Τελευταία Νέα
Διεθνή

Euractiv: Η Ελλάδα απαιτεί από την Κίνα να ακυρώσει πλαστές γεωγραφικές ενδείξεις προϊόντων

Euractiv: Η Ελλάδα απαιτεί από την Κίνα να ακυρώσει πλαστές γεωγραφικές ενδείξεις προϊόντων
Η Επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι η μελλοντική συμφωνία θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στους ευρωπαίους παραγωγούς
Η Ελλάδα προειδοποίησε την Κίνα να ακυρώσει τα εμπορικά σήματα δύο ελληνικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του τυριού φέτα, προκειμένου να προχωρήσει μελλοντικά μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες για τις γεωγραφικές ενδείξεις, αναφέρει σε δημοσίευμα του η ιστοσελίδα Euractiv.
Οι Βρυξέλλες και το Πεκίνο συμφώνησαν τον Ιούνιο 2017, να δημοσιεύσουν έναν κατάλογο 200 προϊόντων με γεωγραφικές ενδείξεις (100 από κάθε πλευρά) που θα προστατεύονται βάσει συμφωνίας που θα υπογραφεί αργότερα το 2017.
Ωστόσο, σύμφωνα με έγγραφο του ελληνικού Υπουργείου Οικονομίας, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία συμφώνησαν να καταθέσουν από κοινού σε δίκη - για να μοιραστούν την οικονομική επιβάρυνση των κινεζικών δικαστηρίων – για 25 εμπορικά σήματα που είναι ομώνυμα με τις γεωγραφικές ενδείξεις της ΕΕ.
Τα προϊόντα διατροφής με πιστοποιημένη γεωγραφική προέλευση, αποτελούν κεντρικό κομμάτι των συστημάτων ποιότητας των τροφίμων της ΕΕ, προσφέροντας στους καταναλωτές σιγουριά ως προς την αυθεντικότητα και την ποιότητα των τροφίμων τους, επιτρέποντας παράλληλα στους παραγωγούς να διεκδικούν υψηλότερες τιμές.
Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πρόσφατα στο Euractiv ότι "η Επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι η μελλοντική συμφωνία θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στους ευρωπαίους παραγωγούς".
"Ακόμη και όταν υπάρχουν εμπορικά σήματα, τα ευρωπαϊκά γεωγραφικά στοιχεία μπορούν να προστατευθούν στην Κίνα, επειδή η Κίνα, όπως και η ΕΕ, επιτρέπει τη συνύπαρξη μεταξύ παλαιότερου εμπορικού σήματος και μεταγενέστερης γεωγραφικής ένδειξης".
Για την Ελλάδα, το τυρί φέτα και το κρασί της Σάμου έχουν πουληθεί λανθασμένα ως «φέτα» και «Σάμος», γραμμένο στα κινέζικα.
"Εάν οι εν λόγω καταχωρίσεις δεν απορριφθούν από το δικαστήριο, οι Κινέζοι κάτοχοι θα έχουν το δικαίωμα είτε να παράγουν τα προϊόντα αυτά για την εγχώρια αγορά είτε να εισάγουν ομοιόμορφα παραποιημένα προϊόντα από όλο τον κόσμο", προειδοποιεί κυβερνητικό έγγραφο.
Μιλώντας στην κοινή υπουργική επιτροπή Ελλάδας-Κίνας, την Τετάρτη (20 Σεπτεμβρίου 2017), ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κοκκάλης δήλωσε στους Κινέζους ότι τα δύο προϊόντα είναι «ζωτικής σημασίας» για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας.
Ο Έλληνας υφυπουργός τόνισε τη σημασία της φέτας για την ελληνική οικονομία, υποστηρίζοντας ότι στηρίζει τη ζωή χιλιάδων οικογενειών.
Το τυρί φέτα θεωρείται ο "λευκός χρυσός" της ελληνικής οικονομίας.
Η χώρα παράγει περίπου 120.000 τόνους φέτας ετησίως, ενώ η συνολική εγχώρια παραγωγή αιγοπροβάτων είναι περίπου 1.100.000 τόνοι.
Ο Έλληνας υφυπουργός επεσήμανε, ότι τα δύο αυτά κινεζικά εμπορικά σήματα αποτελούν "ανυπέρβλητο εμπόδιο" για την αποτελεσματική προστασία και των δύο ελληνικών προϊόντων.
Σημείωσε ότι υπάρχουν εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες για τους Έλληνες παραγωγούς και εξαγωγείς, καθώς και για τους Κινέζους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα της επιλογής "με βάση σωστές πληροφορίες και εγγυήσεις ποιότητας και προέλευσης των προϊόντων, να απολαμβάνουν γνήσια προϊόντα διατροφής".
"Η κινεζική πλευρά θα πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα κυβερνητικά μέτρα για την ακύρωση αυτών των εμπορικών σημάτων, δεδομένης της μακράς παράδοσης και του σεβασμού της χώρας σε παραδοσιακά προϊόντα διατροφής, τα οποία είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο", κατέληξε ο Έλληνας υφυπουργός.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης