Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι τράπεζες στον Περσικό Κόλπο επανεξετάζουν την έκθεσή τους, καθώς η κρίση στο Κατάρ επιδεινώνεται

tags :
Οι τράπεζες στον Περσικό Κόλπο επανεξετάζουν την έκθεσή τους, καθώς η κρίση στο Κατάρ επιδεινώνεται
Το Κατάρ έχει συνεισφέρει περίπου 38,5 δισ. δολάρια από τα αποθεματικά των 340 δισ. δολαρίων στην οικονομία του, για να μετριάσει τον αντίκτυπο του εμπάργκο των γειτόνων του
Οι τράπεζες του Κατάρ και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στις γειτονικές χώρες που έχουν διακόψει τους διπλωματικούς και εμπορικούς δεσμούς, εξετάζουν την έκθεσή τους και οι δύο πλευρές και επιδιώκουν να πουλήσουν δάνεια στη δευτερογενή αγορά, καθώς η κρίση απειλεί να επιδεινωθεί.
Η οικονομία του Κατάρ βρίσκεται υπό πίεση από τις 5 Ιουνίου 2017, όταν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος επέβαλαν ταξιδιωτικούς και εμπορικούς περιορισμούς και κατηγόρησαν το Κατάρ ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία, μία κατηγορία που η Ντόχα αρνείται.
Οι τράπεζες και στις δύο πλευρές ανησυχούν ότι η κατάσταση επιδεινώνεται και μπορεί να επηρεάσει περαιτέρω τις περιφερειακές και τις διεθνείς επιχειρήσεις τους.
Οι τράπεζες του Κατάρ πουλούν μη στρατηγικά δάνεια για αρκετούς μήνες, κυρίως σε χώρες που τους έχουν επιβάλει κυρώσεις, ενώ οι τράπεζες στα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο αρχίζουν τώρα να εξετάζουν την έκθεσή τους στο Κατάρ.
"Ξεκινάει μια αμφίδρομη επίδραση.
Πολλά ιδρύματα έχουν διασυνοριακή έκθεση και όλες οι πλευρές σκέφτονται πώς να την εξισορροπήσουν ", δήλωσε ένας ανώτερος τραπεζίτης με βάση το Κατάρ.
Οι οικονομικές κυρώσεις δεν έχουν ακόμη επιβληθεί και οι τράπεζες εξακολουθούν να μπορούν να αγοράζουν δάνεια μεταξύ τους, αλλά ορισμένες προτιμούν να χρησιμοποιούν αντισυμβαλλομένους, λόγω της κατάστασης.
Άλλες λύσεις, συμπεριλαμβανομένων των ανταλλαγών ενεργητικού, επίσης εξετάζονται.
"Οι τράπεζες μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ανταλλάξουν περιουσιακά στοιχεία", δήλωσε ο ανώτερος τραπεζίτης.
Η επιβολή οικονομικών κυρώσεων θα μπορούσε να επιταχύνει τις πωλήσεις δανείων και ακόμη και την άμεση υποχρεωτική αποπληρωμή, εάν ενεργοποιηθούν ρήτρες σε έγγραφα δανείων, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει υπό πίεση την ρευστότητα των τραπεζών του Κατάρ, ανέφεραν οι τραπεζίτες.
Το Κατάρ έχει συνεισφέρει περίπου 38,5 δισ. δολάρια από τα αποθεματικά των 340 δισ. δολαρίων στην οικονομία του, για να μετριάσει τον αντίκτυπο του εμπάργκο των γειτόνων του, σύμφωνα με έκθεση της Moody's.
Το Ταμείο Επενδύσεων του Κατάρ, το Qatar Investment Authority, έχει καταθέσει δισ. δολάρια σε τοπικές τράπεζες για να αποτρέψει από το να υποστούν οικονομικές σπιέσεις, αφού οι τράπεζες από τα κράτη που επιβάλλουν κυρώσεις απέσυραν καταθέσεις και δάνεια από το Κατάρ.
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το Κατάρ κατέθεσε στις τράπεζες 10,9 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια του Ιουνίου 2017, ενώ τραπεζίτες πιστεύουν ότι έχει καταθέσει πιθανώς περισσότερα χρήματα από τότε, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.
Οι τράπεζες του Κατάρ έχουν προσφέρει αθόρυβα χαρτοφυλάκια δανείων σε τράπεζες στη Μέση Ανατολή και στο Λονδίνο τους τελευταίους μήνες, καθώς οι επιχειρήσεις έχουν επιβραδυνθεί και η ρευστότητα τους πιέζεται, όμως ψάχνουν για υψηλότερες τιμές.
"Οι τράπεζες του Κατάρ πωλούν περιουσιακά στοιχεία.
Όλες είχαν προβλήματα ρευστότητας - πωλούνται δάνεια και θέσεις ομολόγων, "δήλωσε ένας ανώτερος τραπεζίτης.
Η Moody's άλλαξε τις προοπτικές για το τραπεζικό σύστημα του Κατάρ σε αρνητικό από σταθερό τον Αύγουστο του 2017, λόγω της εξασθένισης των συνθηκών λειτουργίας και των συνεχιζόμενων πιέσεων χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες του Κατάρ.
Η Εμπορική Τράπεζα του Κατάρ, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, βρίσκεται σε συνομιλίες για να πωλήσει το μειοψηφικό της μερίδιο στην UAB που είναι εισηγμένη στο Αμπού Ντάμπι και το μερίδιο της στη Doha Bank, την Πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα του Κατάρ, ενώ θέλει να πουλήσει μερικά από τα περιουσιακά της στοιχεία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις τοπικές τράπεζες, ανέφερε το Reuters.
"Είμαστε προσαρμοσμένοι στην κατάσταση και βλέπουμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τοποθετήσουμε την τράπεζα», δήλωσε ανώτερος τραπεζίτης που εδρεύει στο Κατάρ".
"Δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί στο μέλλον και τοποθετούμε τον ισολογισμό μας αναλόγως".
Οι τράπεζες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο έχουν επίσης αρχίσει να αναθεωρούν την έκθεση στο Κατάρ τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσαν τραπεζίτες.
"Οι μεγαλύτερες τράπεζες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στη Σαουδική Αραβία εξετάζουν τη μείωση της έκθεσής τους στο Κατάρ και βρίσκονται στη διαδικασία να εξετάσουν τι θέλουν να κάνουν με αυτήν", δήλωσε ένας ανώτερος τραπεζίτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης