Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μονάδα φυσικού αερίου Μεγαλόπολης και Υδροηλεκτρικά Νέστου στο στόχαστρο των Δανειστών - Πόκερ στο μέλλον της ΔΕΗ

tags :
Μονάδα φυσικού αερίου Μεγαλόπολης και Υδροηλεκτρικά Νέστου στο στόχαστρο των Δανειστών - Πόκερ στο μέλλον της ΔΕΗ
Η κυβέρνηση προσπαθεί να μην πουληθούν τα υδροηλεκτρικά - Oι Θεσμοί ζητούν την αφρόκρεμα
Σκληραίνουν την στάση τους οι Θεσμοί που στο μονέλο της Μικρής ΔΕΗ ζητούν τις καλύτερες μονάδες, δηλαδή την αφρόκρεμα του χαρτοφυλακίου με τις τελευταείες επενδύσεις.
Τέτοια είναι η μονάδα της Μεγαλόπολης συνδυασμένου κύκλου με φυσικό άεριο 811 ΜW,που τέθηκε σε λειτουργία το 2015 και δεν συμπεριλαμβανόταν στο χαρτοφυλάκιο της Μικρής ΔΕΗ.
Εκτός από την ενίσχυση της ηλεκτροπαραγωγής στην Πελοπόννησο, η κατασκευή και η λειτουργία της νέας μονάδας στη Μεγαλόπολη σηματοδότησε την εισαγωγή του φυσικού αερίου στην καρδιά της Πελοποννήσου, καθώς κατασκευάστηκε νέος κλάδος με εκκίνηση από τον υφιστάμενο αγωγό που φθάνει στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας (Διυλιστήριο Μότορ Όιλ και μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Κόρινθος Πάουερ).
Η κατασκευή του αγωγού αυτού θα επιτρέψει σε δεύτερη φάση να συνδεθούν δίκτυα που θα τροφοδοτούν τις πόλεις της κεντρικής και της δυτικής Πελοποννήσου, όταν βέβαια αποφασιστεί κάποια στιγμή το πλαίσιο υπό το οποίο θα λειτουργούν οι εταιρείες παροχής αερίου.
Παράλληλα από τον κλάδο των υδοηλεκτρικών στο στόχαστρο είναι το συγκρότημα Νέστου - Πλανατόβρυσης συνολικής δυναμικότητας 500 MW.
Το φράγμα του Θησαυρού  ένα ψηλό χωμάτινο φράγμα με αδιαπέραστο αργιλικό πυρήνα, άρχισε να λειτουργεί το 1997. Το ύψος του φτάνει τα 175 μ., γεγονός που το καθιστά ένα από τα ψηλότερα γεωφράγματα της Ευρώπης.
Η τεχνητή λίμνη που δημιουργείται εισχωρεί στις κοιλάδες του ποταμού ανάντι του φράγματος έως τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, συγκρατώντας μία ποσότητα νερού της τάξης των 700.000.000 κυβικών μέτρων.
Το φράγμα της Πλατανόβρυσης έχει κατασκευαστεί περίπου 7,5 χλμ. (σε ευθεία γραμμή – 12 οδικά χιλιόμετρα περίπου) κατάντι και νοτιοανατολικά του Θησαυρού.
Είναι φράγμα σκυροδέματος και άρχισε να λειτουργεί το 1999. Η τεχνητή λίμνη που δημιουργείται συγκρατεί ποσότητα νερού της τάξης των 90.000.000 κ.μ.
Τα δύο φράγματα λειτουργούν συμπληρωματικά ως ενιαίο σύστημα.
Συγκεκριμένα, πέρα από τη δυνατότητα επανάχρησης των υδάτων που απελευθερώνονται από το φράγμα Θησαυρού, υπάρχει δυνατότητα άντλησης του νερού από την τεχνητή λίμνη της Πλατανόβρυσης σε αυτή του Θησαυρού, διαδικασία που συνήθως επαναλαμβάνεται κάθε 24ωρο, στη διάρκεια της νύχτας, με τη χρήση της περίσσειας φορτίου (μειωμένη ζήτηση).
Η συνολική ηλεκτροπαραγωγός ισχύς των φραγμάτων φτάνει τα 500 MW.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Θεσμοί ζητούν να πουληθεί το 40-50% των υδροηλεκτρικών μονάδων.
Η κυβερνητική γραμμή καταβάλλει κάθε προσπάθεια να περιορισθούν οι πωλήσεις μόνο στις λιγνιτικές μονάδες.

Οι πρώτοι σχεδιασμοί αν υπάρξει συμφωνία

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι στην κυβέρνηση προσανατολίζονται στην συγκρότηση περισσοτέρων του ενός θυγατρικών της ΔΕΗ εταιρικών σχημάτων, που θα διαπραγματευθούν προς πώληση.
Εφόσον φυσικά επέλθει η συμφωνία.
Το κρίσιμο ζήτημα αφορά τον αριθμό των σχημάτων που θα διατεθούν προς πώληση, καθώς αναμένεται  σημαντικό ενδιαφέρον από εγχώριους και διεθνείς ομίλους.
Το σενάριο της μιας Μικρής ΔΕΗ δεν θεωρείται πιθανό καθώς τα σχήματα θα είναι περισσότερα κάτα πάσα πιθανότητα.
Αυτό ενδέχεται να διευρύνει το επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς όλοι οι μεγάλοι εγχώριοι όμιλοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις με αυξημένο ενδιαφέρον.
Το μέγεθος των ιδιωτικοποιήσεων αυτών θα αποτελέσει και μεγάλο crash test για το ενδιεφέρον και μεγάλων ξένων πακτών.
Πολλά θα κριθούν στις κοινοπραξίες που θα δημιουργήσουν με ξένους οι εγχώριοι Όμιλοι.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης