Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

EYΔΑΠ: Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ - Για το 2018 μετατίθεται η πώληση του 11% των μετοχών

tags :
EYΔΑΠ: Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ - Για το 2018 μετατίθεται η πώληση του 11% των μετοχών
Στο τέλος του επενδυτικού προγράμματος το 2021, το business plan προβλέπει με συντηρητικά κριτήρια (και χωρίς αλλαγή τιμολογίων) κύκλο εργασιών στα 345 εκατ.
Στα 967 εκατ. ευρώ, έχει προϋπολογιστεί το πενταετές επενδυτικό πλάνο της ΕΥΔΑΠ ποσό όμως το οποίο αναμένεται να περιοριστεί γύρω στα 620 εκατ. μετά τις εκπτώσεις που θα προσφερθούν κατά τη διαδικασία των προσφορών-πλειστηριασμών.
Σήμερα, στην ΕΥΔΑΠ, το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 34,03% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, το ΤΑΙΠΕΔ το 27,30%, το 9,99% ανήκει στον επενδυτή John Paulson και το υπόλοιπο ποσοστό βρίσκεται σε ελεύθερη διασπορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Όσον αφορά την πώληση του 11% έχει μετατεθεί για το 2018.
Οι επενδύσεις θα αφορούν κατά κύριο λόγο έργα κανονιστικής και περιβαλλοντικής συμμόρφωσης (ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής) και εκτίμηση του management της εισηγμένης είναι ότι ένα σημαντικό ποσοστό αυτών θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά χρηματοδοτικά προγράμματα. Επίσης, ένα άλλο τμήμα των επενδύσεων θα κατευθυνθεί στο μέτωπο της αντιμετώπισης της σπατάλης του νερού.
Σημαντικό στοιχείο για τους επενδυτές είναι η θέση της ΕΥΔΑΠ ότι η υπάρχουσα ρευστότητά της και οι ετήσιες ταμειακές της ροές θα συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση των επενδύσεων και δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τη μερισματική πολιτική της εταιρείας (για τη χρήση του 2016, πέρα από το 0,38 ευρώ που έχει ήδη διανεμηθεί, προτάθηκε ένα επιπλέον μέρισμα 0,11 ευρώ ανά μετοχή).
Στο τέλος του επενδυτικού προγράμματος το 2021, το business plan προβλέπει με συντηρητικά κριτήρια (και χωρίς αλλαγή τιμολογίων) κύκλο εργασιών στα 345 εκατ. (+6% από τον περυσινό, βασισμένο στην προσθήκη δικτύων που διαχειρίζονται σήμερα από δήμους) και μικτά κέρδη στα 153 εκατ. ευρώ (+7% σε σχέση με το 2016).
Η αύξηση των πωλήσεων θα προέλθει και από την πρόβλεψη ανάληψης των δικτύων που σήμερα λειτουργούν οι δήμοι.
Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι τα μεγέθη θα επηρεαστούν από τον νέο τρόπο κοστολόγησης και τιμολόγησης νερού, τον οποίο πρόσφατα θεσμοθέτησε με Κοινή Υπουργική Απόφαση η Ειδική Γραμματεία Υδάτων. Η διοίκηση, αναφερόμενη στο θέμα, έχει δηλώσει στους αναλυτές ότι ενδέχεται να επηρεάσει τα αποτελέσματα κατά την πενταετία 2018-2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης