Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Γιατί ο ΟΛΘ δεν είναι ΟΛΠ – Πως η ιδιωτικοποίηση μπορεί να ωφελήσει τους μετόχους μειοψηφίας

tags :
Γιατί ο ΟΛΘ δεν είναι ΟΛΠ – Πως η ιδιωτικοποίηση μπορεί να ωφελήσει τους μετόχους μειοψηφίας
Ο τραπεζικός δανεισμός είναι μία άγνωστη λέξη για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα και χρηματοοικονομικά στοιχεία ανέρχονταν στα 90 εκατ. ευρώ
Η περίπτωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ θα μπορούσε εύκολα να συγκριθεί με άλλη εισηγμένη αλλά όχι με τον ΟΛΠ.
Και αυτό γιατί ο ΟΛΘ είναι μία διαφορετική περίπτωση και πιθανότατα η ιδιωτικοποίηση να μην έχει το ίδιο αποτέλεσμα με αυτήν του ΟΛΠ.
Με άλλα λόγια μπορεί οι επενδυτές να μην μείνουν αδιάφοροι στην ιδιωτικοποίηση όπως έμειναν με τον ΟΛΠ, όπου η COSCO έδωσε ένα υψηλό τίμημα, σημαντικά υψηλότερο από την χρηματιστηριακή αξία και οι επενδυτές αδιαφόρησαν με αποτέλεσμα η μετοχή να διαπραγματεύεται σημαντικά χαμηλότερα από την τιμή εξαγοράς.
Ο ΟΛΘ είναι μία άλλη περίπτωση και ίσως καταφέρει να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον.
Θα έλεγε κάποιος ότι θυμίζει περισσότερο τον ΟΠΑΠ και ίσως οι νέοι ιδιοκτήτες ασκήσουν την ίδια πολιτική.
Υπενθυμίζεται πως όταν πουλήθηκε ο ΟΠΑΠ τα ταμεία του οργανισμού ήταν γεμάτα και δεν υπήρχε ούτε ευρώ τραπεζικός δανεισμός.
Οι νέοι μέτοχοι άρχισαν να επιστρέφουν χρήματα στους μετόχους με αποτέλεσμα σήμερα να έχει δανεισμό (σημ. το ίδιο το κράτος επίσης φρόντισε να τραβήξει χρήματα μέσω αδειών που του παραχώρησε).
Ανάλογη είναι και η περίπτωση του ΟΛΘ.
Ο τραπεζικός δανεισμός είναι μία άγνωστη λέξη για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα και χρηματοοικονομικά στοιχεία ανέρχονταν στα 90 εκατ. ευρώ περίπου στο τέλος του εξαμήνου.
Αυτό σημαίνει πως με … το καλημέρα οι νέοι μέτοχοι (όταν ολοκληρωθεί η μεταβίβαση) θα μπορούν να επιστρέψουν έως και 9 ευρώ ανά μετοχή, χωρίς να χρειαστεί να χτυπήσει ο οργανισμός τραπεζική πόρτα.
Δηλαδή το 40% της χρηματιστηριακής τιμής είναι διαθέσιμο στους μετόχους σε αυτήν την υποθετική ανάλυση.
Το ποσοστό θα μπορούσε να αγγίξει και το 50% με ένα μικρό τραπεζικό δανεισμό.
Ο ΟΛΠ δεν είναι αντίστοιχη περίπτωση.
Έχει τραπεζικό δανεισμό και δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει τέτοιες μεγάλες επιστροφές στους μετόχους.
Πάντως και τα δύο λιμάνια έχουν τεράστιες δυνατότητες και οι τζίροι που πραγματοποιούν σήμερα είναι απλά μία αφετηρία για κάποιους που γνωρίζουν τη δουλειά, και λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια απαλλαγμένοι από συντεχνίες.  
Σημειώνεται πως ο ΟΛΘ πραγματοποιεί καλές ταμειακές ροές, τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα εμφανίζονται μειωμένα λόγω καθαρά λογιστικής απεικόνισης (προθεσμιακές με μεγαλύτερη διάρκεια λήξης άνω των 3 μηνών πέρασαν στα χρηματοοικονομικά στοιχεία αν και είναι άμεσα ρευστοποιήσιμες), ενώ έχει δώσει τον Αύγουστο μέρισμα 0,49 ευρώ ανά μετοχή, άρα το ταμείο είναι κατά 5 εκατ. ευρώ περίπου μικρότερο αλλά δεν έχουν υπολογιστεί τυχόν θετικές ταμειακές ροές στο τρίτο τρίμηνο που ίσως έχουν καλύψει την διανομή.
Η μετοχή στη συνεδρίαση της Παρασκευής 22/9 λόγω αποτελεσμάτων τράβηξε τα βλέμματα των επενδυτών με αποτέλεσμα να αυξήσει τον όγκο συναλλαγών και να βελτιώσει την αποτίμηση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης