Τελευταία Νέα
Διεθνή

Constancio (EKT): Νέες πληθωριστικές δυνάμεις δημιουργούν προβλήματα στους κεντρικούς τραπεζίτες

Constancio (EKT): Νέες πληθωριστικές δυνάμεις δημιουργούν προβλήματα στους κεντρικούς τραπεζίτες
Η αποδυνάμωση της σχέσης τιμών-ανάπτυξης θα μπορούσε να καταστήσει δαπανηρό και δύσκολο τον έλεγχο του πληθωρισμού, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ
Η αποδυνάμωση της σχέσης μεταξύ των τιμών και της ανάπτυξης θα μπορούσε να καταστήσει πιο δαπανηρό και πιο δύσκολο τον έλεγχο του πληθωρισμού για τις κεντρικές τράπεζες, αφήνοντας τους υπευθύνους πολιτικής με ένα σοβαρό πρόβλημα, δήλωσε σήμερα (22/9/2017) ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ, ECB), Vitor Constancio.
Νέες έρευνες δείχνουν επίσης ότι οι διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών ενδέχεται να έχουν μικρότερο αντίκτυπο στις τιμές από ό,τι στο παρελθόν, γεγονός που υποδηλώνει ότι το πρόσφατο ράλι του ευρώ θα μπορούσε να έχει έναν πιο μετριοπαθή αντίκτυπο στις τιμές από ό,τι αναμενόταν, δήλωσε ο Constancio σε συνέδριο.
Με τις μεγάλες οικονομίες να απολαμβάνουν μια σχετικά μακρά περίοδο υγιούς ανάπτυξης, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής έχουν μπερδευτεί από την υποτονική αύξηση των μισθών, που έχει συμπιέσει τον πληθωρισμό και αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες να συνεχίζουν να στηρίζουν την οικονομία πολύ περισσότερο από ό,τι ανέμεναν.
Πράγματι, αφού έχει ήδη αγοράσει ομόλογα αξίας άνω των 2 τρισ. ευρώ για να πιέσει το κόστος δανεισμού, η ΕΚΤ θα συζητήσει τον επόμενο μήνα εάν θα περιορίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) μετά από 17 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, αποδεχόμενη ότι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για την αύξηση του πληθωρισμού.
«Η φαινομενική αποσύνδεση μεταξύ πληθωρισμού και της οικονομικής υποτονικότητας φαίνεται να έχει καταστήσει πιο δύσκολη την ερμηνεία και τον έλεγχο της δυναμικής του πληθωρισμού, με σημαντικές συνέπειες για τη διεξαγωγή της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε ο Constancio.
«Από τη σκοπιά του υπευθύνου πολιτικής, μια τέτοια προφανής διάσπαση είναι σοβαρή», συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι η καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία, ενώ η καταπολέμηση του χαμηλού πληθωρισμού θα δοκιμάσει τα όρια των πολιτικών εργαλείων, δεδομένων των μαζικών μέτρων που απαιτούνται.
Σε αμφισβήτηση μιας άλλης αποδεκτής σχέσης - εκείνης μεταξύ των συναλλαγματικών ισοτιμιών και του πληθωρισμού - ο Constancio είπε ότι νέες έρευνες δείχνουν επίσης μια αποδυνάμωση.
«Αυτή η γνώση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ευρωζώνη, καθώς υποδηλώνει ότι η πρόσφατη ανατίμηση του ευρώ μπορεί να έχει πιο περιορισμένη επίδραση στον πληθωρισμό από ό,τι θα υποδήλωναν οι ιστορικοί μέσοι όροι», δήλωσε.
Σχετικά με το Bitcoin, ο Constancio δήλωσε ότι αποτελεί μορφή κερδοσκοπίας και όχι νόμισμα.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης