Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αποκάλυψη: Τι φοβάται ο Ιβάν Σαββίδης και δίνει τα ρέστα του στην πτώχευση του ΔΟΛ

Αποκάλυψη: Τι φοβάται ο Ιβάν Σαββίδης και δίνει τα ρέστα του στην πτώχευση του ΔΟΛ
Η συναλλαγή με Μπόμπολα, ο κίνδυνος να κριθεί καταχρηστική και σε βάρος των πιστωτών του Πήγασου και η αντιστροφή της που θα είναι απόλυτη καταστροφή για τη Dimera.
Την ώρα που κύρια παρέμβαση Σαββίδη εναντίον της επικύρωσης του πλειστηριασμού του ΔΟΛ από το Πρωτοδικείο προκαλεί θύελλα αντιδράσεων η επικέντρωσή του στη μεταβίβαση του Τηλέτυπου και των δυνατοτήτων αυτόνομης πώλησης των μετοχών του ΔΟΛ, αποκαλύπτει το φόβο που έχει για τη συναλλαγή που ήδη έχει πραγματοποιήσει με τον Πήγασο, μια εβδομάδα πριν από την καταληκτική ημερομηνία πλειστηριασμού του ΔΟΛ.
Υπενθυμίζεται ότι για το 19,3% του Τηλέτυπου η Dimera του Ιβάν Σαββίδη κατέβαλε 5 εκ Ευρώ.
Με βάση αυτή την αποτίμηση του 22% του Τηλέτυπου που κατέχει ο ΔΟΛ αποτιμάται στα 5,8 εκ Ευρώ περίπου.
Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
Ουδείς γνωρίζει καθώς ο Ειδικός Διαχειριστής θα προχωρήσει στην κατανομή του τιμήματος που προσέφερε ο όμιλος Μαρινάκη αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης της συναλλαγής .
Πρόκειται για μια τυπική μεν αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση ουσιαστική πράξη καθώς θα πρέπει να γίνουν συμβολαιογραφικές πράξεις ανά περιουσιακό στοιχείο ανεξάρτητα αν αυτά από τον Ειδικό Διαχειριστή βγήκαν στον πλειστηριασμό ομαδοποιημένα.
Κατά συνέπεια, στις συμβολαιογραφικές πράξεις θα αναγραφούν συγκεκριμένα τιμήματα για την κάθε μια.
Η ομαδοποίηση του πλειστηριασμού άλλωστε βρίσκεται στην ευχέρεια του ειδικού διαχειριστή ο οποίος πρέπει να κρίνει με ποιο τρόπο θα μπορέσει να πουλήσει το ενεργητικό ενός ομίλου.
Και η ομαδοποίηση των στοιχείων έχει και έναν άλλο σκοπό να επιτευχθεί το ποσοστό ρευστοποίησης του ενεργητικού που προβλέπει ο νομοθέτης ώστε να αποφευχθεί η πτώχευση που θα ήταν αναπόφευκτη εξέλιξη αν στην περίπτωση του ΔΟΛ η εταιρία τεμαχιζόταν σε πολλά κομμάτια και γίνονταν διαφορετικοί πλειστηριασμοί.
Όμως, επειδή οι προσφορές που κατέθεσαν ο όμιλος Μαρινάκη αλλά και ο δεύτερος πλειοδότης είναι υψηλές για τα δεδομένα της Dimera της οποίας προσφορά ήταν περίπου στο 50% των άλλων δύο προκύπτει το ενδεχόμενο (με μεγάλη πιθανότητα) η Grant Thornton κατανέμοντας το τίμημα που προσέφερε ο όμιλος Μαρινάκη να αποδώσει αξία στο 22% του Τηλέτυπου μεγαλύτερη από τα 5,8 εκ Ευρώ στα οποία αντιστοιχεί η συναλλαγή που έκανε η Dimera με τον όμιλο Μπόμπολα στα 5 εκ Ευρω για το 19,3%.
Αυτό θα έχει ως συνέπεια να εγερθεί σωρεία νομικών ζητημάτων και από τους μετόχους της μειοψηφίας της Πήγασος και πιθανόν από τις τράπεζες αλλά και άλλους πιστωτές του Πήγασου. Κυριότερο ζήτημα που θα προκύψει είναι η καταδολίευση πιστωτών.
Σε μια τέτοια περίπτωση πέραν των ποινικών ζητημάτων που θα προκύψουν υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να ακολουθήσει αντιστροφή της συναλλαγής.
Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι απολύτως καταστροφική για τον κ. Σαββίδη ειδικά μάλιστα αν στον πλειστηριασμό των περιουσιακών στοιχείων του Πήγασου (αν γίνει) έχει αποκτήσει το 13% του Τηλέτυπου που έχει απομείνει σήμερα στον όμιλο Μπόμπολα.
Ουσιαστικά, ο κ. Σαββίδης θα τεθεί απολύτως εκτός παιγνιδιού στο Mega αλλά και τα 5 εκ Ευρώ που έχει καταβάλλει ήδη για την απόκτηση του 19,3% δεδομένου ότι ο Πήγασος οδεύει προς χρεωκοπία.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης