Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Προς στρατηγική συμμαχία της Αυστριακής Agrana - EBZ - Διαψεύδει η κυβέρνηση, σιγή ιχθύος για το ναυάγιο της πώλησης

tags :
Προς στρατηγική συμμαχία της Αυστριακής Agrana - EBZ - Διαψεύδει η κυβέρνηση, σιγή ιχθύος για το ναυάγιο της πώλησης
Ο Όμιλος Agrana είναι ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως με 8.600 υπαλλήλους και έσοδα ύψους 2,6 δισ. ευρώ.
(upd4)Σε συζητήσεις για τη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με τον αυστριακό Όμιλο Agrana βρίσκεται η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, μετά και το ναυάγιο της πώλησης των δύο θυγατρικών της στη Σερβία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr η ΕΒΖ τις τελευταίες μέρες βρισκεται σε επαφές με την Agrana προκειμένου να προχωρήσουν σε στρατηγική συνεργασία για την αγορά της Σερβίας και όχι μόνο.
Ο Όμιλος Agrana είναι ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως με 8.600 υπαλλήλους και έσοδα ύψους 2,6 δισ. Ευρώ. Η Agrana είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Βιέννης από το 1991.
Ο Όμιλος δραστηριοποιείται σε γτρεις τομείς, τη ζάχαρη, το άμυλο και τα φρούτα.
Στον τομέα της ζάχαρης, η Agrana είναι γνωστή παγκοσίως με τη μάρκα Wiener Zucker και αποτελεί τον κορυφαίο προμηθευτή στην Κεντρική, Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη
Είναι δε, ηγέτης της παγκόσμιας αγοράς φρούτων για γιαούρτια και ο μεγαλύτερος κατασκευαστής συμπυκνωμάτων χυμών φρούτων στην Ευρώπη
Οι συζητήσεις με τον αυστριακό Όμιλο προέκυψε μετά το ναυάγιο της πώλησης των δύο θυγατρικών της ΕΒΖ στη Σερβία στον επιχειρηματία Κόστιτς.
Το τίμημα που έδωσε ο επιχειρηματίας για τα δυο εργοστάσια (περί τα 60 εκατ. Ευρώ) θεωρήθηκε χαμηλό, καθώς μόνο φέτος τα κέρδη των εργοστασίων θα φτάσουν τα 30 εκατ. Ευρώ.
Ως εκ τούτου, το τι μέλλει γενέσθαι με την ΕΒΖ τίθεται ξανά σε μηδενική βάση, ενώ το ενδεχόμενο να μπει λουκέτο είναι κάτι που δεν έχει τεθεί στο τραπέζι, αφού πρόκειται για μια βιομηχανία που έχει λειτουργικά κέρδη.
Πάντως για τις 20 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί έκτακτη γενική συνέλευση των μετοχών της ΕΒΖ για την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου
Υπενθυμίζεται ότι στις 29/9 τα έξι από τα επτά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΖ υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους, προβάλλοντας έτσι και την αντίθεσή τους στην πώληση των δύο θυγατρικών της ΕΒΖ στη Σερβία.

Διαψεύδει κυβερνητική πηγή μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να γνωστοποιηθεί η σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ).
Το νέο ΔΣ θα προχωρήσει σε ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση των δύο θυγατρικών της εταιρείας και θα καταβάλει τις υποχρεώσεις του ομίλου σε εργαζομένους και τευτλοπαραγωγούς, επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κυβερνητική πηγή.
Στόχος μάλιστα -κατά την ίδια πηγή- είναι το ΔΣ της ΕΒΖ να ανακοινωθεί πριν την πραγματοποίηση της έκτακτης γενικής συνέλευσης στις 20/10, ώστε η ολοκλήρωση της πώλησης των δύο θυγατρικών της ΕΒΖ στη Σερβία, να γίνει εντός του τρέχοντος μηνός. Υπενθυμίζεται ότι στις 29/9 τα έξι από τα επτά μέλη του ΔΣ της ΕΒΖ υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την πώληση των δύο θυγατρικών της Βιομηχανίας στη Σερβία.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πηγή διέψευσε σημερινό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με τον αυστριακό όμιλο Agrana, προκειμένου να προχωρήσουν σε στρατηγική συνεργασία για την αγορά της Σερβίας και όχι μόνον.
"Δεν υπάρχει καμία συζήτηση με τον αυστριακό όμιλο Agrana, ούτε έχουμε δεχτεί κάποια πρόταση από αυτούς" είπε.
Όπως είναι γνωστό, ο Σέρβος επιχειρηματίας Μίοντραγκ Κόστιτς, επικεφαλής του MK Group, επικράτησε των υπόλοιπων Ευρωπαίων υποψηφίων στον διαγωνισμό για τις δύο θυγατρικές της ΕΒΖ, με δεσμευτική προσφορά ύψους 50 εκατ.ευρώ, την οποία βελτίωσε στα 60 εκατ. ευρώ.
"Θα κάνουμε καθετί αναγκαίο για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη της ΕΒΖ" υπογράμμισε η πηγή του ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπενθυμίζοντας ότι από το 2015, οπότε η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε για πρώτη φορά την πολιτική της βούληση να παραμείνει σε λειτουργία η βιομηχανία και όχι μόνο να καταστεί βιώσιμη, αλλά και να αναπτυχθεί, "παραμένει το ίδιο πιστή στη δήλωση αυτή που έγινε προ διετίας".
"Οι παλινωδίες και οι καθυστερήσεις θέτουν σε κίνδυνο τη Βιομηχανία" σημείωσε.

H απάντηση του bankingnews.gr

Οι συζητήσεις για τη σύναψη στρατηγικής συμμαχίας με τον αυστριακό Όμιλο Agrana διεξάγονται και μάλιστα όπως γνωρίζουμε από εγκυρότατη πηγή υπήρχαν κρούσεις και κατά την διάρκεια των συζητήσεων με τον Σέρβο επιχειρηματία Κόστιτς για την πώληση των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ στη Σερβία.
Δεν γνωρίζουμε αν το κυβερνητικό στέλεχος που διαψεύδει τις συζητήσεις με την Agrana, είναι το ίδιο που διαβεβαίωνε ότι η πώληση των δύο θυγατρικών της ΕΒΖ ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο...

(πρώτη ενημέρωση 11 Οκτωβρίου 2017, 00:12)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης