Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η πρόβλεψη Thomsen για την ανεργία και η αφωνία Τσίπρα, Μητσοτάκη – Ευχετήρια αντί σχεδίου

Η πρόβλεψη Thomsen για την ανεργία και η αφωνία Τσίπρα, Μητσοτάκη – Ευχετήρια αντί σχεδίου
Εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο Thomsen
Μια ακόμα απότομη προσγείωση στην πραγματικότητα επεφύλασσε ο γνωστός σε όλους μας «τροϊκανός» P. Thomsen.
Η δήλωση - εκτίμηση του ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί 21 χρόνια για να επιστρέψει η ανεργία στα ποσοστά που ήταν πριν από την κρίση, είναι αν μη τι άλλο εφιαλτική.
Εφόσον επιβεβαιωθεί, και δεν πέσει έξω, όπως άλλωστε έχει συμβεί αρκετές φορές έως τώρα.
Εφιαλτική όχι μόνο γιατί σηματοδοτεί ότι μια ολόκληρη γενιά δεν θα προλάβει να ανακάμψει εργασιακά, αλλά θα παραμείνει μονίμως στην ανεργία.
Ούτε γιατί επί της ουσίας η εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί σήμερα στον ιδιωτικό τομέα (με μισθούς πείνας, με άθλιες συνθήκες εργασίας, χωρίς δικαιώματα) θα συνεχιστεί για άλλες δύο δεκαετίες.
Όσο κυρίως γιατί σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας και του εργατικού δυναμικού θα εξακολουθήσει να πορεύεται σε έναν δρόμο γεμάτο αδιέξοδα, αβεβαιότητα, ανασφάλεια και απελπισία.
Όπου η καθημερινή διαβίωση θα εξακολουθήσει για 20 χρόνια (!) να είναι μια πραγματική μάχη επιβίωσης για εκατομμύρια εργαζόμενους και άνεργους.
Συνθήκη που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι συμβάλλει στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
Που δείχνει πόσο εύθραυστη, αν όχι επίπλαστη, μπορεί να είναι η ανάπτυξη της οικονομίας ή η πολιτική σταθερότητα.
Που επί της ουσίας δείχνει πως όλη αυτή η κατήφεια, αυτή η μαζική κατάθλιψη και απαισιοδοξία θα κρατήσουν κοντά δύο δεκαετίες.
Η δήλωση του τροϊκανού Thomsen ήρθε λίγες ώρες αφότου Τσίπρας και Μητσοτάκης είχαν ολοκληρώσει μια ακόμα ανούσια πολιτική «κοκορομαχία» στη Βουλή.
Η οποία ανέδειξε την αγωνία και τα άγχη τους.
Ο κ.Τσίπρας για να συγκρατήσει τους ψηφοφόρους που χάνει, επιτέθηκε σε ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας πως αυτό που αγωνίζεται να κάνει είναι να συμμαζέψει τις συνέπειες της πολιτικής που εφάρμοσαν τις προηγούμενες δεκαετίες.
Ο κ.Μητσοτάκης, πιστός στην ανάγκη του να πάρει την εξουσία, αφού έβαλε διαχωριστικές γραμμές (λαϊκισμός, τυχοδιωκτισμός από τη μία, μεταρρύθμιση, αλλαγή από την άλλη) ζήτησε από όλους να διαλέξουν στρατόπεδο και κάλεσε τον πρωθυπουργό να αφήσει ελεύθερη την χώρα για να αναλάβει εκείνος.
Τσίπρας και Μητσοτάκης αντάλλαξαν πυρά που δυστυχώς ή ευτυχώς δεν απασχολούν κανέναν.
Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αδυνατούν να πείσουν πως διαθέτουν ουσιαστικό σχέδιο για να αλλάξει η παρούσα κατάσταση, πχ. για να αντιμετωπιστεί η ανεργία.
Είναι προφανές πως κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι η ανεργία είναι μια υπόθεση που μπορεί να αντιμετωπιστεί από τη μια ημέρα στην άλλη.
Απαιτεί χρόνο, συγκροτημένο σχέδιο και στρατηγική, αλλά και μια πολιτική συνεννόηση που σήμερα δεν υπάρχει.
Είναι ξεκάθαρο πως μέσα σε ένα περιβάλλον συνεχιζόμενης άγονης πολιτικής αντιπαράθεσης, όπου ο μεν επιστρέφει στο παρελθόν για να δικαιολογήσει τα σημερινά αδιανόητα και ο δε κοιτά στο μέλλον, μην λαμβάνοντας υπόψη τι έκανε στο παρελθόν, δύσκολα μπορεί να ανακάμψει οικονομικά η χώρα και οι πολίτες της.
Εξίσου ξεκάθαρο είναι ότι καμία πολιτική δύναμη δεν μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει τόσο σοβαρά ζητήματα που αφορούν εκατομμύρια πολίτες για τα επόμενα χρόνια.
Πραγματικά ο κ.Τσίπρας και ο κ.Μητσοτάκης έχουν κάποια εκτίμηση για το πότε θα μειωθεί η ανεργία;
Για το πώς θα μειωθεί;
Διαθέτουν έστω και ένα επιχείρημα ουσίας για να διαψεύσουν την εκτίμηση Thomsen, με την πολιτική που εφαρμόζουν ή πρόκειται να εφαρμόσουν;
Ή αρκούνται στη διαπίστωση ότι ο Thomsen θα πέσει για άλλη μια φορά έξω;
Ή ότι τις λύσεις θα τις δώσει η Συμφωνία Αλήθειας;

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης