Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με πρόστιμα δισεκατομμυρίων δολαρίων απειλούνται οι τουρκικές τράπεζες από τις αρχές των ΗΠΑ

Με πρόστιμα δισεκατομμυρίων δολαρίων απειλούνται οι τουρκικές τράπεζες από τις αρχές των ΗΠΑ
Αμερικανοί αξιωματούχοι θα ενημερώσουν ειδοποιήσουν τις τράπεζες για τα πρόστιμα περί τα τέλη Οκτωβρίου 2017, το ύψος των οποίων πάντως μπορεί να τεθεί σε διαπραγμάτευση
Αντιμέτωπες με πρόστιμα δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις αμερικανικές αρχές βρίσκονται έξι τουρκικές τράπεζες για εικαζόμενες παραβιάσεις των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, όπως αναφέρει σήμερα (21/10) η εφημερίδα Haberturk επικαλούμενη τραπεζικές πηγές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Πάντως αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν στο Reuters, πως δεν έχουν λάβει καμία ειδοποίηση από τις ΗΠΑ για το θέμα των κυρώσεων.
Το δημοσίευμα έρχεται σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις Άγκυρας και Ουάσινγκτον βρίσκονται στο ναδίρ με αποκορύφωμα τον περιορισμό των θεωρήσεων βίζας.
Στο δημοσίευμα δεν κατονομάζονται οι έξι τράπεζες που κινδυνεύουν με τα πρόστιμα.
Ωστόσο σημειώνεται, πως ένα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα απειλείται με πρόστιμο 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ τα υπόλοιπα πρόστιμα θα είναι χαμηλότερα.
Αμερικανοί αξιωματούχοι θα ενημερώσουν ειδοποιήσουν τις τράπεζες για τα πρόστιμα περί τα τέλη Οκτωβρίου 2017, το ύψος των οποίων πάντως μπορεί να τεθεί σε διαπραγμάτευση.
Οι αρχές των  ΗΠΑ επέβαλαν τα τελευταία χρόνια πρόστιμα δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τράπεζες ανά τον κόσμο για παραβιάσεις των κυρώσεων στο Ιράν αλλά και σε άλλες χώρες.
Αμερικανοί εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες τον Σεπτέμβριο του 2017 εναντίον του  πρώην υπουργού Οικονομίας της Τουρκίας και του τέως επικεφαλής μιας κρατικής τράπεζας ότι, παραβιάζουν τις κυρώσεις στο Ιράν μεταφέροντας παράνομα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ σε λογαριασμό της Τεχεράνης.
Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan απέρριψε τις κατηγορίες αυτές, αποδίδοντάς τους πολιτικά κίνητρα ενώ πρόσθεσε  πως ισοδυναμούν με επίθεση εναντίον της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Οι κατηγορίες απορρέουν από την υπόθεση εναντίον του Reza Zarrab, ενός πλούσιου Τούρκου-Ιρανού εμπόρου χρυσού, ο οποίος συνελήφθη στις ΗΠΑ για παραβιάσεις των κυρώσεων στην Τεχεράνη.
Τη σύλληψη του Zarrab κατήγγειλε ο ίδιος ο Erdogan, τονίζοντας πως οι κατηγορίες δεν ευσταθούν και τα κίνητρα είναι άλλα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης