Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο για τη πληρωμή των φόρων

Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο για τη πληρωμή των φόρων
Η ετήσια μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας φέρνει στην επιφάνεια ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι φέτος θα δουλέψουν 203 ημέρες για να πληρώσουν τους φόρους προς το κράτος.
Σχεδόν έναν επιπλέον μήνα δουλειάς για την αποπληρωμή των φόρων έφερε για τους πολίτες η διακυβέρνηση της χώρας από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με βάση τους φόρους που εισπράττει το κράτος.
Στην περίπτωση που ο υπολογισμός συμπεριελάμβανε τους φόρους που ζητούσε το κράτος θα χρειάζονταν ακόμη ένας μήνας δουλειάς.
Η ετήσια μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας φέρνει στην επιφάνεια ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι φέτος θα δουλέψουν 203 ημέρες για να πληρώσουν τους φόρους προς το κράτος.
Δηλαδή, από την αρχή τους έτους μέχρι τις 22 Ιουλίου2017 εργάζονται για τα φορολογικά έσοδα του κράτους.
Οι υπόλοιπες 162 ημέρες δηλαδή η αμοιβή από την εργασία τους χρησιμοποιείται από τους ίδιους για να επιβιώσουν.
Η φορολογική ελευθερία για τα εισοδήματα του 2016 ήταν η 6η Ιουλίου καθώς δαπανήθηκαν 188 ημέρες δουλειάς για να πληρωθούν οι φόροι. Σε διάστημα ενός χρόνου η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αύξησαν το χρόνο δουλειάς για την αποπληρωμή των φόρων κατά 15 ημέρες.
Το 2015 η φορολογική ελευθερία για τους φορολογούμενους ήταν στις 27 Ιουνίου δηλαδή η κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ έφερε επιπλέον 26 ημέρες δουλειάς για την αποπληρωμή των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.
Το 2010 η φορολογική ελευθερία ξεκινούσε από τις 3 Ιουνίου και ανήλθε στις 23 Ιουνίου στα τέλη του 2103.
Και τα τέλη του 2014 αυξήθηκε μόλις κατά μία ημέρα για την πληρωμή των φόρων.
Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας (Tax Freedom Day) είναι, με απλά λόγια, η πρώτη ημέρα του χρόνου κατά την οποία μπορούμε να πούμε ότι έχουμε εξοφλήσει τις φορολογικές μας υποχρεώσεις προς το κράτος και εργαζόμαστε πλέον για τον εαυτό μας και τις ανάγκες μας.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα χρήσιμο σχηματικό τρόπο απεικόνισης της πραγματικής επιβάρυνσης που υφίσταται ο μέσος Έλληνας φορολογούμενος από την υπερφορολόγηση.
Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που δεν έχουν ακόμα γιορτάσει φέτος την ημέρα Ελευθερίας.
Στην Κύπρο «γιορτάσανε» την ημέρα φορολογικής ελευθερίας ήδη από τις …29 Μαρτίου, στην Μάλτα στις 18 Απριλίου, στην Ιρλανδία στις 30 Απριλίου, στη Βουλγαρία στις 18 Μαΐου ενώ στην Φιλανδία από τις 22 Ιουνίου.
Μιλώντας στη σχετική παρουσίαση, η Επιστημονική Συνεργάτης του ΚΕΦΙΜ κ. Μιράντα Ξαφά ανέφερε πως από κάθε 100 ευρώ είσπραξης που κάνει, ένας ελεύθερος επαγγελματίας αποδίδει έως και τα 82 ευρώ στο κράτος, με τη μορφή φόρων και εισφορών.
Η ίδια επισήμανε ότι «δεν θα πρέπει να μας προκαλεί λοιπόν έκπληξη ότι οι Έλληνες μεταναστεύουν φορολογικά αφού είτε θα πρέπει να μεταναστεύουν ή θα πρέπει να φοροδιαφεύγουν».
Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Άδωνις Γεωργιάδης που παραβρέθηκε στην παρουσίαση της μελέτης ανέφερε ότι είναι «εθνικός μας στόχος, πρέπει να είναι η αντίστροφη πορεία αυτού του δείκτη», ο οποίος τόνισε τη σημασία του να προβληθεί η έρευνα από όλα τα ΜΜΕ, προκειμένου οι Έλληνες να είναι ενήμεροι για το πόσο εργάζονται πραγματικά για το κράτος.
Η έρευνα παρουσιάζεται για 3η συνεχόμενη χρονιά από το ΚΕΦίΜ και είναι αξιοσημείωτο ότι συγκριτικά με το 2006, οι Έλληνες εργάζονται 2 επιπλέον μήνες για το κράτος.
Η Ελλάδα κατατάσσεται ανάμεσα στις τελευταίες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την έλευση της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας, ενώ σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία είναι μία από τις τελευταίες χώρες όσον αφορά την ανταποδοτικότητα των φόρων.
Η Μιράντα Ξαφά δήλωσε ότι «η κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα με αύξηση των φόρων και όχι με μείωση των δαπανών».
H Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας προσδιορίζεται από πολλές δεξαμενές σκέψεις και εταιρείες συμβούλων σε όλον τον κόσμο.
Το γαλλόφωνο Institut Économique Molinari που δραστηριοποιείται σε Γαλλία, Βέλγιο και Καναδά υπολογίζει την ΗΦΕ σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μία μέθοδο παρεμφερή με αυτήν του ΚΕΦίΜ.
Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας για το 2016 δείχνουν την Ελλάδα στην έκτη θέση ανάμεσα στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Γαλλία βρίσκεται στην πρώτη θέση σε αυτή την κατάταξη αφού ο μέσος Γάλλος εργάζεται μέχρι τις 29 Ιουλίου, ενώ Κύπρος, Μάλτα και Ιρλανδία είναι οι χώρες στις οποίες έρχεται νωρίτερα η ημέρα φορολογικής ελευθερίας..
Είναι σαφές ότι η επιβολή φορολογίας περιορίζει την ατομική ελευθερία αφού το κράτος αξιώνει εν τέλει τμήμα του χρόνου και του κόπου των πολιτών.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι εύρος των αρμοδιοτήτων του κράτους και το κόστος που αυτές συνεπάγονται θα πρέπει να επαναξιολογηθεί, προκειμένου να προταθούν ρεαλιστικές πολιτικές που θα οδηγήσουν σε ένα μικρότερο, αποτελεσματικότερο και λιγότερο κοστοβόρο κράτος.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης