Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι ιδιώτες προμηθευτές ενέργειας έφεραν μειώσεις στα τιμολόγια ενώ στην παντοκρατορία της ΔΕΗ οι αύξησεις έπεφταν …βροχή

Οι ιδιώτες προμηθευτές ενέργειας έφεραν μειώσεις στα τιμολόγια ενώ στην παντοκρατορία της ΔΕΗ οι αύξησεις έπεφταν …βροχή
Οι  θετικές εξελίξεις δεν ήρθαν χάρη στη ΔΕΗ αλλά στο  άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και στη συμμετοχή των ιδιωτών που κινούνται ανταγωνιστικά έναντι του βασικού και κρατικού «παίχτη» που ελέγχει την αγορά
«Φώς» στην άκρη του τούνελ βλέπουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος μετά από μια δεκαετία βαθύ σκότους.
Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας αποκαλύπτουν ότι τα δύο τελευταία χρόνια καταγράφεται μείωση του κόστους ενέργειας και η επίπτωση στον πληθωρισμό φθάνει στα επίπεδα του 0,3%.
Οι θετικές εξελίξεις δεν ήρθαν χάρη στη ΔΕΗ αλλά στο  άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και στη συμμετοχή των ιδιωτών που κινούνται ανταγωνιστικά έναντι του βασικού και κρατικού «παίχτη» που ελέγχει την αγορά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας το δωδεκάμηνο του  Ιουνίου 2016- Ιουνίου 2017 ο ηλεκτρισμός είχε πτώση 0,6%  και το αντίστοιχο δωδεκάμηνο 2015-2016  το κόστος των τιμολογίων ρεύματος μειώθηκε κατά1,5%.
Οι μειώσεις είναι σχετικά μικρές  αλλά είναι ένα μικρό βήμα λένε στελέχη της αγοράς τα οποία αναγνωρίζουν ότι οι μειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος  θα ήταν μεγαλύτερες αν οι αρμόδια είχαν αντιγράψει την απελευθέρωση της αγοράς του τομέα των τηλεπικοινωνιών καθώς είχαν  βάλει περιορισμούς στο παντοδύναμο ΟΤΕ.
Ανάμεσα σε αυτές  τις πρωτοβουλίες ήταν κι ο έλεγχος των τιμολογίων του Οργανισμού διότι είχε δεσπόζουσα θέση στην αγορά.
Όμως στην περίπτωση της ενέργειας και της ΔΕΗ οι Αρχές συνεχίζουν να δίνουν την πρωτοβουλία των κινήσεων στον κρατικό  προμηθευτή ενέργειας λόγω και της κακής οικονομικής κατάστασης καθώς όλοι  αναγνωρίζουν ότι η ΔΕΗ με κάθε τρόπο πρέπει να αποφύγει τα χειρότερα  καθώς έχει  στα χέρια  της την ενέργεια της χώρας.
Πάντως  στα χρόνια της παντοδυναμία της η ΔΕΗ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας συνεισέφερε  στην αύξηση  του δείκτη τιμών του καταναλωτή.
Πιο συγκεκριμένα  το 2011 τα τιμολόγια ρεύματος είχαν αύξηση +13,9% , το 2012  είχαν άνοδο + 12,3% το 2013 + 11,7%, το 2014 +2%  ενώ  η αποκλιμάκωση  των τιμολογίων άρχισε  με την πιο ενεργή στάση των ιδιωτών  προμηθευτών. 
Αξίζει  να αναφερθεί ότι τα τιμολόγια ρεύματος  είχαν άνοδο 49%  από το 2010. Στη  δεκαετία από το 2005 έως  το 2015 με τη ΔΕΗ , ως  ο απόλυτος  κυρίαρχος της αγοράς  ηλεκτρικής ενέργειας έφερε αυξήσεις  έως 157% στα τιμολόγια ρεύματος.   
Όμως η παρουσία των ιδιωτών  προμηθευτών  στην αγορά  της ενέργειας  έφερε αλλαγές νοοτροπίας στη  διοίκηση της ΔΕΗ  του κ. Παναγιώτη, ο οποίος να σημειωθεί υλοποιεί το πρόγραμμα  εκπτώσεων  στα επίπεδα του 15%  με σκοπό τη συγκράτηση των πελατών  προς τους ιδιώτες  Είναι προφανές λοιπόν ο ανταγωνισμός φέρνει καλύτερα τιμολόγια για τους καταναλωτές καθώς οι ιδιώτες δίνουν τα φθηνότερα τιμολόγια έως  30%.  
 
Νίκος Θεοδωροπούλος  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης