Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ετοιμάζει νέα δέσμη προτάσεων στο Eurogroup ο Τσακαλώτος - Δεσμεύσεις για μετά το 2018 - Παρέμβαση Lagarde

tags :
Ετοιμάζει νέα δέσμη προτάσεων στο Eurogroup ο Τσακαλώτος - Δεσμεύσεις για μετά το 2018 - Παρέμβαση Lagarde
Πυρετώδεις οι προετοιμασίες ενόψει του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου 2017
(upd) Κείμενο προτάσεων έχει συντάξει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο οποίο περιγράφονται τα βήματα που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση, την ώρα που η Lagarde δίνει διαβεβαιώσεις ότι το ΔΝΤ αναζητά τρόπους για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. 
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο υπουργός Οικονομικών στο επίμαχο κείμενο περιγράφει τον «μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων», με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η Αθήνα έχει διάφορε εκδοχές και προτάσεις που θα παρουσιάσει στο κρίσιμο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, επιχειρώντας να επανεκκινήσει τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και να κλείσει η αξιολόγηση.
Στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών, είναι το Eurogroup να ανάψει το «πράσινο φως» για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων, αναφέροντας πως έχει σημειωθεί πρόοδος.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα παρουσιαστούν στο προπαρασκευαστικό Euro Working Group από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, προκειμένου να υπάρξουν και νέες διορθώσεις πριν από το Eurogroup.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Υπενθυμίζεται ότι το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί γύρω από τη δεύτερη αξιολόγηση, επιβεβαιώθηκε και από το Euro Working Group (EWG), το οποίο αποφάσισε ότι για να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών, θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος στα επίμαχα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης (δημοσιονομικό κενό, συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενέργεια κλπ).
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι οι νέες δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, W. Schaeuble για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα μπορεί να περιπλέξουν την κατάσταση μπλοκάροντας κάθε προοπτική ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
Οι δηλώσεις του Γερμανού αξιωματούχου για την… μετά ΔΝΤ εποχή στις διαπραγματεύσεις και την τύχη του τρίτου χρηματοδοτικού προγράμματος, περιπλέκουν με… μαεστρία το «κουβάρι» της διαπραγμάτευσης έτσι ώστε να εξυπηρετηθεί απόλυτα ο πρωταρχικός του στόχος για καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων και εξάντληση της ρευστότητας του Δημοσίου, προκειμένου να φορεθεί ευκολότερα το «κοστούμι» των σκληρών μέτρων που ήδη έχουν ετοιμάσει οι δανειστές για την Ελλάδα.
Μάλιστα, ο Schaeuble, δεν άφησε κανένα περιθώριο για λύση εάν τελικά το ΔΝΤ αποχωρήσει από την Ελλάδα, καθώς ξεκαθάρισε ότι «θα απαιτηθούν νέες διαπραγματεύσεις», αποτελεσματικότερη επιβολή όσων συμφωνήθηκαν και έγκριση της νέας συμφωνίας από το Γερμανικό Κοινοβούλιο.
Οι νέες διαπραγματεύσεις θα είναι εξ ορισμού χρονοβόρες, η έγκριση του Γερμανικού Κοινοβουλίου κάθε άλλο παρά δεδομένη θεωρείται, ενώ επιπλέον θα απαιτηθεί η συγκατάθεση και των υπολοίπων κοινοβουλίων της ευρωζώνης, την ώρα που το ολλανδικό και το γαλλικό θα διαλυθούν σύντομα λόγω εκλογών.
Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι ο Schaeuble δεν μιλάει για μια απλή αντικατάσταση του ΔΝΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), του οποίου ο ρόλος θα ενισχυθεί, αλλά για μια νέα συμφωνία, που θα διασφαλίζει ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, όπως η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και για μια πενταετία τουλάχιστον.
Συνεπώς, η επιβολή σκληρών νέων μέτρων, όπως η δραστική μείωση του αφορολογήτου ορίου, η περαιτέρω μείωση των συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς και η αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14%, επικρέμεται ως «Δαμόκλειος σπάθη» είτε αποχωρήσει είτε παραμείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα.
Επιπλέον, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να υιοθετήσει έναν ενισχυμένο αυτόματο «κόφτη» και μετά το 2018.
Σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να ξεκαθαρίσει περισσότερο το τοπίο γύρω από τις δηλώσεις Schaeuble και τότε θα διαφανούν οι πραγματικές του προθέσεις.

Διαβεβαιώσεις Lagarde ότι το ΔΝΤ εργάζεται για την παραμονή στο ελληνικό πρόγραμμα 

Τρόπους για την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα αναζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με στόχο μια συμφωνία άμεσα.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Chrtistine Lagarde τόνισε στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble, το γεγονός ότι το Ταμείο αναζητά τρόπους για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.
Lagarde και Schaeuble συναντήθηκαν χθες στο Νταβός, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το ΔΝΤ αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ότι ο Schaeuble καλωσόρισε τις «διαβεβαιώσεις του ΔΝΤ ότι το Ταμείο θα παραμείνει πλήρως ενεργό» στις συζητήσεις για την Ελλάδα, «με στόχο να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία (early agreement) για ένα πρόγραμμα που θα μπορεί να στηριχθεί με τη χρήση πόρων του Ταμείου».
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έχει αμφισβητηθεί εσχάτως, ειδικά μετά τις δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, W. Schaeuble, ότι εάν το Ταμείο αρνηθεί να συμμετάσχει στη διάσωση της Ελλάδος, τότε το πρόγραμμα θα βρίσκεται στα χέρια του ESM.
Σε περίπτωση που το ΔΝΤ αρνηθεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα τότε θα πρέπει να γίνει ψηφοφορία στην γερμανική βουλή για τη διάδοχη κατάσταση, και μάλιστα πριν τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Το σχέδιο για το οποίο προετοιμάζεται το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είναι να αναπληρώσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) το κενό που θα αφήσει το Ταμείο.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι στις 19 Αυγούστου του 2015 ο υπουργός Οικονομικών W. Schaeuble υποσχόταν ότι το πράσινο φως για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα της γερμανικής βουλής δίνεται μόνο υπό την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει και θα ελέγχει την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. 32 δις ευρώ έχουν εκταμιευθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο οικονομική συμβολή από το ΔΝΤ.
Διότι το Ταμείο εξαρτά τη συμμετοχή του από αν η Αθήνα είναι σε θέση να επιστρέψει τις πιστώσεις που έλαβε, κάτι που προς το παρόν τουλάχιστον δεν είναι ρεαλιστικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης