Τελευταία Νέα
Διεθνή

IEA: Η αγορά πετρελαίου θα εξισορροπηθεί μέσα στον επόμενο χρόνο εφόσον ο ΟΠΕΚ συνεχίσει τις περικοπές

IEA: Η αγορά πετρελαίου θα εξισορροπηθεί μέσα στον επόμενο χρόνο εφόσον ο ΟΠΕΚ συνεχίσει τις περικοπές
Ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Fatih Birol, δήλωσε ότι η συμμόρφωση του ΟΠΕΚ απέναντι στη συμφωνία ανέρχεται στο 86%
Στο υψηλό ποσοστό συμμόρφωσης του ΟΠΕΚ απέναντι στη συμφωνία για τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου αναφέρθηκε σήμερα (17/10) ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Fatih Birol, τονίζοντας παράλληλα ότι εφόσον το καρτέλ πετρελαίου συνεχίσει να τηρεί τη συμφωνία, η αγορά πετρελαίου θα εξισορροπηθεί μέσα στο επόμενο έτος.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Birol στα περιθώρια ενός φόρουμ στη Σεούλ, «η συμμόρφωση του ΟΠΕΚ βρίσκεται στο 86%, ποσοστό υψηλότερο σε σχέση με το παρελθόν», για να προσθέσει ότι «το αν θα συνεχίσουν με αυτό το πλάνο και τον Νοέμβριο εξαρτάται από τους ίδιους».
Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «εάν το πράξουνε, θα δούμε κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο έτος μια επανεξισορρόπηση των αγορών, καθώς εξακολουθούμε να βλέπουμε ένα σημαντικό ποσοστό αποθεμάτων στην αγορά, το οποίο είναι υψηλότερο από τους ιστορικούς μέσους όρους».
Ερωτηθείς για τις συγκρούσεις στο Ιράν, καθώς και την απόφαση των ΗΠΑ να υποβαθμίσουν την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, ο ίδιος τόνισε ότι είναι ακόμα πρόωρο να εκτιμήσει κανείς τον αντίκτυπο αυτών των γεωπολιτικών κινδύνων στις αγορές πετρελαίου.
«Είναι πολύ νωρίς να πούμε με ποιον τρόπο θα συνεχιστούν αυτές οι γεωπολιτικές εξελίξεις και πόσο θα επηρεάσουν τις τιμές του πετρελαίου», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του Birol, ο οποίος πρόσθεσε ότι «αυτά τα θέματα μας θυμίζουν ότι το πετρέλαιο και η πολιτική είναι πολύ αλληλένδετα και θα παραμείνουν έτσι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης