Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Στο επίκεντρο του Eurogroup το Ιρλανδικό χρέος - Φόβοι για επιστροφή στην ύφεση

Στο επίκεντρο του Eurogroup το Ιρλανδικό χρέος - Φόβοι για επιστροφή στην ύφεση
Το χρέος της χώρας ανέρχεται πλέον στα 200 δισ. ευρώ, 4 φορές μεγαλύτερο από αυτό του 2007 
Το Eurogroup της 10ης Ιουλίου ήταν το πρώτο μετά από μήνες που η Ελλάδα, απουσίαζε από την ατζέντα των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.
Αυτή τη φορά, όμως παρούσα είναι η Ιρλανδία και τα αποτελέσματα από την εποπτεία μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος της, με την ΕΕ να εμφανίζεται ανήσυχη για τα αποτελέσματα.
Η εποπτεία μετά το πρόγραμμα διενεργείται σε χώρες που έχουν ολοκληρώσει κάποιο πρόγραμμα χρηματοδοτικής συνδρομής.
Ο σκοπός είναι να εκτιμηθεί κατά πόσον υπάρχουν κίνδυνοι να μην είναι σε θέση να εξοφλήσουν τα δάνεια που έλαβαν στο πλαίσιο του προγράμματος.
Η εποπτεία σταματά όταν η χώρα αποπληρώσει τουλάχιστον το 75% του δανείου.
Το ερώτημα που απασχολεί πλέον την ΕΕ αλλά και την ΕΚΤ είναι «κατά πόσο έχει ανακάμψει η οικονομία της Ιρλανδίας και έχει ισχυροποιηθεί το τραπεζικό της σύστημα που κατέρρευσε το 2007».

Απειλή το χρέος - Τετραπλασιάστηκε από το 2007

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Υπηρεσία Διαχείρισης του Δημόσιου Ταμείου (NTMA) η Ιρλανδία μετά την απίστευτη ανάπτυξη της τάξεως του 26,3% που κατέγραψε το 2016, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα χρέους, με πολλούς αναλυτές να εκτιμούν ότι τα θετικά στοιχεία του ΑΕΠ που παρουσίασε έως το 2016 «μπορεί να είναι και παραπλανητικά».
Όπως αναφέρει η έκθεση, «το χρέος της χώρας ανέρχεται πλέον στα 200 δισ. ευρώ, δηλαδή, τέσσερις φορές μεγαλύτερο από αυτό του 2007 οπότε και κατέρρευσε το τραπεζικό της σύστημα».
Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε Ιρλανδός χρωστά σήμερα 42.000 ευρώ, σε σύγκριση με το μέσο όρο των υπόλοιπων ευρωπαίων που είναι μόλις 24.000 ευρώ.
Το χρέος της Ιρλανδίας ως ποσοστό του ΑΕΠ είχε υποχωρήσει απότομα τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο 75% του ΑΕΠ, από το ρεκόρ των 123% που σημείωσε το 2013.
Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι αυτό, ήταν το αποτέλεσμα ενός τεράστιου άλματος που κατέγραψε το ΑΕΠ το 2015 όταν η ιρλανδική οικονομία κατέγραφε ανάπτυξη 26% με τον οικονομολόγο Paul Krugman να δηλώνει τότε ότι πρόκειται για «οικονομικό καλικάντζαρο (economics leprechaun) υπονοώντας ότι τα στοιχεία είναι σε κάποιο σημείο παραπλανητικά.
Αποτέλεσμα εικόνας για irish growth

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα στοιχεία που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το ιρλανδικό ΑΕΠ είναι ένας παραπλανητικός δείκτης, όχι μόνο των οικονομικών μετρήσεων της χώρας αλλά και της οικονομίας της χώρας γενικότερα.
Ο πιο εντυπωσιακός αριθμός είναι ότι το χρέος της χώρας ανέρχεται στο 275% όταν ο μέσος όρος της ΕΕ των 28 είναι στο 165% και οι αποδόσεις τόκων είναι στο 8% των κρατικών εσόδων - διπλάσιο του μέσου όρου της ΕΕ.

Κίνδυνος πολιτικής κρίσης

Τα στοιχεία αυτά έρχονται στη δημοσιότητα μια εποχή που η κεντροδεξιά κυβέρνησης της χώρας δέχεται μεγάλες πιέσεις με αφορμή τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους που θα παρουσιάσει τον Οκτώβριο του 2017. Κι αυτό γιατί μετά από ια δεκαετία σκληρής λιτότητας είχε υποσχεθεί αύξηση δαπάνες για τις υποδομές, μείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος και αύξηση στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.
Στο πλαίσιο αυτό ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Paschal Donohoe, δήλωσε ότι «το χρέος της Ιρλανδίας παραμένει υψηλό σε απόλυτους όρους και πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε προτεραιότητα στη μείωση του σε πιο βιώσιμα επίπεδα».
Η μεγάλη αβεβαιότητα για το χρέος της Ιρλανδίας απορρέει από τα επιτόκια της ευρωζώνης όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να καταργεί σταδιακά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η περίοδος των QE σημαίνει ότι η ΕΕ και η ΕΚΤ κατέχουν πλέον το 40% του χρέους της Ιρλανδίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του NTMA.

Ενεργειακή σύνδεση της Ιρλανδίας με την ΕΕ στην μετά Brexit εποχή

Στο μεταξύ ένας ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία της Ιρλανδίας είναι το Brexit, καθώς η χώρα είναι η πιο εξαρτώμενη στην ΕΕ από τη Βρετανία.
Ένας από αυτούς τους τομείς είναι και η ενέργεια με την ΕΕ να ανακοινώνει μόλις στις 28 Ιουνίου τη χρηματοδότηση με 4 εκατομμύρια ευρώ ενός έργου που θα συνδέει τα γαλλικά και τα ιρλανδικά ηλεκτρικά δίκτυα μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου.
Το έργο, γνωστό ως Κέλτικη Διασύνδεση (Celtic Interconnector) είναι ένα υπό σχεδίαση υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο μήκους 600 χιλιομέτρων χωρητικότητας 700 MW, το οποίο θα συνδέει τη νότια ακτή της Ιρλανδίας με τη βορειοδυτική κορυφή της Γαλλίας και θα παράσχει ηλεκτρική ενέργεια αρκετή για να τροφοδοτήσει 450.000 σπίτια.
Το δε πλεόνασμα της ανανεώσιμης ενέργειας που θα παραχθεί, θα είναι σε θέση να πάει όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση.

Γιούλα Ζαχιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης