Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης – Ενιαίος φορέας ή τροχιά αποσύνθεσης;

Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης – Ενιαίος φορέας ή τροχιά αποσύνθεσης;
Ζητούμενο οι υπερβάσεις που θα δώσουν σάρκα και οστά στον περίφημο τρίτο πόλο
Το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (30/6 με 2/7) αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Καθώς εν πολλοίς σε αυτό θα κριθεί κατά πόσο είναι εφικτό να συγκροτηθεί ένας νέος πολιτικός φορέας στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Ένας ενιαίος πολιτικός φορέας, ο οποίος φιλοδοξεί να μπει «σφήνα» στο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ.
Ο οποίος καλείται να εκφράσει εκείνους τους ψηφοφόρους που έχουν απογοητευτεί από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και που δεν πείθονται από το σχέδιο και την πρόταση της ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη.
Με απώτερο στόχο να εκθρονίσει το ΣΥΡΙΖΑ και να αναλάβει αυτός τα ηνία της Κεντροαριστεράς.
Το διακύβευμα είναι τεράστιο.
Όπως και οι προκλήσεις.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι αντιμέτωπη αυτή τη στιγμή με τα εξής δύο κύρια δεδομένα:
Πρώτον, βρίσκεται στα όρια του πολιτικού «περιθωρίου», μια και τα ποσοστά της – σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις – κινούνται μεταξύ του 5,5% με 7%, την ώρα που δεν διαφαίνεται καμία δυνατότητα περαιτέρω ώθησης στη δυναμική της.
Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι δεν μπορεί να «καρπωθεί» ούτε τους ψηφοφόρους που φεύγουν από το ΣΥΡΙΖΑ.
Δεύτερον, και παρά την αρνητική αυτή εικόνα, η ΔΗΣΥ προβάλλει ως η μόνη πολιτική δύναμη, η οποία μπορεί να συμβάλει ώστε στις επόμενες εκλογές να σχηματιστεί κυβέρνηση είτε με το ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη ΝΔ (οι δημοσκοπήσεις δίνουν 5κομματική Βουλή με την πεντάδα να συμπληρώνουν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ).
Γεγονός που σε πολύ μεγάλο βαθμό την καθιστά ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων και μάλιστα σε μια κομβική στιγμή για την χώρα.
Αλλά είναι προφανές πως κανείς στη ΔΗΣΥ δεν θέλει η προοπτική της να αρχίζει και να τελειώνει στο να είναι συμπλήρωμα είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της ΝΔ.
Για να αλλάξει αυτή η «προοπτική» και να μπουν τα θεμέλια για τον περίφημο «τρίτο πόλο», πρέπει το συνέδριο της ΔΗΣΥ να κάνει πραγματικές υπερβάσεις.
Πρωταρχικό μέλημα για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι να συνενώσει όλες τις κατακερματισμένες δυνάμεις του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας.
Μόνο αν δημιουργηθεί ένας νέος πολιτικός φορέας με όλες τις υπάρχουσες δυνάμεις (Ποτάμι, Ώρα Αποφάσεων, κοκ), θα μπορέσει η ΔΗΣΥ να στείλει το μήνυμα ότι εξελίσσεται δυναμικά και αποφασιστικά.
Δεύτερο μείζον ζήτημα είναι η ανανέωση σε πολιτικό προσωπικό.
Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι τα κόμματα που συμμετέχουν στη ΔΗΣΥ, με πρώτο το ΠΑΣΟΚ, «κουβαλούν» ένα έντονα αρνητικό φορτίο από τα πολιτικά πεπραγμένα των παρελθόντων ετών, το οποίο ενισχύει την εικόνα της πολιτικής «φθοράς».
Τρίτο κορυφαίο ζήτημα είναι η «μάχη» της εξουσίας και η εκλογή της ηγεσίας, η οποία είναι επιβεβλημένο να απαλλαγεί από προσωπικούς εγωισμούς, στρατηγικές και φιλοδοξίες.
Τέταρτον και εξίσου σημαντικό είναι να διαμορφωθεί και να παρουσιαστεί ένα ξεκάθαρο πολιτικό σχέδιο και προγραμματικές θέσεις για την επόμενη ημέρα της χώρας που θα μπορούν να πείσουν και να προσελκύσουν τους πολίτες σε σύγκριση με αυτά που προτείνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
Το συνέδριο της ΔΗΣΥ έρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή.
Οι αποφάσεις που θα ληφθούν και τα βήματα που θα προσδιοριστούν, θα δείξουν προς τα πού θέλει να πάει η Δημοκρατική Συμπαράταξη και αν έχει τη διάθεση να κάνει την υπέρβαση και να μπει σε μια θετική, δυναμική τροχιά.
Εάν δεν τα καταφέρει, το αποτέλεσμα μόνο δυσοίωνο μπορεί να είναι.
Από το να διατηρηθεί στα σημερινά της δεδομένα και να παραμείνει «συμπλήρωμα» στο καλύτερο σενάριο μέχρι να χάσει την όποια δυναμική της και να αναγκαστεί να απορροφηθεί από το ΣΥΡΙΖΑ χάνοντας στελέχη της ακόμα και στα δεξιά της
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης