Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Επιστρέφουν 100 εκατ. ευρώ στο δημόσιο οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση Energa - Hellas Power

Επιστρέφουν 100 εκατ. ευρώ στο δημόσιο οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση Energa - Hellas Power
Oι συνολικές απαιτήσεις του Δημοσίου, κατά το κατηγορητήριο, ανέρχονται σε 257 εκατ. ευρώ
Την πρόθεσή τους να επιστρέψουν πόσο μεγαλύτερο των 100 εκατομμυρίων ευρώ στο Δημόσιο και τους δήμους, δηλώνουν εγγράφως οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Energa - Hellas Power, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε διακοπή η δίκη τους που ξεκίνησε σήμερα για τις 5 Φεβρουαρίου.
Τα 103 εκατ. ευρώ που προτίθενται να επιστέψουν βρίσκονται σε εταιρικούς λογαριασμούς και έχουν δεσμευθεί από τον Φεβρουάριο του 2012, από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Σημειώνεται ότι οι συνολικές απαιτήσεις του Δημοσίου, κατά το κατηγορητήριο, ανέρχονται σε 257 εκατ. ευρώ.
Για τα προσφερόμενα από τους εμπλεκόμενους χρήματα ύψους 103 εκατ., θα αποφανθεί το δικαστήριο σε εφαρμογή του νέου νόμου που ισχύει εδώ και ένα μήνα και δίνει τη δυνατότητα να τύχουν ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης όσοι διωκόμενοι για οικονομικά αδικήματα κατά του Δημοσιου ικανοποιήσουν πλήρως το Δημόσιο.
Υπενθυμίζεται ότι 19 στελέχη των εταιριών ENERGA και HELLAS POWER αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος οι οποίες επισύρουν μέχρι και ποινές ισόβιας κάθειρξης, όπως υπεξαίρεση με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου, λαθρεμπορία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι δυο εταιρίες ως πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος εισέπρατταν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας (το γνωστό χαράτσι) για λογαριασμό της ΔΕΗ αλλά δεν απέδιδαν τα χρήματα αυτά στο δημόσιο με αποτέλεσμα να προκαλέσουν ζημία η οποία εκτιμάται στα 270 εκατομμύρια ευρώ.
Οι κατηγορούμενοι φέρονται επίσης ότι επιχείρησαν να εξαφανίσουν τα χρήματα από τους φόρους, τοποθετώντας τα ποσά σε λογαριασμούς τους στο εξωτερικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης