Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Μαξίμου και Θεσμοί αξιολογούν τους υπουργούς - Οι «αριστούχοι», όσοι προάγονται και οι «μετεξεταστέοι»

Μαξίμου και Θεσμοί αξιολογούν τους υπουργούς - Οι «αριστούχοι», όσοι προάγονται και οι «μετεξεταστέοι»
Ο Αλέξης Τσίπρας γυρίζει την κλεψύδρα του ανασχηματισμού μετρώντας το χρόνο ανάποδα για τις δομικές -αυτή φορά- αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα
Αμέσως μετά τη ΔΕΘ, στο δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου του 2017, ο Αλέξης Τσίπρας γυρίζει την κλεψύδρα του ανασχηματισμού μετρώντας το χρόνο ανάποδα για τις δομικές -αυτή φορά- αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. 
Και αυτό γιατί ο πρωθυπουργός έχει «παραγγείλει» μέχρι τις 5 Αυγούστου 2017 οπότε και κλείνει η Βουλή να έρθουν για ψήφιση με τη διαδικασία του επείγοντος πέντε νομοσχέδια εκ των οποίων τα δυο έχουν δρομολογηθεί ήδη. Τόσο το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών όσο και το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα σε μικρότερο βαθμό χαρακτηρίζονται από πολλές «ρουσφετολογικές» διατάξεις που εξυπηρετούν ή ικανοποιούν μικροσυμφέροντα επαγγελματικών τάξεων και της κομματικής πελατείας.
Άλλωστε στο Μέγαρο Μαξίμου είναι δεδομένο ότι πρέπει να γίνουν πολιτικές και κομματικές κινήσεις που θα λειτουργήσουν ως αντίβαρα στα βαριά μέτρα που ήδη ήρθαν αλλά και στα νέα που θα συνοδεύουν το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.
Αλώστε όπως ανέφερε στενότατος συνεργάτης του πρωθυπουργού ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του επιθυμούν από τώρα μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου να έχουν ικανοποιήσει μικρά ή μεγάλα αιτήματα κοινωνικών ομάδων ώστε οι δρόμοι γύρω από το «Βελλίδειο» όπου θα διεξαχθεί παραδοσιακά η 82η ΔΕΘ να… παραμείνουν ανοικτοί και το κλίμα να μην είναι πολύ βαρύ.

Οι… εξετάσεις στα τρία «πεδία» και οι… 5+1 αξιολογητές

Ένας προς έναν οι υπουργοί της κυβέρνησης θα περάσουν από το «κόσκινο» πέντε συν ενός αξιολογητών που θα τους βαθμολογήσουν σε τρία «πεδία» και θα κρίνουν αν προάγονται ή αν είναι «μετεξεταστέοι» και πιθανός να… κοπούν στον ανασχηματισμό. 
Το πρώτο πεδίο εξέτασης και βαθμολόγηση αφορά αυτό καθ΄ αυτό το παραγόμενο κυβερνητικό έργο και την υλοποίηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από το υπουργικό τους χαρτοφυλάκιο στη βάση πάντα του χρονοδιαγράμματος που έχει θέσει το Μαξίμου και η Γραμματεία της κυβέρνησης. 
Το δεύτερο πεδίο αφορά την επικοινωνιακή εικόνα ενός εκάστου υπουργού και το κατά πόσο οι δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις του εξυπηρετούν τις στοχεύσεις του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ή προκαλούν προβλήματα και συγχύσεις.
Τέλος το τρίτιο πεδίο αφορά τη ικανότητα συνεργασίας του κάθε υπουργού με τους συναδέλφους του στο υπουργικό συμβούλιο και την κομματική του αναφορά και αποδοχή όπως επίσης και το κατά πόσο η πόρτα του γραφείου είναι ανοιχτή στους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος.
Πρώτος στη βαθμίδα των αξιολογητών που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο είναι πρωθυπουργός ο όποιος θα επαναπροσδιορίσει με τα δικά του κριτήρια και στοχεύσεις το νέο κυβερνητικό σχήμα με το οποίο θα πορευθεί από τον Οκτώβριο και μετά.  
Δίπλα του στην διαδικασία «αξιολόγησης» τέσσερα ακόμα πρόσωπα από το στενό του περιβάλλον, οι Υπουργοί Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και Χριστόφορος Βερναρδάκης που μαζί με τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Μιχάλη Καλογήρου παρακολουθούν το κυβερνητικό έργο αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτριος Τζανακόπουλος ο οποίος έχει την ευθύνη της εικόνας της κυβέρνησης και γνωρίζει από πρώτο χέρι ποιοι υπουργοί τα πάνε καλά  και ποιο τα κάνουμε… θάλασσα με τις δημόσιες δηλώσεις τους.
Στους πέντε αξιολογητές προστίθεται ακόμα ένας.
Πρόκειται για το κουαρτέτο των δανειστών η οποίοι διατυπώνουν ατύπως και στο περιθώριο την γνώμη της για τους υπουργούς που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση και την υλοποίηση των προαπαιτούμενων, μια γνώμη που όσο και αν δεν το παραδέχεται το Μαξίμου λαμβάνεται σοβαρότατα υπ όψιν.  

Οι «αριστούχοι» και οι αμετακίνητοι

«Ομάδα που φέρνει νίκες δεν την αλλάζεις» και μάλιστα πριν από ένα κρίσιμο… αγώνα» με τον κανόνα αυτό να ισχύει εκτός από το ποδόσφαιρο και στην πολιτική.
Ως εκ τούτου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δηλαδή οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργιος Χουλιαράκης και Κατερίνα Παπανάτσιου, Αλέξης Χαρίτσης (ο οποίος ενδέχεται να αναβαθμιστεί ως… αριστούχος) και ο Στέργιος Πιτσιόρλας που παίρνει άριστα από τους δανειστές δεν μετακινούνται πριν κλείσει και η τρίτη αξιολόγηση.
Στους επιτυχόντες και αμετακίνητους και η Υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου καθώς και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών αποτελούμενη από τους Νίκο Κοτζιά, Γιώργο Κατρούγκαλο, Γιάννη Αμανατίδη και Τέρενς Κουίκ.
Πετυχημένος άλλα όχι αμετακίνητος είναι ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης ενώ σταθερός στη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Πολίτη παραμένει ο Νίκος Τόσκας.
Πετυχημένη με προοπτική μετακίνησης ώστε να ανακατευθεί θετικά η τράπουλα θεωρείται και η Όλγα Γεροβασίλη ενώ στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης παραμένει ο Νικός Παππάς καθώς εκκρεμεί η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών ενώ για το ίδιο λόγο καθώς εκκρεμεί η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση παραμένει στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ο Κωνσταντίνος Γαβρόγλου.
Τους αμετακίνητους συμπληρώνουν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης με τον Αναπληρωτή του Σωκράτη Φάμελο, η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής και Δημήτριος Παπαγγελόπουλος όπως και ο Υπουργός Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης.
Αμετακίνητη και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με τους κ.κ. Ξανθό και Πολάκη να παραμένουν στη θέση τους ως επιτυχημένοι.
Με άριστα έχουν βαθμολογηθεί και ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ο Υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής με τον Υφυπουργό του Νεκτάριο Σαντορινιό.

Οι… μετεξεταστέοι  

Ο Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Παπαδημητρίου του οποίου οι επιδώσεις κρίνονται από χαμηλές ως πολύ χαμηλές με αρκετούς στην κυβέρνηση να αναφέρουν ότι είναι ανεπαρκής να δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία και ανάπτυξη φαίνεται πως είναι ο πρώτος που μένει μετεξεταστέος. 
Χαμηλή βαθμολογία είτε στο πεδίο του κυβερνητικού έργου είτε στο πεδίο της επικοινωνίας και των δημοσίων τοποθετήσεων έχουν λάβει η Αναπληρώτρια Υπουργός αρμόδια για την Καταπολέμηση της Ανεργίας Ουρανία Αντωνοπούλου, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αναστάσιος Πετρόπουλος, η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και ο Κωνσταντίνος Ζουράρις καθώς και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου.

Η εξαίρεση του κυβερνητικού εταίρου

Από τη βαθμολόγηση εξαιρείται καθώς εκτός από υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι και κυβερνητικός εταίρος, ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.
Παρότι έχει φέρει αρκετά συχνά το μέγαρο Μαξίμου σε δυσχερή θέση με τις πολιτικές διαφοροποιήσεις του, τις δηλώσεις ή τις ενέργειες του αποτελεί το «αναγκαίο κακό» καθώς χωρίς αυτόν και το κόμμα του δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία. 
Τέλος εκτός του νέου υπουργικού Συμβουλίου ενδέχεται να βρεθεί ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας με τον ίδιο να φημολογείται ότι δεν επιθυμεί να συνεχίσει τώρα που το μεταναστευτικό πρόβλημα και η αντιμετώπισή του «μπήκαν σε μια σειρά».

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης