Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Γιατί οι επενδυτές δεν πρέπει να αγνοήσουν το Συνέδριο του ΚΚ της Κίνας

MarketWatch: Γιατί οι επενδυτές δεν πρέπει να αγνοήσουν το Συνέδριο του ΚΚ της Κίνας
Οι πέντε βασικές αιτίες για τις οποίες οι συμμετέχοντες στις αγορές έχουν στρέψει την προσοχή τους στο Πεκίνο
Οι επενδυτές δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να μην ασχοληθούν με το Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας το οποίο ξεκινά την Τετάρτη 18/10, όπως επισημαίνει σε άρθρο του το MarketWatch.
Το Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται κάθε πέντε έτη, αποτελεί μία «συγκέντρωση» στην οποία λαμβάνονται αποφάσεις, μεταξύ άλλων, για το προφίλ των ηγετών του ΚΚΚ, ενώ προετοιμάζεται και το έδαφος για τη διαδοχή, κάποια στιγμή στο μέλλον, του Κινέζου προέδρου και του Κινέζου πρωθυπουργού.
Βέβαια, όπως όλα υποδεικνύουν, ο νυν πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping δεν κινδυνεύει σε καμία περίπτωση να χάσει τη θέση του.
«Κάθε επενδυτής θα πρέπει να έχει άποψη για την Κίνα.
Είναι ο απόλυτος «μεσάζων» για την παγκόσμια οικονομία.
Είναι ο βασικός παίκτης στην παγκόσμια παρτίδα πόκερ», σημειώνει ο Brendan Ahern, επικεφαλής επενδύσεων στην εταιρεία Kraneshares.
Το MarketWatch στην ανάλυσή του σημειώνει πέντε βασικούς λόγους για τους οποίους οι επενδυτές οφείλουν να παρακολουθήσουν με προσοχή τα τεκταινόμενα στο Συνέδριο του ΚΚΚ.

Οι νέοι ευνοημένοι του καθεστώτος

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα εκλεγούν τα επτά πρόσωπα που θα στελεχώσουν το περίφημο Politburo, την Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΚΚ και τα 200 μέλη που θα απαρτίσουν την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
Όλα δείχνουν ότι ο Xi θα φροντίσει να «γεμίσει» αυτές τις θέσεις  με δικούς του ανθρώπους.
Αν και ο Xi εμφανίζεται ανά τον κόσμο ως ο απόλυτος ηγέτης της Κίνας, κάποιοι αγνοούν την πραγματική του θέση: είναι ο πρώτος μεταξύ ίσων.
Ο πρόεδρος της Κίνας δεν έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει απόλυτα μόνος του τις αποφάσεις.
Αντίθετα το κόμμα είναι αυτό που θα βάλει την τελική πινελιά, αφού πρώτα υπάρξουν συμφωνίες μεταξύ των διαφόρων συνιστωσών, στη μελλοντική πολιτική που θα ακολουθήσει η χώρα.
Βέβαια ο Xi έχει φροντίσει τα τελευταία χρόνια να… εξαφανίσει τους αντιπάλους του.
Πιθανώς, λοιπόν, να υπάρξει αλλαγή και στον τρόπο λειτουργίας του κόμματος, με τον Xi να αποκτά σπάνιες –για τα κινεζικά δεδομένα- δυνάμεις.
Άλλωστε το 2016 χαρακτηρίστηκε ως «κεντρικός ηγέτης», ένας χαρακτηρισμός που μέχρι σήμερα έχει δοθεί μόνο στους Mao Zedong, τον ιδρυτή του ΚΚΚ και Deng Xiaoping, τον άνθρωπο που θεωρείται ο εμπνευστής της οικονομικής μεταρρύθμισης της Κίνας.
«Αυτό που βλέπουμε στην Κίνα είναι μία αύξηση του συγκεντρωτισμού δυνάμεων στα χέρια του Xi Jiping.
Αυτό σημαίνει ότι θα έχει αυξημένο έλεγχο τόσο στην οικονομία όσο και στην Κεντρική Τράπεζα της Κίνας.
Ταυτόχρονα, κάθε φορά που θέτουμε υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της Κίνας να επιτύχει ανάπτυξη, τελικά η Κίνα μας διαψεύδει και τα καταφέρνει», υπογραμμίζει ο Fanck Dixmier, κορυφαίο στέλεχος στη μονάδα trading ομολόγων της Allianz Global Investors.

Κίνα: Ο πυλώνας για το διεθνές εμπόριο και την ανάπτυξη

Η παγκόσμια ανάπτυξη επιστρέφει και η Κίνα είναι ο οδηγός αυτής της επιστροφής.
Η Oxford Economics χαρακτηρίζει τη χώρα ως «τον κορυφαίο παγκόσμιο δείκτη και την κορυφαία χώρα στην «απορρόφηση» σοκ», καθώς υπάρχει συσχετισμός της τάξης του 80% μεταξύ της παγκόσμιου εμπορίου και της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα από το 2010 έως και σήμερα.  
Η δίψα της χώρας για κατανάλωση πρώτων υλών προκειμένου να «χορτάσουν» τα εργοστάσιά της και ο κατασκευαστικός της κλάδος, επηρεάζει τις τιμές τους σε παγκόσμιο επίπεδο.



Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα του San Francisco η αυξημένη ζήτηση πετρελαίου από την Κίνα μπορεί να οδηγήσει, εκ νέου, την τιμή του μαύρου χρυσού στα 100 δολάρια το βαρέλι έως το 2025.
Η ζήτηση χαλκού από την Κίνα βοήθησε ώστε η τιμή του βασικού μετάλλου να φθάσει σε υψηλό τριών ετών στα τέλη Αυγούστου 2017.
Παράλληλα η βελτίωση της παγκόσμιας ανάπτυξης έχει ενισχύσει τις αποτιμήσεις όλων των επενδυτικών assets και επιπρόσθετα έχει προσφέρει στις κεντρικές τράπεζες το περιθώριο να μειώσουν τους ισολογισμούς τους.

Δομικές μεταρρυθμίσεις: Θα γίνουν ή όλα θα μείνουν ίδια;

Στο προηγούμενο Συνέδριο του 2012 ο Xi παρουσιάστηκε ως τον «ιππότη με τη λαμπερή πανοπλία», ο οποίος μπορούσε να επαναφέρει τον πλούτο του κόμματος και να αναδιαρθρώσει μία υπερχρεωμένη οικονομία, μέσω της μείωσης ή του κλεισίματος των μη αποδοτικών κρατικών επιχειρήσεων.
Όμως πέντε χρόνια έχουν περάσει και το οικονομικό μοντέλο στο οποίο βασίζεται η Κίνα δεν έχει αλλάξει και τόσο πολύ, όπως έδειξε και πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ, στην οποία το Ταμείο τόνισε το Πεκίνο δεν έχει κάνει αυτά που πρέπει προκειμένου να υπάρξει μείωση του τεράστιου όγκου των χρεών που έχουν φορτωθεί οι κινεζικές επιχειρήσεις.
Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει πόση έμφαση είναι διατεθειμένος να δώσει ο Xi στις μεταρρυθμίσεις.
«Για τις αγορές το βασικό θέμα είναι κατά πόσο το Πεκίνο θα συνεχίσει την παροχή πιστωτικής στήριξης και εάν θα επανέλθει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.
Εάν υπάρξει χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης στην Κίνα αυτό θα επηρεάσει όλη την υφήλιο», υποστήριξε σε report του ο Stephen Jen, επικεφαλής του hedge fund Eurizon SLJ Capital.

Το μέλλον του γουάν

Το γουάν συνεχίζει να ενισχύεται έναντι του δολαρίου, με το αμερικανικό νόμισμα να υποχωρεί κατά 6,7% και να φθάνει στα 6,482 γουάν στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Όμως η ανάκαμψη του γουάν οφείλεται περισσότερο στις δομικές αδυναμίες του δολαρίου και όχι τα θεμελιώδη δεδομένα της Κίνας, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει ο Louis Kuijs, επικεφαλής για θέματα Ασίας στην Oxford Economics.



Ένα πιο ισχυρό γουάν μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις κινεζικές εξαγωγές.
«Αναμένουμε ότι το Συνέδριο θα έχει θετική επίδραση στην οικονομία αλλά και στις μεταρρυθμίσεις», εκτιμά ο Peter Ng, στέλεχος της Silicon Valley Bank.
Επίσης η άρση των ιδιότυπων capital controls που ισχύουν στην Κίνα μπορούν να καταστήσουν το γουάν πιο εύκολα προσβάσιμο στους ξένους επενδυτές.

Η πορεία της κινεζικής οικονομίας το 2017

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η σταθεροποίηση των οικονομικών δεδομένων της Κίνας, που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, είναι… πολιτική πράξη, προκειμένου να μην υπάρξουν αναταραχές εν όψει του Συνεδρίου του ΚΚΚ.
Βάσει των επίσημων στοιχείων η κινεζική οικονομία μπορεί να επιτύχει τον κυβερνητικό στόχο για ρυθμό ανάπτυξη 6,5% φέτος.
Ταυτόχρονα οι κινεζικές αρχές εφαρμόζουν μέτρα προκειμένου να υπάρξει μείωση των κόκκινων δανείων τα οποία απειλούν τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.
Η ανησυχία που υπάρχει είναι μήπως ο Xi, αφού ολοκληρωθεί το Συνέδριο, αποφασίσει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, κάτι, όμως, το οποίο μπορεί να πλήξει τον ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας και να οδηγήσει σε υποτίμηση του γουάν.

wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης