Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αίρεται η αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της ΑΕΓΕΚ στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Αίρεται η αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της ΑΕΓΕΚ στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Από την ίδια ημερομηνία, οι μετοχές της εταιρίας θα διαπραγματεύονται στην κατηγορία «Επιτήρηση»
Λαμβάνοντας υπόψη σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αίρεται η αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρίας «ΑΕΓΕΚ Α.Ε.» από σήμερα 21 Φεβρουαρίου 2017, διότι ήρθησαν οι λόγοι για τους οποίους είχε ζητηθεί η αναστολή, δεδομένου ότι η εταιρία προέβη, την 20.02.2017, σε δημοσίευση της εξαμηνιαίας οικονομικής έκθεσης της περιόδου 01.01 - 30.06 2016.
Από την ίδια ημερομηνία, οι μετοχές της εταιρίας θα διαπραγματεύονται στην κατηγορία «Επιτήρηση».

Όπως μετέδιδε χθες 20 Φεβρουαρίου 2017 το bankingnews, σύντομα θα πρέπει να αναμένεται η επιστροφή στο ταμπλό της μετοχής της ΑΕΓΕΚ και συγκεκριμένα στην κατηγορία της επιτήρησης όπου διαπραγματευόταν και στο παρελθόν.
Μετά τη δημοσίευση εξαμήνου, με μεγάλη καθυστέρηση, έχουν αρθεί πλέον οι λόγοι που είχαν θέσει τη μετοχή σε αναστολή.
Σύμφωνα με τη λογιστική κατάσταση εξαμήνου η καθαρή θέση ήταν αρνητική κατά 147,7 εκατ. ευρώ αλλά για τους ιδιοκτήτες της μητρικής η απόδοση ήταν αρνητική κατά 21,2 εκατ. ευρώ.
Η μητρική είχε καθαρή θέση θετική κατά 17,6 εκατ. ευρώ.
Οι συνολικές υποχρεώσεις του ομίλου ανέρχονταν στα 333,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων δανειακές ήταν τα 280 εκατ. ευρώ.
Στο ταμείο υπήρχαν μόλις 2 εκατ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις ήταν ύψους μόλις 5,4 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως η μετοχή της εταιρείες είχε τεθεί προσωρινά εκτός διαπραγμάτευσης στις 3 Οκτωβρίου καθώς δεν είχε δημοσιεύσει αποτελέσματα εξαμήνου εντός προθεσμίας.
Ο όμιλος έχει ανεκτέλεστο 340 εκατ. ευρώ με το κύριο μέρος του να αφορά το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης.
Η Διοίκηση της εταιρείας στηρίζει την συνέχιση της δραστηριότητάς της, στο γεγονός της ύπαρξης σημαντικών εκκρεμών επίδικων απαιτήσεων, από την ευόδωση των οποίων, η ΑΕΓΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε., αναμένει την επιδίκαση σημαντικών ποσών, απαιτήσεις που εδράζονται κυρίως σε αποζημιώσεις για εκτελεσθέντα έργα.
Η εταιρεία διεκδικεί σημαντικά ποσά και μέσω κοινοπραξιών στις οποίες έχει συμμετοχή για την εκτέλεση έργων, που υπερκαλύπτουν τις υποχρεώσεις
Πιο αναλυτικά αναμένει την κατάληξη των διαιτητικών και δικαστικών αξιώσεων των κοινοπραξιών οι οποίες συμμετέχουν στο έργο ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και διεκδικούν συνολικό ποσό 717 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα όσον αφορά το έργο του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, στο ανάδοχο σχήμα του οποίου συμμετέχει η εταιρία ΑΕΓΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε., έχει εμφανιστεί σημαντική καθυστέρηση στην εκτέλεσή του, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, οι οποίες δεν οφείλονται στο ως άνω ανάδοχο σχήμα, αλλά σε εξωγενείς παράγοντες.
Λόγω της αρνητικής καθαρής θέσης της ΑΕΓΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ, δεν πληρούνται προς το παρόν τα ελάχιστα οικονομικά όρια που απαιτούνται για τη διατήρηση του εργοληπτικού πτυχίου 7ης τάξης για όλες τις κατηγορίες έργων.
Η μη ύπαρξη πτυχίου αναστέλλει τη δυνατότητα απ’ ευθείας ανάληψης νέων κατασκευαστικών έργων, αλλά η εταιρεία δύναται να αναλάβει την εκτέλεση είτε ιδιωτικών έργων, είτε άλλων υπεργολαβιών βάσει της τεχνογνωσίας της και των παραγωγικών της δυνατοτήτων.
Η Διοίκηση της εταιρίας, θεωρεί ότι η κατάσταση αυτή θα αναστραφεί πλήρως με την οριστικοποίηση των απαιτήσεων που υφίστανται από έργα μέσω των δικαστικών και συναφών διαδικασιών.
Περαιτέρω σημειώνεται ότι προς το σκοπό ενίσχυσης της ρευστότητάς της, η Εταιρία έχει ήδη προσυμφωνήσει τη μεταβίβαση του ποσοστού της (10%) στην εταιρία παραχώρησης ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ, με ευνοϊκούς γι’ αυτήν όρους, προς το σκοπό ελαχιστοποίησης της επιβάρυνσης του ταμειακού της προγράμματος, ως μετόχου της ως άνω εταιρίας, και απελευθέρωσής της από δανεισμό και εγγυήσεις υπέρ της τελευταίας εταιρίας στα πλαίσια των συμβατικών εγγράφων του έργου Μαλιακός-Κλειδί.
Έχει ήδη κινηθεί η διαδικασία για τη λήψη των απαιτούμενων από τα δανειακά έγγραφα εγκρίσεων της εν λόγω συναλλαγής από τους κύριους δανειστές της ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ, ενώ η σύναψη της οριστικής σύμβασης μεταβίβασης του ως άνω ποσοστού αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017 με την έκδοση της σχετικής εγκριτικής απόφασης εκ μέρους του Κ.τ.Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης