Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Γερμανικές εκλογές: Με ποιον θα συγκυβερνήσει η Merkel; - Προσδοκίες και φόβοι σε Ελλάδα και ΕΕ

Γερμανικές εκλογές: Με ποιον θα συγκυβερνήσει η Merkel; - Προσδοκίες και φόβοι σε Ελλάδα και ΕΕ
Πως θα επηρεάσει Ελλάδα και Ευρώπη η επόμενη μέρα των γερμανικών εκλογών
Προς έναν νέο εκλογικό θρίαμβο και μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία οδεύει η Angela Merkel, καθώς οι χριστιανοδημοκράτες αναμένεται να κερδίσουν άνετα τους σοσιαλδημοκράτες του Martin Schulz την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017.
Ωστόσο το βασικό ζητούμενο δεν είναι το εύρος του εκλογικού θριάμβου, αλλά η επόμενη μέρα.
Με ποιον θα συγκυβερνήσει η Angela Merkel;
Η απόφαση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από την Ελλάδα, καθώς αναμένεται να καθορίσει την οικονομική πολιτική και τον ανασχεδιασμό της δομής με την οποία λειτουργεί η Ευρωζώνη.

Τα βλέμματα στο υπουργείο Οικονομικών

Το πρόσωπο που θα καθίσει στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, είναι αυτό που απασχολεί περισσότερο την ελληνική πλευρά.
Σε κάθε περίπτωση το μίγμα πολιτικής που εφαρμόζει η Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξει έως τη λήξη του τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο του 2018.
Ωστόσο υπάρχει μια βασική εκκρεμότητα που αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Ο νυν υπουργός Οικονομικών Wolfang Schaeuble θέτει εμπόδια στην υλοποίηση της δέσμευσης των εταίρων για το ελληνικό χρέος, ωστόσο δύσκολα οι ευρωπαίοι θα αθετήσουν την υπόσχεσή τους για εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων
Η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι σε περίπτωση ενός νέου μεγάλου συνασπισμού ανάμεσα στο CDU/CSU και το SPD, υπάρχει πιθανότητα το υπουργείο Οικονομικών να περάσει στα χέρια των σοσιαλδημοκρατών, ενδεχομένως και του ίδιου του Martin Schulz.
Πάντως οι πληροφορίες των γερμανικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι δύσκολα θα αποχωριστεί την καρέκλα του ο 75χρονος Schaeuble σε περίπτωση συνασπισμού με το SPD.
Τι θα γίνει όμως στην περίπτωση που η Merkel επιλέξει να συνεργαστεί με τους φιλελεύθερους του FDP;
Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) - κυβερνητικός εταίρος της Merkel στη δεύτερη θητεία της το 2009-2013 -  τηρούν ιδιαίτερα σκληρή γραμμή έναντι της Ελλάδας, καθώς τάσσονται υπέρ του Grexit.
Στην ουσία το FDP υιοθετεί το σχέδιο Schaeuble για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, η εφαρμογή του οποίου απετράπη την τελευταία στιγμή το καλοκαίρι του 2015.
Στέλεχος των Φιλελεύθερων δήλωσε άλλωστε ότι προϋπόθεση για να συμμετάσχει το FDP στον κυβερνητικό συνασπισμό, είναι να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών.
Ενδεικτική των προθέσεων του FDP απέναντι στην Ελλάδα είναι η εκτίμηση του Gustav Horn, διευθυντή του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικών Ερευνών (IMK) του Ντίσελντορφ.
Ο Horn, με δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκτιμά ότι η σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα θα συνεχιστεί σε περίπτωση συμμετοχής του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP) στον κυβερνητικό συνασπισμό (μαζί με το CDU/CSU και τους Πράσινους.
Θεωρεί μάλιστα απίθανη την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σε αυτήν την περίπτωση.
Συμπερασματικά, η καλύτερη δυνατή εξέλιξη για την Ελλάδα είναι ένας μεγάλος συνασπισμός με το SPD, είτε παραμείνει ο Schaeuble, είτε αντικατασταθεί.
Με βάση αυτό το σενάριο, που είναι και το επικρατέστερο, στη χειρότερη περίπτωση η αντιμετώπιση απέναντι στη χώρα μας θα παραμείνει η ίδια.
Στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τους Φιλελεύθερους θα εισέλθουμε σε αχαρτογράφητα νερά, αν και εκτιμάται ότι δύσκολα το FDP θα είναι σε θέση να επιβάλει στην καγκελάριο και στους Πράσινους τις ακραίες απόψεις του.

Τι περιμένει η Ευρώπη

Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών είναι πιθανό να οδηγήσει σε μεγάλες αλλαγές και στη λειτουργία της Ευρωζώνης.
Και σε αυτή την περίπτωση όλα θα κριθούν από την επιλογή του κυβερνητικού εταίρου, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING για τη Γερμανία, η νέα κυβέρνηση θα είναι σαφώς φιλοευρωπαϊκή, ωστόσο ανάλογα με τον εταίρο υπάρχουν μεγάλες διαφορές σχετικά με την αναδιαμόρφωση της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης.
Τα βασικότερα ζητήματα αφορούν τη βαθύτερη ολοκλήρωση, μέσω ενός κοινού υπουργού Οικονομικών και ενός κοινού προϋπολογισμού των κρατών - μελών της Ευρωζώνης.
Το SPD του Martin Schulz τάσσεται υπέρ αυτού του σχεδίου, το οποίο φαίνεται να έχει ήδη συμφωνηθεί ανάμεσα στην καγκελάριο Merkel και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για τους Φιλελεύθερους.
Το FDP έχει δηλώσει την αντίθεσή του στα σχέδια βαθύτερης ολοκλήρωσης της Ε.Ε. και τάσσεται υπέρ της αυστηρότερης δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Όπως εξηγεί ο οικονομολόγος της ING, πρόκειται για ένα όραμα εκ διαμέτρου αντίθετο από αυτό του SPD και των Πρασίνων.
Ως εκ τούτου, η επιλογή του κυβερνητικού εταίρου από την καγκελάριο Merkel, αναμένεται να επηρεάσει καθοριστικά την Ευρωζώνη και να δρομολογήσει σημαντικές αλλαγές, τις οποίες πρέπει να αναμένουμε σύντομα.

Μαρία Παπαδάτου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης