Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η διαμάχη Ευρωκοινοβουλίου και ΕΚΤ για τα κόκκινα δάνεια - Η θέση της Γερμανίας

Η διαμάχη Ευρωκοινοβουλίου και ΕΚΤ για τα κόκκινα δάνεια  - Η θέση της Γερμανίας
H Moody's έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να πληγεί το αξιόχρεο των τραπεζών σε χώρες με πολλά προβλήματα δανείων
Συνεχίζεται η διαμάχη μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και ΕΚΤ σχετικά με τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών.
Ειδικότερα, ο επικεφαλής της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να «διορθώσει» τη στάση της αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια.
Τα σχόλια του Roberto Gualtieri στο Reuters απηχούν τις ανησυχίες που εξέφρασε αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Antonio Tajani.
Η διαμάχη αφορά τον βέλτιστο τρόπο για να αντιμετωπιστούν τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών, που ξεπερνούν το 1 τρισ. δολάρια, ένα ακανθώδες ζήτημα που διχάζει τις χώρες της ευρωζώνης και τώρα φέρνει αντιμέτωπες την ΕΚΤ με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η ΕΚΤ πρόσφατα εξέδωσε νέες προτάσεις που θα αναγκάσουν τις τράπεζες από το 2018 να σχηματίζουν περισσότερες προβλέψεις για την κάλυψη των νέων «κόκκινων» δανείων τους.
Η κίνηση αυτή προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των ευρωβουλευτών, που προσπαθούν να χαράξουν τους δικούς τους κανόνες για τα δάνεια αυτά.
«Συμμερίζομαι τις ανησυχίες που εξέφρασε ο πρόεδρος Tajani», δήλωσε ο Gualtieri στο Reuters.
Οι βουλευτές θέλουν η ΕΚΤ να περιμένει πρώτα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν εισάγει τέτοιους κανόνες.
«Ελπίζω… ότι η διαδικασία διαβούλευσης θα βοηθήσει τον SSM (Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό) να διορθώσει τις κατευθυντήριες γραμμές προκειμένου να τις καταστήσει πιο ισορροπημένες».
Ο Tajani και ο Gualtieri είναι Ιταλοί, αλλά τις απόψεις τους, όλως περιέργως, τις συμμερίζονται και κάποιοι Γερμανοί.
Η Ιταλία και η Γερμανία έχουν συγκρουστεί αναφορικά με τον τρόπο που η Ρώμη χειρίστηκε την τραπεζική κρίση, με το Βερολίνο να πιέζει για αυστηρότερη αντιμετώπιση των πιστωτών αυτών των τραπεζών.
Ο Markus Ferber, αντιπρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων και μέλος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel, κατηγόρησε την ΕΚΤ ότι υπερέβη τις εξουσίες της.
«Πιστεύω ότι η ΕΚΤ ξεπέρασε την εντολή της και κατά τη γνώμη μου αυτό υπονομεύει την εμπιστοσύνη στο έργο της ΕΚΤ ως εποπτικού οργάνου», δήλωσε ο Ferber στο Reuters.
«Η ΕΚΤ προσπάθησε να παρουσιάσει νέες καθολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις.
Τέτοιου είδους καθολικοί κανόνες, ωστόσο, θα πρέπει να είναι δικαίωμα ενός Ευρωπαίου βουλευτή».
Τα σχόλιά του έρχονται την ώρα που ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's προειδοποιεί ότι η κίνηση της ΕΚΤ μπορεί να πλήξει το αξιόχρεο των τραπεζών σε χώρες με πολλά προβλήματα δανείων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης