Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Οι Έλληνες ακτοπλόοι στα Δωδεκάνησα χάνουν από τους Τούρκους εξαιτίας της συμφωνίας του 2001

Οι Έλληνες ακτοπλόοι στα Δωδεκάνησα χάνουν από τους Τούρκους εξαιτίας της συμφωνίας του 2001
Το φαινόμενο είναι έντονο σε τουριστικές περιοχές όπως η Ρόδος και η Κως αλλά και σε άλλες διασυνοριακές γραμμές
Χάρη στη συμφωνία του 2001 μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, έσβησαν ή σβήνουν και οι εναπομείναντες ελληνικές ακτοπλοϊκές γραμμές που πραγματοποιούν δρομολόγια προς την Τουρκία.
Η συμφωνία έδωσε «αέρα» στους Τούρκους καπετάνιους εξαλείφοντας κάθε έννοια εμπορικού ανταγωνισμού μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο Τούρκος καπετάνιος πληρώνει 70 ευρώ όταν πιάνει στο λιμάνι της Ρόδου και Έλληνας καπετάνιος πληρώνει 1700 ευρώ.
Πρόκειται για τον αφελληνισμό των τοπικών ακτοπλοϊκών γραμμών σύνδεσης του ανατολικού Αιγαίου με τα δυτικά παράλια της Τουρκίας και των Δωδεκανήσων, καταγγέλλουν παράγοντες τους κλάδου ενώ την ίδια στιγμή ελπίζουν στην αποκατάσταση των στρεβλώσεων που έχει δημιουργήσει η συμφωνία του 2001.
Οι Τούρκοι ανταγωνιστές επωφελούμενοι από τους πολύ χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, από τις ολιγάριθμες επανδρώσεις στα καράβια διαμορφώνουν μια ετεροβαρή σύμβαση και τους παρέχει το δικαίωμα να καρπώνονται τη μερίδα του λέοντος στις επιβατικές μεταφορές μεταξύ των δυο χωρών.
Και με δεδομένο παρά το προσφυγικό και την πολιτικοοικονομική αναστάτωση της Τουρκίας, η τουριστική ζήτηση για μεταφορές από και προς την Τουρκία παραμένει αυξημένη, προκαλώντας πλήγμα για τα ελληνικά συμφέροντα καθώς ο κύριος όγκος των μετακινήσεων γίνεται με τα καράβια των Τούρκων.
Στέλεχος της Dodekanisos Seaways υποστηρίζει ότι υπάρχουν μικροί Έλληνες πλοιοκτήτες που άφησαν τα καράβια και μετατράπηκαν σε πράκτορες τουρκικών ακτοπλοϊκών.
Το φαινόμενο είναι έντονο σε τουριστικές περιοχές όπως η Ρόδος και η Κως αλλά και σε άλλες διασυνοριακές γραμμές.
Η Dodekanisos Seaways που συνδέει ακόμα καθημερινά τα Δωδεκάνησα μεταξύ τους, διέκοψε το 2015 τα δρομολόγια από και προς την Μαρμαρίδα αφού αδυνατεί να ανταγωνιστεί τον Τούρκο ομόλογό της, Yesil Marmaris, ο οποίος μάλιστα πρότεινε σύσταση κοινοπραξίας που όμως δεν αποδέχτηκε.
Οι ελληνικές ακτοπλοϊκές εταιρείες … παρακολουθούν τα τουρκικά καράβια να μεταφέρουν τουρίστες από τη Ρόδο προς τη Τουρκία χωρίς να μπορούν να τα ανταγωνιστούν.
Το ίδιο στέλεχος αναφέρει ότι πως είναι δυνατό ο τούρκος να πληρώνει μόλις 70 ευρώ κάθε φορά που πιάνει στο λιμάνι της Ρόδου και εμείς στη Μαρμαρίδα πρέπει να πληρώνουμε 1700 ευρώ τα πράγματα δεν είναι δίκαια.
Πόσο μάλλον που τα ελληνικά πλοία της Dodekanisos είναι υποχρεωμένα να δουλεύουν με διπλάσιο αριθμό πληρώματος απο τα τουρκικά και να πουλάνε εισιτήρια με αυξημένο ΦΠΑ 24%.
Τα προβλήματα αυτά πηγάζουν από την συμφωνία Αθήνας – Άγκυρας που κυρώθηκε με τον νόμο 2009 του 2001.
Η συμφωνία επιτρέπει στις τουρκικές ακτοπλοϊκές να εκτελούν τουριστικά δρομολόγια με τον τυπικό μανδύα του βραχύ διεθνή πλου που τις απαλλάσσει από υποχρεώσεις όπως η συμμόρφωση με την διεθνή σύμβαση SOLAS και επιτρέπει έτσι πολύ μικρότερες επανδρώσεις αλλά και χαμηλότερων προδιαγραφών πλοία.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης