Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Συνεχίζονται οι τριτανακοπές κατά Μαρινόπουλου από προμηθευτές που ξέχασαν να τους συμπεριλάβουν στη συμφωνία

tags :
Συνεχίζονται οι τριτανακοπές κατά Μαρινόπουλου από προμηθευτές που ξέχασαν να τους συμπεριλάβουν στη συμφωνία
Οι προμηθευτές προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ασκώντας τριτανοπές προκειμένου να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τα χρήματα
Αλαλούμ επικρατεί μετά την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου που έδωσε το πράσινο φως στο σχέδιο εξυγίανσης του Μαρινόπουλου, καθώς από τότε ξεκίνησε η περίοδος άσκησης των τριτανακοπών και η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν κατατεθεί τριτανακοπές από προμηθευτές που αν και συναίνεσαν στο κούρεμα των υπορεώσεων τους κατά 50%, εντούτοις για άγνωστους λόγους, δεν συμπεριλήφθηκαν στη συμφωνία, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν το σύνολο των οφειλών τους.
Οι προμηθευτές αυτοί προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ασκώντας τριτανοπές προκειμένου να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τα χρήματα, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμη αν θα δικαιωθούν.
Τριτανακοπές επίσης έχουν καταθέσει και εταιρείες που άνηκαν στο δίκτυο της Μαρινόπουλος, μέσω franchise και οι οποίες εξαιρέθηκαν από την συμφωνία.
Πρόκειται για 150 καταστήματα της αλυσίδας, που απασχολούν 2.500 εργαζόμενους και προσφεύγουν στη δικαιοσύνη καθώς όπως υποστηρίζουν ενώ είχαν στηρίξει με κάθε μέσο την Μαρινόπουλος, από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκαν τα πρώτα οικονομικά προβλήματα αλλά και οι πρώτες ελλείψεις στα ράφια, εξαιρέθηκαν – παρά τις αντίθετες υποσχέσεις που τους δόθηκαν από την διοίκηση της Μαρινόπουλος – από την συμφωνία εξυγίανσης της αλυσίδας.
Η διαδικασία εξέτασης των τριτανακοπών σύμφωνα με νομικούς κύκλους της αλυσίδας Μαρινόπουλος θα είναι χρονοβόρα, ωσατόσο αφήνουν ανοιχτό το παράθυρο να ζητήσουν επιτάχυνσης της απονομής δικαιοσύνης (για λόγους δημοσίου συμφέροντος).

Αντέχει ο κλάδος του λιανεμπορίου τροφίμων

Παρά πάντως τα προβλήματα που ταλάνισαν τον κλάδο των σουπερμάρκετ λόγω και της κατάρρευσης του Μαρινόπουλου, οι συνολικές πωλήσεις των αλυσίδων παρέμειναν σταθερές το 2015 σε σχέση με το 2014 και ανήλθαν στα 9,09 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Direction Business NetworkΤα συνολικά μικτά κέρδη των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 1,36% και ανήλθαν στα 1,88 δισ. ευρώ το 2015.
Το συνολικό αποτέλεσμα προ φόρων ήταν ζημιογόνο για το 2015 και ανήλθε σε ζημίες προ φόρων ύψους 300,40 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι ζημίες που κατέγραψε ο κλάδος το 2015 οφείλονται σχεδόν εξ ολο­κλήρου στις ζημίες προ φόρων που είχαν οι εταιρείες που ανήκουν στον όμιλο Μαρινόπουλου (Μαρινόπουλος: ζημίες προ φόρων 2015 ύψους 404,93 εκατ. ευρώ, EXPRESS M: ζημίες προ φόρων 47,85 εκατ. ευρώ και ΞΥΝΟΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΑΕΕ: ζημίες προ φόρων 8,75 εκατ. ευρώ). Χωρίς τις συγκεκριμένες εταιρείες ο κλάδος εμφάνισε το 2015 κέρδη προ φόρων ύψους 161,12 εκατ. ευρώ, αυξημένα μάλιστα κατά 9,63% σε σχέση με το 2014.
Οι επιχειρήσεις είχαν συνολικό μετοχικό κεφάλαιο 647,69 εκατ. ευρώ και συνολικά ίδια κεφάλαια ύψους 665,54 εκατ. ευρώ.
Οι συνολικές υποχρεώσεις (μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες) ανήλθαν για το 2015 στα 4,924 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 11,44% σε σχέση με το 2014, ενώ το γενικό σύνολο ενεργητικού για το 2015 ανήλθε στα 5,590 δισ. ευρώ, οριακά μειωμένο κατά 0,52% σε σχέση με το 2014.

Έγινε η πρώτη μετονομασία σουπερμάρκετ Μαρινόπουλο σε Σκλαβενίτη

Το πρώτο κατάστημα που έφερε την ταμπέλα Μαρινόπουλος που μετατράπηκε σε Σκλαβενίτης άνοιξε προ ημερών, εγκανιάζοντας τη συμφωνία της μεγαλύτερης επιχιερηματικής διάσωσης που έχει γίνει στη χώρα μας.
Ήση το κατάστημα άνοιξε τις πόρτες του μετά από τα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν στο κατάστημα της στην περιοχή των Ελληνορώσσων.
Πρόκειται για ένα κατάστημα που αποτελεί τον πιλότο για το πως θα μετατραπούν σε Σκλαβενίτης τα υπόλοιπα αντίστοιχου μεγέθους καταστήματα της αλυσίδας Μαρινόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης