Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Γαλαξίδι που ξεχώρισε το 2016 έναντι Νηρέα και Σελόντα θέλει να φύγει από το ΧΑ – Τι δείχνει η σύγκριση

Η Γαλαξίδι που ξεχώρισε το 2016 έναντι Νηρέα και Σελόντα θέλει να φύγει από το ΧΑ – Τι δείχνει η σύγκριση
Χαμηλός ο πολλαπλασιαστής κερδών για Γαλαξίδι και Νηρέα – Πως διαμορφώνονται οι υπόλοιποι δείκτες
Εδώ και χρόνια ο κλάδος ιχθυοκαλλιέργειας βρίσκεται στο επίκεντρο κυρίως λόγω των δύο μεγάλων του κλάδου, οι οποίοι μετά από ζημιές πολλών ετών και αδυναμίας καταβολής των τραπεζικών οφειλών τους πέρασαν στα χέρια των τραπεζών, οι οποίες τώρα με τις σειρά τους θέλουν να τις πουλήσουν.
Είχαν φυσικά προηγηθεί και μερικά «κανόνια» από άλλες εισηγμένες με αποτέλεσμα πλέον στο ΧΑ να υπάρχουν 3 και να κινδυνεύουν να μείνουν 2.
Ο κλάδος είναι καθαρά εξαγωγικός, αλλά ο μεγάλος κύκλος ζωής φορτώνει τις εταιρείες με δάνεια καθώς απαιτούνται πολλά κεφάλαια μέχρι το ψάρι να μπορέσει να φτάσει στον πάγκο για πώληση.
Από την εξέταση των τριών εισηγμένων, δηλαδή των δύο που ελέγχονται από τις τράπεζες και τη μικρή του κλάδου που συνεχίζει μόνη της φαίνεται πως η Γαλαξίδι βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση.
Μάλλον αυτό το γνωρίζουν και οι βασικοί μέτοχοι που χθες (Πέμπτη 25 Μαΐου) έστειλαν επιστολή στο ΧΑ με την οποία αναφέρουν πως μαζί με ομάδα μετόχων αποφάσισαν να δράσουν από κοινού και να ελέγξουν την εταιρεία, εξέλιξη που υποχρεώνει σε υποβολή δημόσιας πρότασης, η οποία και υπεβλήθη στα 0,70 ευρώ.
Το ίδιο είχαν πράξει στο παρελθόν Kleemann και Κυριακίδης Μάρμαρα και οι δημόσιες προτάσεις που κατέθεσαν στη συνέχεια στέφθηκαν με επιτυχία.
Σε μία σειρά δεικτών που εξετάζει σήμερα το Bankingnews βάσει αποτελεσμάτων 2016 φαίνεται πως είναι κοντά με την Νηρεύς η οποία επίσης είναι σε καλή θέση, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί πως η κερδοφορία της Νηρεύς είναι ωφελημένη κατά 3,3 εκατ. ευρώ από αναβαλλόμενη φορολογία.
Χωρίς αυτήν την επίδραση ίσως η Γαλαξίδι να έδειχνε πιο ελκυστική.
Η Σελόντα καταγράφει το 2016 νέα αύξηση δανεισμού δεν παράγει χρήμα μέσω ταμειακών ροών και έχει υψηλές υποχρεώσεις συγκρινόμενες με τα ίδια κεφάλαια.
Η Γαλαξίδι, η οποία δεν είχε τα οφέλη στο δανεισμό της που είχαν οι άλλες του κλάδου εμφάνισε πωλήσεις 51,4 εκατ. ευρώ από 44,6 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 1,01 εκατ. ευρώ από 143 χιλ. ευρώ.
Η καθαρή θέση διαμορφώθηκε στα 17,4 εκατ. ευρώ με τις συνολικές υποχρεώσεις να ανέρχονται στα 42,1 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τραπεζικές 21,2 εκατ. ευρώ.
Τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν ύψους 3,2 εκατ. ευρώ μετά από θετικές κατά 4 εκατ. ευρώ λειτουργικές ταμειακές ροές.
Η Σελόντα μετά από μία μεγάλη περίοδο με μεγάλες ζημιές, που οδήγησαν σε κούρεμα και μετοχοποίηση δανείων κατάφερε να εμφανίσει κέρδη και να σταθεροποιήσει τον ισολογισμό.
Όμως στις τελευταίες χρήσεις καταγράφεται ξανά αύξηση δανεισμού.
Πιο αναλυτικά η καθαρή θέση είναι στα 8 εκατ. ευρώ με τις συνολικές στα 268 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τραπεζικές 135,5 εκατ. ευρώ.
Οι ταμειακές ροές ήταν αρνητικές ξανά και κατά 15,3 εκατ. ευρώ έναντι -9,5 το 2015, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα μετά την άντληση νέων δανείων ανήλθαν στα 9,9 εκατ. ευρώ.
Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 1,18 εκατ. ευρώ από ζημιές 12,6 εκατ. ευρώ.
Τα ΕΒΙTDA ανήλθαν στα 19,3 εκατ. ευρώ από 11,5 εκατ. ευρώ.
Η Νηρεύς με σχεδόν 198 εκατ. ευρώ πωλήσεις δημιούργησε EBITDA (προ επίδρασης βιολογικών στοιχείων) 27,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 10,9 εκατ. ευρώ.
Τα κέρδη είναι θετικά επηρεασμένα κατά 3,3 εκατ. ευρώ από αναβαλλόμενο φόρο εισοδήματος.
Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων ανέρχεται στα 132,1 εκατ. ευρώ με τις συνολικές υποχρεώσεις στα 242,2 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τραπεζικές 151 εκατ. ευρώ.
Οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν θετικές κατά 4,7 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν ύψους 8,7 εκατ. ευρώ.
Βάσει αποτελεσμάτων όλες διαπραγματεύονται με μονοψήφιο p/e ενώ η Γαλαξίδι διαπραγματεύεται σημαντικά χαμηλότερα της καθαρής της θέσης, ακόμα και στην τιμή της δημόσιας πρότασης.
Έχει καλή σχέση ξένων προς ιδίων, μέτρια απόδοση ιδίων και συγκριτικά χαμηλότερη άνοδο από την αρχή του έτους.



Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης