Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τι ζητά ο ΣΕΒ από τον πρωθυπουργό - Είναι ώρα τα λόγια να γίνουν έργα

tags :
Τι ζητά ο ΣΕΒ από τον πρωθυπουργό - Είναι ώρα τα λόγια να γίνουν έργα
Με αφορμή τις απειλές αποχώρησης της  Eldorado Gold από τη Ελλάδα.
Στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα… αφιέρωσε ο ΣΕΒ το μηνιαίο δελτίο του Σεπτεμβρίου 2017, το οποίο φέρει την υπογραφή του Μιχάλη Μασουράκη, ο οποίος επισημαίνει στον πρωθυπουργό να κάνει έργα  αυτά που είπε ο ίδιος είπε από το βήμα της ΔΕΘ.
Στο δελτίο του ΣΕΒ γίνεται λόγος για σωστές τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ περί της αναγκαίας στήριξης των παραγωγικών επενδύσεων στη χώρα μας επιβάλλεται να συνοδεύονται και από αντίστοιχες πράξεις.
«Είναι ώρα τα λόγια να γίνουν έργα», ώστε να μη χαθεί και αυτή τη φορά το θετικό momentum που σταδιακά ξαναχτίζεται γύρω από την Ελληνική οικονομία.
Η προτροπή του ΣΕΒ προς τον πρωθυπουργό να υλοποιήσει όσα λέει για τις επενδύσεις γεννήθηκε με την απόφαση της Eldorado Gold να αναστείλει επ’ αόριστο τις επενδύσεις της στην Ελλάδα λόγω των πολλών γραφειοκρατικών και αδειοδοτικών εμποδίων που έχει συναντήσει τα τελευταία χρόνια, δίνει τον τόνο ως προς το δέον γενέσθαι στη χώρα μας.
Πιο αναλυτικά στο δελτίο του ΣΕΒ καταγράφεται και η εικόνα των επενδύσεων οι οποίες στο δεύτερο τρίμηνο του 2017 εμφάνισαν αρνητικό πρόσημο κατά 2,2% ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2017 το ύψος των επενδύσεων ανήλθαν σε 10,5 δισ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο κατά 2,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016.
Να σημειωθεί ότι το ύψος των επενδύσεων παρέμεινε στάσιμο το 2015 και το 2016 και διαμορφώθηκαν μόλις σε 21,1 δισ. ευρώ.
Στο δελτίο του ΣΕΒ γίνεται λόγος για την πορεία αύξησης του ΑΕΠ η οποία χαρακτηρίζεται κατώτερη των προσδοκιών καθώς τα μεγέθη ανάπτυξης της οικονομίας κρίνονται ιδιαίτερα χαμηλά αφού ο ρυθμός ανάπτυξης του β' τριμήνου του 2017 ανήλθε στο +0,8%, ενώ θα μπορούσε να ήταν  υψηλότεροι εκτιμάται στο μηνιαίο δελτίο του ΣΕΒ, αν η β' αξιολόγηση είχε ολοκληρωθεί νωρίτερα.
Συνολικά, κατά το α' εξάμηνο του 2017, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά +0,6%.
Επισημαίνεται ότι προκειμένου να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη της κυβέρνησης για ανάπτυξη 1,8% το 2017, το ΑΕΠ θα πρέπει να σημειώσει άνοδο περίπου +3% κατά το 2ο εξάμηνο του 2017.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η δυναμική του τουρισμού αναμένεται να συμβάλει θετικά, ιδίως στο γ' τρίμηνο του 2017, ενώ η ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης ενισχύει τις αναπτυξιακές προοπτικές, έχοντας ήδη επιδράσει θετικά στο οικονομικό κλίμα και την καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρεται στο μηνιαίο δελτίο του ΣΕΒ, οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων ενδέχεται να αποδυναμώσουν περαιτέρω τη δυναμική της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία αποτελεί το 70% του ΑΕΠ, περιορίζοντας τον ρυθμό ανάπτυξης για το 2017 σε 1,5% ή λιγότερο.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης