Τελευταία Νέα
Διεθνή

NYT: Γερμανία και Ελλάδα, μια κρίσιμη σχέση - Ο κίνδυνος κατάρρευσης της ΕΕ

NYT: Γερμανία και Ελλάδα, μια κρίσιμη σχέση - Ο κίνδυνος κατάρρευσης της ΕΕ
Ιστορικές οι συνέπειες σε περίπτωση που η Γερμανία αλλάξει πολιτική όσον αφορά στην ΕΕ 
Στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας αναφέρεται η New York Times σε άρθρο της με τίτλο «Γερμανία και Ελλάδα: Μια κρίσιμη σχέση».
Όπως αναφέρεται, οι σχέσεις μεταξύ των χωρών με την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης και των πιο προβληματικών χωρών έχουν δοκιμαστεί κατά καιρούς, αλλά η σχέση δεν έχει διαταραχθεί.
Ωστόσο, ακριβώς τη στιγμή που χρειάζεται ενίσχυση, η σχέση μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας κινδυνεύει να διαταραχθεί περαιτέρω.
Κατά την κρίση χρέους της Ελλάδας, τα επιθετικά δημοσιεύματα στα ελληνικά και γερμανικά μέσα ενημέρωσης αλλά και η λαϊκιστική ρητορική κι από τις δυο πλευρές ενθάρρυναν τα εθνικά στερεότυπα, επηρεάζοντας την εγχώρια πολιτική και τις σχέσεις μεταξύ των χωρών.
Αλλά η ανάγκη της Γερμανίας και άλλων χωρών να στηρίξουν την Ελλάδα οδήγησε επίσης σε κινήσεις προς μια στενότερη ένωση στην Ευρώπη.
«Τα πάθη στην Ελλάδα μοιάζουν να υποχωρούν, αλλά τώρα η Γερμανία κινδυνεύει να επηρεαστεί από απλοϊκά αφηγήματα - με πιθανό κόστος για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η μη διατήρηση της ευρωζώνης θα ήταν καταστροφική - από οικονομική και ανθρώπινη άποψη για την Ελλάδα, και ως απόδειξη της έλλειψης πολιτικής βούλησης για την προστασία του ευρωπαϊκού σχεδίου» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στην Ελλάδα, το πολιτικό κέντρο ήταν κατακερματισμένο, προς όφελος πρώην εξτρεμιστικών ομάδων που εκμεταλλεύτηκαν το δημόσιο θυμό χωρίς να λύσουν τα προβλήματα που την προκαλούν.
Αυτό εμπόδισε την επίτευξη συναίνεσης που απαιτείται για την ανάκαμψη.
Οι πρόσφατες εκλογές της Γερμανίας υποδεικνύουν ότι το καύσιμο μείγμα πολιτικών παθών και απλοϊκών οικονομικών αφηγήσεων έχει πάρει το επίκεντρο εκεί.
Τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας πυροδότησαν την πρώτη μεγάλη κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η καγκελάριος Angela Merkel τάχθηκε υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αλλά δεν έκανε κάτι για να διευκολύνει την Αθήνα.
Αυτό φαινομενικά ήταν για να αποφευχθεί ο ηθικός κίνδυνος, αλλά ίσως ήταν περισσότερο για να καθησυχάσει τους επικριτές στη χώρα της.
«Τώρα, όμως, που οι Συντηρητικοί κέρδισαν τις εκλογές με μειωμένη πλειοψηφία, είναι πιθανό να βρεθεί υπό πίεση για να κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα για την Ελλάδα» σχολιάζεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Η ειρωνεία είναι ότι μέχρι πρόσφατα οι Έλληνες πολιτικοί τάσσονταν κατά των μέτρων διάσωσης, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να χαρακτηρίζουν τις κυβερνήσεις «πουλημένες» καθώς συμφωνούσαν σε μέτρα λιτότητας με αντάλλαγμα τα δάνεια.
«Η σημερινή κυβέρνηση -ένας συνασπισμός της ριζοσπαστικής αριστεράς και εθνικιστικής δεξιάς- ήρθε στην εξουσία στις αρχές του 2015 με μια ατζέντα κατά της λιτότητας αλλά και κατά της Γερμανίας» επισημαίνεται επίσης.
Όταν οι εταίροι και οι πιστωτές της Ελλάδας απάντησαν στην μπλόφα του, η χώρα χρεοκόπησε έναντι του ΔΝΤ και βρέθηκε στα πρόθυρα εξόδου από την ευρωζώνη όταν ο κ. Τσίπρας υπέγραψε νέα συμφωνία διάσωσης με ακόμη πιο αυστηρούς όρους.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «αναγκασμένος να εγκαταλείψει τη ριζοσπαστική πολιτική του, άρχισε να βασίζεται στη Γερμανίδα καγκελάριο για υποστήριξη και κατανόηση.
Αλλά η βραδύτητα του υπονόμευσε τις προηγούμενες προσπάθειες και ώθησε την Ελλάδα πίσω στην ύφεση.
Η χώρα εξακολουθεί να προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί, με την οικονομία να παρουσιάζει μέτρια ανάπτυξη φέτος»
Τώρα όμως ήρθε η σειρά των Γερμανών πολιτικών να απειλήσουν με εκτροχιασμό το δεσμό που συγκρατεί την ευρωζώνη.
Ακόμη και πριν τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, η αύξηση της υποστήριξης του ακροδεξιού κόμματος Alternative for Germany είχε στρεβλώσει την πολιτική της χώρας, με μέλη άλλων κομμάτων να ανταποκρίνονται σε ορισμένα από τα αιτήματά του, συμπεριλαμβανομένης της αντίθεσης στην ευρωζώνη και της υποστήριξης της Ελλάδας.
Στο δημοσίευμα αφού γίνεται αναφορά στο αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών αλλά και στις απαιτήσεις του FDP για να συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό αναφέρεται ότι «δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι λαϊκιστές έχουν επωφεληθεί στη Γερμανία.
Αλλά ακόμα αντιπροσωπεύουν ένα μικρό ποσοστό ψηφοφόρων».
Στην Ελλάδα «είδαμε τι συμβαίνει όταν κυριαρχούν στη σκηνή πολιτικοί με συνθήματα και όχι σοβαρές προτάσεις.
Στην Ελλάδα, όμως, οι Έλληνες πληρώνουν για τα λάθη τους.
Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να κάνουν και οι Γερμανοί το ίδιο λάθος».
Και το ίδιο δημοσίευμα καταλήγει «εάν η Γερμανία σταματήσει να εργάζεται για την ευρωπαϊκή ενότητα, αυτό θα σημάνει την έλλειψη ηγεσίας με ιστορικές συνέπειες.
Εάν ο ασθενέστερος κρίκος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να συγκρατηθεί, η ένωση μπορεί να καταρρεύσει.
Εάν τα έθνη επιτρέπουν στις ανεύθυνες μειονότητες να υπαγορεύσουν πολιτική και να σπείρουν τη διαίρεση, τι θα τους κρατήσει, επίσης, από την κατάρρευση;».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης