάδα θα βρεθεί σε ακόμη χειρότερη θέση.
Πίσω από τις ελληνικές «τσάμπα μαγκιές» της κυβέρνησης που χλευάζουν έως ειρωνεύονται το ΔΝΤ που έχει δανείσει την Ελλάδα με 16 δισεκ. κρύβεται μια προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά μια συμφωνία δύο φάσεων.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έχει αμφισβητηθεί εσχάτως, ειδικά μετά τις δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, W. Schaeuble, ότι εάν το Ταμείο αρνηθεί να συμμετάσχει στη διάσωση της Ελλάδος, τότε το πρόγραμμα θα βρίσκεται στα χέρια του ESM.
Σε περίπτωση που το ΔΝΤ αρνηθεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα τότε θα πρέπει να γίνει ψηφοφορία στην γερμανική βουλή για τη διάδοχη κατάσταση, και μάλιστα πριν τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Το σχέδιο για το οποίο προετοιμάζεται το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είναι να αναπληρώσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) το κενό που θα αφήσει το Ταμείο.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι στις 19 Αυγούστου του 2015 ο υπουργός Οικονομικών W. Schaeuble υποσχόταν ότι το πράσινο φως για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα της γερμανικής βουλής δίνεται μόνο υπό την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει και θα ελέγχει την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. 32 δις ευρώ έχουν εκταμιευθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο οικονομική συμβολή από το ΔΝΤ.
Διότι το Ταμείο εξαρτά τη συμμετοχή του από αν η Αθήνα είναι σε θέση να επιστρέψει τις πιστώσεις που έλαβε, κάτι που προς το παρόν τουλάχιστον δεν είναι ρεαλιστικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης