Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο Σταθάκης, το έργο της Βεύης και ο ξένος επενδυτής που δεν εμφανίσθηκε για τον Μαρινόπουλο

Ο Σταθάκης, το έργο της Βεύης και ο ξένος επενδυτής που δεν εμφανίσθηκε για τον Μαρινόπουλο
Στελέχη της αγοράς δεν κρύβουν την ικανοποίηση τους...
Κεραυνός εν αιθρία ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Ενέργειας κ. Γιώργου Σταθάκη με την πρόθεση του να επαναπροκυρήξει το διαγωνισμό της Βεύης.
Το σχόλιο αυτό έκανε στέλεχος του ομίλου Ελλάκτωρ, ο οποίος υπενθύμισε ότι η εταιρεία έχει υπογεγραμμένη σύμβαση.
Ωστόσο, η αναζήτηση των κινήτρων για την τοποθέτηση του υπουργού επανέφερε στο προσκήνιο σενάριο που έχουν ως πρωταγωνιστή τον Όμιλο Κοπελούζο, ο οποίος είχε εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για το έργο της Βεύης.
Όμως, στελέχη της αγοράς δεν κρύβουν την ικανοποίηση τους από την επιλογή του υπουργού καθώς ελπίζουν να πάρουν μερίδιο από τις επερχόμενες εξελίξεις.
Έμπειρος άνθρωπος και άριστα ενημερωμένος με το οικονομικό γίγνεσθαι δεν συνδέει τη τοποθέτηση του υπουργού κ. Γιώργου Σταθάκη ως μία «αναμέτρηση» με την οικογένεια Μπόμπολα και γενικότερα με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιμένει για την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού που αφορά στο τμήμα του ορυχείου της Βεύης, το οποίο είχε παραχωρηθεί στην «ΑΚΤΩΡ», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι δεν επηρεάζεται το συνολικό επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ με την κινεζική CMEC στη Μελίτη.
Στέλεχος της ΔΕΗ που γνωρίζει το έργο θεωρεί ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τη Βεύη και θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι η νέα προκήρυξη για αυτό που έχει αναλάβει η εταιρεία ΑΚΤΩΡ θα πάει πίσω project Μελίτη, καθώς για να κατασκευαστεί η δεύτερη λιγνιτική μονάδα στην περιοχή θα πρέπει να συνλειτουργήσουν και τα δύο τμήματα του ορυχείου της Βεύης.
Δηλαδή και το 40% που ανήκει στη ΔΕΗ (και είναι ανενεργό) και το 60% που είχε παραχωρηθεί με διαγωνισμό τον Δεκέμβριο του 2014 στην «ΑΚΤΩΡ».
Κανένας επενδυτής, ούτε η κινεζική CMEC είναι εύκολο να κάνουν επενδυτικό σχέδιο και προϋπολογισμό στη Μελίτη, αφού για να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει η δεύτερη μονάδα θα πρέπει παράλληλα στα δύο ορυχεία της Βεύης να γίνεται εκμετάλλευση, αφού γειτνιάζουν.
Με τα παραπάνω δεδομένα, υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ υποστηρίζει ότι και σήμερα να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το τμήμα του ορυχείου της Βεύης που είχε περάσει στην ΑΚΤΩΡ θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι αμφίβολο αν ο κινεζικός κολοσσός CMEC διατηρήσει το ενδιαφέρον του.
Πάντως, ψύχραιμος παρατηρητής των γεγονότων σχολιάζει με σκωπτικό ύφος την απόφαση του υπουργού κ. Γιώργου Σταθάκη, λέγοντας ότι πιθανόν ο ξένος επενδυτής που δεν εμφανίσθηκε ποτέ στον Όμιλο Μαρινόπουλο και είχε προαναγγείλει ο ίδιος υπουργός κ. Γιώργος Σταθάκης πέρυσι τα καλοκαίρι, μπορεί να έχει κι άλλες δραστηριότητες όπως είναι τα ορυχεία και ο τομέας της ενέργειας!

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης