Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Φουντώνει ξανά το κύμα φυγής επιχειρήσεων από την Ελλάδα - Ποιες εξετάζουν μεταφορά έδρας

Φουντώνει ξανά το κύμα φυγής επιχειρήσεων από την Ελλάδα - Ποιες εξετάζουν μεταφορά έδρας
Οι μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις, η έλλειψη χρηματοδότησης, αλλά και η εχθρική κυβερνητική πολιτική ως προς την επιχειρηματικότητα, έχει οδηγήσει δεκάδες επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια στην απόφαση να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό.
Φουντώνει ξανά το κύμα των ελληνικών επιχειρήσεων που σκέφτονται να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό.
Σε αυτό περιλαμβάνονται βιομηχανίες αλλά και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας.  
Η διάρκεια σε βάθος ύφεση οι μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις, η έλλειψη χρηματοδότησης, αλλά και η εχθρική κυβερνητική πολιτική ως προς την επιχειρηματικότητα, έχει οδηγήσει δεκάδες επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια στην απόφαση να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό.
Φάγε, Coca Cola, Βιοχάλκο ήταν αυτές που εγκατέλειψαν την χώρα, ενώ Τιτάνας και Intralot σκέφτονται να πράξουν το ίδιο.
Η μεν Intralot έχει ήδη εκφράσει την πρόθεση της αυτή πριν από  ένα χρόνο περίπου, με τα σχέδια να επανέρχονται στο τραπέζι, ενώ για τον δε Τιτάνα, λένε πληροφορίες της αγοράς, αποτελεί ειλλημμένη απόφαση.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στελέχη της τσιμεντοβιομηχανίας, ο κλάδος κατασκευών βρίσκεται σε βαθιά κρίση.
Τα σημάδια ήπιας βελτίωσης που εμφανίστηκαν μέσα στο 2014, αναστράφηκαν ραγδαία από το καλοκαίρι του 2015 κι έπειτα, λόγω των capital controls και της περαιτέρω συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας που οδήγησε τη  ζήτηση τσιμέντου  στα επίπεδα του 1962, δηλαδή σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 65% του μέσου όρου των τελευταίων 50 ετών!
Ως εκ τούτου η μεταφορά της έδρας του Ομίλου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει στρέψει το ενδιαφέρον του σε Αμερική και Βραζιλία, θεωρείται σχεδόν βέβαιη.

Εκείνες που έφυγαν

Η μεταφορά της έδρας των εταιρειών Coca-Cola 3E και ΦΑΓΕ από την Ελλάδα σε Ελβετία και Λουξεμβούργο, αντίστοιχα τo 2012, προκάλεσε την αμηχανία της κυβέρνησης, την αναστάτωση στις τάξεις των επενδυτών και κυρίως ένα μούδιασμα σε όλους τους παράγοντες της οικονομικής ζωής του τόπου, αφού η πρωτοβουλία των δύο κολοσσών στον κλάδο τους καταμαρτυρούσε  ότι οι διοικήσεις τους είναι πεπεισμένες πως η ελληνική οικονομία θα αργήσει να ανακάμψει.
Οι εταιρείες δεν μετέφεραν την παραγωγική τους δραστηριότητα στο εξωτερικό, αλλά η απόφασή τους αυτή ήρθε στη χειρότερη ώρα για την τότε κυβέρνηση, η οποία προσπαθούσε τότε απεγνωσμένα να αλλάξει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και να περάσει το μήνυμα ότι οι μεταρρυθμίσεις επισπεύδονται.
Μάλιστα η ειρωνία τότε ήταν ότι οι ανακοινώσεις των δύο εταιρειών έγιναν λίγα 24ωρα μετά την παρουσίαση στη Νέα Υόρκη από αξιωματούχους της κυβέρνησης, του ΤΑΙΠΕΔ και του Χ.Α. των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο προσέλκυσης νέων επενδύσεων στη χώρα μας.
Ένα από τα πιο σοβαρά θέματα ήταν η μεταφορά της έδρας της Βιοχάλκο ήταν από τα πιο σοβαρά θέματα που «τάραξαν» το ελληνικό χρηματιστήριο και του επενδυτές.
Γιατί όμως οι ελληνικές επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες εγκαταλείπουν την Ελλάδα;
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της πρόσφατης έρευνας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών με βάση την επεξεργασία στοιχείων της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2016.
Στην Ελλάδα ο φόρος που επιβάλλεται στις εταιρίες είναι 29%, όταν στη Βουλγαρία είναι μόλις 10%, στην Κύπρο 12,5%, στη Ρουμανία 16% και στην Τουρκία 20%. Παράλληλα, και ο ΦΠΑ στη χώρα μας ήταν τρεις μονάδες υψηλότερος από το μέσο όρο των βαλκανικών και γειτονικών χωρών.
Κατά την ίδια έρευνα, στην Ελλάδα οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές (24,6%) το 2016 ήταν σχεδόν 10% μεγαλύτερες από το μέσο όρο των γειτονικών χωρών (15,2%). Στην Κύπρο οι επιχειρηματίες πληρώνουν μόλις 7,8% επί των ακαθάριστων μισθών, στη Βουλγαρία τα αντίστοιχα ποσοστά κυμαίνονται από 17,8% μέχρι 18,5% και στην Τουρκία βρίσκονται στο 17,5%.
Συνυπολογίζοντας τις φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις τους, οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες εκτιμάται πως καλούνται να πληρώσουν ποσοστά της τάξεως του 65% έως 90% των αποτελεσμάτων τους.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης