Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ούτε άλλο χρόνο ούτε εναλλακτικές έχει η κυβέρνηση Τσίπρα

Ούτε άλλο χρόνο ούτε εναλλακτικές έχει η κυβέρνηση Τσίπρα
Η πορεία της οικονομίας είναι αυτή που διατηρεί ζωντανές και τις πολιτικές ελπίδες της κυβέρνησης…
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση είναι σε δύσκολη θέση όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Όχι ότι θα μπορούσε να έχει το «πάνω χέρι».
Άλλωστε αυτό δεν συνέβη ούτε μια φορά την τελευταία επταετία από οποιαδήποτε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Και είναι σε δυσχερή θέση διότι γνωρίζει ότι για να κλείσει η αξιολόγηση, θα πρέπει να είναι εκείνη που θα κάνει τις μεγαλύτερες και τις πιο επώδυνες υποχωρήσεις.
Παράλληλα όμως αντιλαμβάνεται ότι τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα και ότι η διαπραγματευτική της ισχύ μειώνεται εξίσου ραγδαία όσο περνά ο χρόνος και δεν υπάρχει λύση.
Και δεν είναι μόνο οι πληρωμές που πρέπει να γίνουν τον Ιούλιο.
Είναι κυρίως ότι «αχρηστεύεται» το πιο ισχυρό – και συνάμα πραγματικό – «όπλο» που έχει να επιδείξει η κυβέρνηση Τσίπρα για το 2017.
Το οποίο δεν είναι άλλο από την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τη δυναμική ανάπτυξης της.
Είναι προφανές πως όσο συντηρείται αυτή η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια τόσο «φρενάρει» και η προβλεπόμενη ανάπτυξη.
Τυχόν απώλεια αυτής της εξέλιξης θα είναι καταστροφική για την κυβέρνηση.
Διότι θα χάσει και το τελευταίο εναπομείναν θετικό έρεισμα της.
Πάνω σε αυτήν την ανάπτυξη, η κυβέρνηση ποντάρει για να πείσει αφενός τους βουλευτές της και αφετέρου την κοινωνία για την ανάγκη να περάσουν τα νέα δύσκολα μέτρα.
Αυτή η οικονομική ανάταση είναι και το μοναδικό επιχείρημα που έχει απομείνει στην κυβέρνηση για να υποστηρίξει ότι έχει κάθε λόγο να συνεχίσει το κυβερνητικό της έργο.
Αυτή είναι η προϋπόθεση προκειμένου η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία και να κάνει όσο πιο πολλά μπορεί προκειμένου να αντιστρέψει το αρνητικό εις βάρος της κλίμα.
Αυτό είναι επί της ουσίας το αφήγημα, το οποίο θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του για να επιτύχει την αλλαγή της καθημερινότητας των πολιτών και να βάλει τις βάσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση και από τα μνημόνια.
Είναι σαφές ότι ούτε αυτή η διαπραγμάτευση είναι εύκολη.
Είναι επίσης σαφές ότι και άλλη κυβέρνηση να ήταν στα πράγματα, οι δανειστές δεν θα άλλαζαν τη στάση τους και θα επέμεναν σε νέα, βαριά μέτρα.
Παράλληλα διαφαίνεται πως τα αντίμετρα που επιθυμεί η κυβέρνηση δεν θα είναι ικανά να σταθμίσουν τις επιβαρύνσεις που έρχονται.
Και μπορεί κανείς από την κοινωνία να μην έτρεφε τέτοιες προσδοκίες, αλλά η ίδια η κυβέρνηση ήταν αυτή που έκανε λόγο για το τέλος της λιτότητας, για μηδενική επιβάρυνση, κοκ.
Η κυβέρνηση Τσίπρα – όπως και όλες οι προηγούμενες – θα υποχρεωθεί για ακόμα μια φορά να υποχωρήσει και να λάβει τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές, έστω και αν αυτά είναι παράλογα ή εκτός του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Παρά την κριτική από την αντιπολίτευση, παρά τις όποιες ενστάσεις των βουλευτών της πλειοψηφίας, παρά την κάθε «γραφικότητα», «επανάσταση» και «τζάμπα μαγκιές», όλοι γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει.
Διότι αν και πάλι δεν πάρει μπρος η οικονομία και χαθεί για άλλη μια φορά η δυναμική της, τότε ο φαύλος κύκλος της κρίσης μάλλον δεν θα μπορεί να αναστραφεί.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης