Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σε φιάσκο κινδυνεύει να εξελιχθεί η Σύνοδος των G20 - Τα κρίσιμα σημεία

Σε φιάσκο κινδυνεύει να εξελιχθεί η Σύνοδος των G20 - Τα κρίσιμα σημεία
Ο Trump πρόκειται να επανεξετάσει όλες σχεδόν τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ουάσιγκτον στις Συνόδους των G20
Σε φιάσκο κινδυνεύει να εξελιχθεί η Σύνοδος των G20 στο Αμβούργο της Γερμανίας, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump πηγαίνει με επιθετικές προθέσεις στη συνάντηση, με την Συμφωνία για το Κλίμα να μην είναι η μόνη που θα ακυρώσει.
Από την πλευρά της, η A. Merkel, φέρεται να δηλώνει σε στενούς της συνεργάτες ότι «η συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολη».
Ο Donald Trump πηγαίνει στη Γερμανία έχοντας δύο βασικούς στόχους.
Να αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές αμερικανικών προϊόντων προς την Ευρώπη και την Ασία και να επανεξετάσει όλες σχεδόν τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ουάσιγκτον στις Συνόδους των G20.
Παράλληλα, πηγές που επικαλείται το γερμανικό Spiegel θα προσπαθήσει ακόμη και να «σαμποτάρει» την προσπάθεια εξεύρεσης κοινών θέσεων ανάμεσα στους ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου.

Ο Trump θα επανεξετάσει κι άλλες συμφωνίες των G20

Πριν από σχεδόν 9 χρόνια, στη Σύνοδο των G20 στην Ουάσιγκτον, στην αρχή της οικονομικής κρίσης, οι G20 συμφώνησαν να δρομολογήσουν από κοινού ένα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης και να καταλήξουν σε ένα κοινό πλαίσιο κανόνων για τα μέτρα που θα λαμβάνουν για την αποτροπή της κατάρρευσης των τραπεζών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Τη συμφωνία από πλευράς ΗΠΑ είχε υπογράψει τότε ένας άλλος ρεπουμπλικάνος πρόεδρος. Ο George Bush ο νεότερος. Αυτή η συμφωνία όμως αμφισβητείται από την κυβέρνηση του Donald Trump ο οποίος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι «δεν βλέπει τον κόσμο ως μια παγκόσμια κοινότητα αλλά ως μια αρένα μέσα την οποία οι χώρες προσπαθούν να επωφεληθούν».
«Αυτή η νέα, άπληστη πολιτική δεν ταιριάζει με τις επιδιώξεις της A, Merkel» σχολιάζει το Spiegel.
Όμως δεν είναι μόνο θέμα ορολογίας αλλά αριθμών στους οποίους «σκοντάφτει» η σχέση ΕΕ και ΗΠΑ.
Ενδιαφέρον αποτελεί η αποκάλυψη ότι τις τελευταίες εβδομάδες κυκλοφορεί στις Βρυξέλλες ένα χαρτί από το γραφείο της γερμανίδας υπουργού Οικονομίας Brigitte Zypries στο οποίο υπάρχει μια μακρά λίστα των εμπορικών διαφωνιών που έχουν προκύψει με την κυβέρνηση Trump και τα οποία θα μπορούσαν να τεθούν στο τραπέζι της Συνόδου των G20.
Ένα από αυτά είναι η διαμάχη μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ για το τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας. Η Ουάσιγκτον εξετάζει την εισαγωγή ενός λεγόμενου «φόρου προσαρμογής στα σύνορα», ο οποίος θα έκανε πολλά γερμανικά προϊόντα πολύ ακριβότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Επιπλέον, οι Αμερικανοί θέλουν να επιβάλουν νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν, στις οποίες αντιτίθεται η Ευρώπη, ενώ απαιτούν από την Ευρώπη να εισάγει περισσότερο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ αντί από τη Ρωσίας που αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή της έως σήμερα.
Στην περίφημη λίστα της γερμανίδας υπουργού Zypries υπάρχει μάλιστα η υποσημείωση ότι «οι διαφορές αυτές έχουν μετατραπεί πλέον σε απειλές καθώς και οι δύο πλευρές έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε αντίποινα εάν δεν γίνουν σεβαστές οι επιθυμίες τους».

Ο πόλεμος του χάλυβα και τα αντίποινα της ΕΕ

Σε μια επικίνδυνη εμπορική σύγκρουση θα μπορούσε να εξελιχθεί η διαμάχη για το ευαίσθητο προϊόν, τον χάλυβα.
Εδώ και μήνες, η κυβέρνηση Trump κατακρίνει τις εισαγωγές από την Ευρώπη φθηνού χάλυβα από την Κίνα λέγοντας ότι προκαλεί τεράστιες ζημιές στις εξαγωγές αμερικανικού χάλυβα.
Ο Αμερικανός Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Ross, έχει εκπονήσει έκθεση με την οποία καταλήγει στο συμπέρασμα οτι οι φτηνές εισαγωγές αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ θεσπίζοντας ανώτερο όριο.
Η γερμανική κυβέρνηση ανησυχεί τώρα ότι ο Ross θα μπορούσε να εισηγηθεί στον πρόεδρο Trump να θέσει το θέμα στη Σύνοδο του Αμβούργου καθώς η επιβολή ορίου θα βλάψει όχι μόνο τις κινεζικές εταιρείες, αλλά και αυτές από τον Καναδάς, τη Νότια Κορέα και τη Ιαπωνία αλλά και την Γερμανία.
Πέρυσι, η Γερμανία ήταν ο όγδοος μεγαλύτερος εξαγωγέας χάλυβα στις ΗΠΑ, μπροστά και από την Κίνα. Εάν η κυβέρνηση Trump αποφασίσει να βάλει όριο στις εισαγωγές της, αυτό θα είχε αρνητικές συνέπειες και στις Αμερικανο- γερμανικές σχέσεις.
Σε αυτή την περίπτωση η αντίδραση αυτών των χωρών, με πρωτεργάτη της ΕΕ, θα είναι η επιβολή πλαφόν στις εισαγωγές αμερικανικών γεωργικών προϊόντων όπως καλαμπόκι, σόγια και ρύζι.
Παρόλα αυτά η γερμανίδα καγκελάριος ελπίζει στην διάσωση της Συνόδου αν φυσικά δεν την πυρπολήσει ο Donald Trump. Ως ύστατη προσπάθεια έστειλε στην Ουάσιγκτον τον Lars-Hendrik Röller, σε μια προσπάθεια να διαπραγματευτεί αυτές τις ‘λεπτομέρειες» με τον αμερικανό πρόεδρο.

Γιούλα Ζαχιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης