Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι σηματοδοτεί η μεγάλη νίκη του εθνικιστικού AfD στη Γερμανία, κατέλαβε την 3η θέση

Τι σηματοδοτεί η μεγάλη νίκη του εθνικιστικού AfD στη Γερμανία, κατέλαβε την 3η θέση
Το AfD απέδειξε ότι η ακροδεξιά όταν έχει σταθερές θέσεις, σταθερά επιχειρήματα, δομημένο πολιτικό λόγο μπορεί να κερδίσει σημαντικό μέρος της κοινωνίας και ειδικά στην Γερμανία που αποτελεί την ατμομηχανή της Ευρώπης.
Ο μεγάλος νικητής της εκλογικής αναμέτρησης των γερμανικών εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου δεν ήταν η Merkel με το CDU.
Οι χριστιανοδημοκράτες ήρθαν με πρώτο κόμμα αλλά όπως έσπευσε να αναφέρει η Merkel το ποσοστό δεν ενθουσίασε, περίμενε κάτι καλύτερο.
Να σημειωθεί ότι το ποσοστό του CDU και CSU Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανική Κοινωνική Ένωση ήταν το χαμηλότερο υπό την ηγεσία της Merkel στο CDU και το χειρότερο ποσοστό από το 1949

Ο μεγάλος ηττημένος της εκλογικής αναμέτρησης των γερμανικών εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου ήταν το SPD με τον Schultz όπου το ποσοστό που έλαβε μόνο σε συντριβή προσομοιάζει.
Οι σοσιαλδημοκράτες του SPD ουσιαστικά δέχθηκαν βαρύτατο πλήγμα χάνοντας όχι μόνο με χαοτική διαφορά από την Merkel αλλά υπέστησαν και ήττα με βάση τα ποσοστά που είχαν πετύχει σε παρελθούσες αναμετρήσεις.
Οι επιδόσεις των σοσιαλδημοκρατών του SPD του Schultz ήταν το χαμηλότερο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και από το 1933. 
Είναι ξεκάθαρο ότι το SPD υπέστη βαρύτατη ήττα.
Ο μεγάλος νικητής της εκλογικής αναμέτρησης των γερμανικών εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου ήταν ξεκάθαρα το AfD η γερμανική ακροδεξιά, το γερμανικό εθνικιστικό κόμμα ή Εναλλακτική για την Γερμανία.
Κατέλαβε την 3η θέση και πολύ πιθανό θα εκλέξει 87 έδρες με ποσοστό πάνω από 13,1%.
Το FDP με 68 έδρες κατέλαβε την 4η θέση, με αυξημένα ποσοστά αλλά θα αναμενόταν μια καλύτερη επίδοση.
Ο μεγάλος νικητής των εκλογών στην Γερμανία ήταν ο εθνικισμός.
Μπορεί όλοι να ανησυχούσαν για την Γαλλία ή την Αυστρία αλλά τελικώς οι ορθές θέσεις της ακροδεξιάς στην Γερμανία ειδικά για τους μετανάστες, η μεγάλη διεισδυτικότητα της ακροδεξιάς στην Ανατολική Γερμανία και η υποστήριξη που παρείχαν οι ρωσόφωνοι Γερμανοί είχαν ως αποτέλεσμα την μεγάλη νίκη του AfD στις γερμανικές εκλογές καταλαμβάνοντας την 3η θέση στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 24ης Σεπτεμβρίου 2017.
Να σημειωθεί ότι το AfD κατέλαβε την 3η θέση γιατί προφανώς ευνοήθηκε από τις ισλαμικές επιθέσεις και τρομοκρατικές επιθέσεις από το Ισλαμικό Κράτος και βεβαίως από την κόντρα Γερμανίας και Τουρκίας που μάλιστα κυριάρχησε στην προεκλογική περίοδο της Γερμανίας.
Το εθνικιστικό κόμμα AfD έδωσε έμφαση στην αντι- ισλαμική ρητορεία καθ΄ όλη την προεκλογική περίοδο και η στρατηγική αυτή απέδωσε.
Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του το AfD το άντλησε από τους χριστιανοδημοκράτες του CDU, υπολογίζεται ότι 1 εκατ ψηφοφόροι του CDU στράφηκαν στο εθνικιστικό κόμμα AfD.  
Το AfD απέδειξε ότι o εθνικισμός όταν έχει σταθερές θέσεις, σταθερά επιχειρήματα, δομημένο πολιτικό λόγο μπορεί να κερδίσει σημαντικό μέρος της κοινωνίας και ειδικά στην Γερμανία που αποτελεί την ατμομηχανή της Ευρώπης.

Στην Ανατολική Γερμανία η μεγάλη δύναμη του AfD

Μπορεί να έχουν περάσει περισσότερα από 25 χρόνια από την επανένωση, αλλά όπως αποδεικνύουν τα αποτελέσματα των εκλογών, η Γερμανία παραμένει μία διαιρεμένη χώρα.
Οι εκλογικές επιλογές όσων ζουν στις περιοχές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας αποτυπώνουν αυτήν την διαίρεση.
Πρόκειται για περιοχές στις οποίες τα ποσοστά ανεργίας είναι ιδιαίτερα υψηλά, με το βιοτικό επίπεδο να παραμένει αρκούντως χαμηλότερα από τα επίπεδα στα δυτικά της χώρας.
Πιθανώς αυτή είναι μία εξήγηση και των ιδιαίτερα υψηλών ποσοστών που έλαβε το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στις συγκεκριμένες περιοχές.
Όπως αποδεικνύει ο πίνακας που ακολουθεί, το AfD είναι το δεύτερο ισχυρότερο κόμμα στην πρώην Ανατολική Γερμανία, με εκτίμηση ότι θα κατακτήσει το 21,5% των ψήφων.
Πρώτοι κατατάσσονται οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) με 26,5%.
Στον αντίποδα οι Φιλελεύθεροι (FDP) δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στην πρώην Ανατολική Γερμανία, γεγονός, εκ νέου μάλλον φυσιολογικό, καθώς προωθούν μία πιο σκληρή οικονομική πολιτική και τάσσονται υπέρ της οικονομίας των αγορών.

GERMANYVOTERS



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης