Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το no name νέο κόμμα της Κεντροαριστεράς, η σύγκρουση δύο πολιτικών κόσμων και το σενάριο της ανατροπής στο β’ γύρο

Το no name νέο κόμμα της Κεντροαριστεράς, η σύγκρουση δύο πολιτικών κόσμων και το σενάριο της ανατροπής στο β’ γύρο
Η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές θα κρίνει και μέλλον του νέου πολιτικού εγχειρήματος
Σε πρόσφατη συνέντευξη της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά υποστήριξε πως όποιος από τους υποψήφιους για την αρχηγία του νέου πολιτικού φορέα της κεντροαριστεράς (ή της Σοσιαλδημοκρατίας ή του προοδευτικού κέντρου) κερδίσει στις εσωκομματικές εκλογές της 5ης και 12ης Νοεμβρίου, αυτός είναι που θα δώσει και το στίγμα του στο νέο κόμμα.
Θέση που είχε ενισχύσει και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος είχε αναφέρει μεταξύ άλλων πως ο νικητής για την ηγεσία επί της ουσίας θα παραλάβει ένα «no name» κόμμα, το οποίο θα αποκτήσει ταυτότητα ανάλογα με την πολιτική πλατφόρμα του αρχηγού.
Πρόκειται για μια παράμετρο εξαιρετικά κρίσιμη στις διεργασίες του νέου πολιτικού φορέα.
Κυρίως διότι αναδεικνύει τη «σύγκρουση» δύο διαφορετικών στρατηγικά και πολιτικά κόσμων.
Αυτόν που «κουβαλά» το ΠΑΣΟΚ με την ιστορία, την πορεία του, τα επιτεύγματα και τα λάθη του και αυτόν που θέλει να «σβήσει» το ΠΑΣΟΚ για να παρουσιάσει κάτι φρέσκο, νέο, ανανεωμένο και διαφορετικό που τουλάχιστον θα μπορέσει να απαλλαχθεί από τα βαρίδια του παρελθόντος.
Και αυτοί οι δύο κόσμοι είναι που θα αναμετρηθούν στις εσωκομματικές εκλογές.
Από τη μια είναι η Φώφη Γεννηματά, η οποία θεωρείται και το απόλυτο φαβορί έχοντας στο πλευρό της αφενός το μεγαλύτερο κόμμα της δημοκρατικής «συμμαχίας», το ΠΑΣΟΚ και αφετέρου έναν ολόκληρο εκλογικό μηχανισμό.
Από την άλλη είναι κυρίως οι Γ. Καμίνης και Στ. Θεοδωράκης, οι οποίοι δεν διαθέτουν μεν τα «όπλα» της κας.Γεννηματά (μηχανισμός, συμπαγές κομματικό ακροατήριο) αλλά αφενός δεν υπολείπονται ούτε σε αναγνωρισιμότητα ούτε σε δυναμική, αν ληφθεί υπόψη ότι θεωρούνται δύο αξιόπιστα, κεντρώα πολιτικά πρόσωπα που συν τοις άλλοις δεν έχουν ταυτιστεί με το «βαρύ παρελθόν» του ΠΑΣΟΚ.
Αντιθέτως, είναι τα δύο πρόσωπα που εκτιμάται ότι μπορούν να φέρουν πραγματικό «αέρα» ανανέωσης στο πολιτικό εγχείρημα.
Άλλωστε η δημοσκόπηση της Marc για την εφημερίδα Πρώτο Θέμα και της Prorata για την Εφημερίδα των Συντακτών με θέμα τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά, αυτούς τους τρεις – μαζί με το Ν. Ανδρουλάκη - εμφανίζει ως πιθανότερους για την ηγεσία.
Είναι προφανές πως σε μια εκλογική αναμέτρηση που είναι τόσο ρευστή μια και είναι ακόμα στην αρχή της και οι υποψήφιοι δεν έχουν αναπτύξει τις θέσεις και τις προτάσεις τους για το πώς οραματίζονται το νέο αυτό πολιτικό εγχείρημα, ούτε ασφαλείας προβλέψεις αλλά ούτε και εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν.
Όμως αυτό που διαφαίνεται είναι ότι ο νικητής θα κριθεί στο δεύτερο γύρο των εκλογών.
Γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό.
Μια και εξαλείφει τις όποιες τυχόν βεβαιότητες για το νικητή.
Καθώς είναι προφανές πως στην τελική ευθεία, στην εκλογική αναμέτρηση του β’ γύρου (θεωρείται απίθανο να βγει νικητής από τον πρώτο γύρο), θα υπάρξουν συμμαχίες και συνεργασίες που θα είναι σε θέση να ανατρέψουν όλα τα δεδομένα.
Σε κάθε περίπτωση δύο είναι οι πιο σημαντικές παράμετροι.
Πρώτον, η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές.
Αν ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι ικανοποιητικός όλη η προσπάθεια θα έχει τα εχέγγυα για να αποκτήσει πραγματική δυναμική και το κυριότερο για να νομιμοποιηθεί και ο νέος αρχηγός.
Δεύτερον - και σε άμεση συνάρτηση με το πρώτο - είναι η διαφύλαξη της ενότητας την επομένη της εκλογής.
Διότι δεν θα πρέπει να υποτιμήσει κανείς το εξής απλό, ότι ένας από τους δύο αρχηγούς κομμάτων (Γεννηματά και Θεοδωράκης) θα χάσει την αρχηγία και κυρίως το κόμμα του.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης