Τελευταία Νέα
Διεθνή

AFP: Τα βασικά γεγονότα στην Υεμένη - Μετά την αποπομπή του Ali Abdullah Saleh από την εξουσία

tags :
AFP: Τα βασικά γεγονότα στην Υεμένη - Μετά την αποπομπή του Ali Abdullah Saleh  από την εξουσία
Ακολουθεί χρονολόγιο των κυριότερων γεγονότων μετά την αποχώρηση από την εξουσία του Ali Abdullah Saleh τον Φεβρουάριο του 2012 έπειτα από πολλούς μήνες κινητοποιήσεων εναντίον του.
Οι σιίτες αντάρτες Χούτι γιορτάζουν σήμερα (21/9) την τρίτη επέτειο από την κατάληψη της πρωτεύουσας της Υεμένης, της Σανάα, με τη βοήθεια των υποστηρικτών του πρώην προέδρου Ali Abdullah Saleh.
Ακολουθεί χρονολόγιο των κυριότερων γεγονότων μετά την αποχώρηση από την εξουσία του Ali Abdullah Saleh τον Φεβρουάριο του 2012 έπειτα από πολλούς μήνες κινητοποιήσεων εναντίον του.

Ο al-Hadi στην εξουσία

Στις 27 Φεβρουαρίου 2012 ο Ali Abdullah Saleh παραχωρεί επισήμως την εξουσία στον διάδοχό του Abd al-Rab Mansur al-Hadi, έπειτα από 33 χρόνια στην προεδρία της Υεμένης.
Έπειτα από μήνες διαδηλώσεων εναντίον του, ο απερχόμενος πρόεδρος αναγκάστηκε να δεχθεί, μετά και την πίεση των μοναρχιών του Κόλπου, ένα σχέδιο πολιτικής μετάβασης το οποίο προέβλεπε την αποχώρησή του από την εξουσία με αντάλλαγμα την παροχή ασυλίας για τον ίδιο και τους συνεργάτες του, πολλοί εκ των οποίων παραμένουν σε θέσεις ευθύνης.

Οι αντάρτες στη Σανάα

Το 2014 οι Χούτι, εκτιμώντας ότι είναι περιθωριοποιημένοι μετά την εξέγερση εναντίον του Ali Abdullah Saleh, ξεκινούν μια επίθεση από το προπύργιό τους στη Σάαντα στη βόρεια Υεμένη.
Προερχόμενοι από τη μειονότητα των ζαϊντιτών, ένα παρακλάδι των σιιτών, αμφισβητούν επί μια δεκαετία την κεντρική εξουσία.
Στις 21 Σεπτεμβρίου μπαίνουν στη Σανάα και καταλαμβάνουν την έδρα της κυβέρνησης έπειτα από πολλές ημέρες μαχών.
Έχοντας συμμάχους τους στρατιωτικές μονάδες που παραμένουν πιστές στον Ali Abdullah Saleh, κατηγορούνται ότι υποστηρίζονται από το Ιράν.
Ο πρώην πρόεδρος της Υεμένης, που είναι πλέον σύμμαχος των Χούτι, τους πολεμούσε επί προεδρίας του.
Στις 14 Οκτωβρίου οι Χούτι καταλαμβάνουν το λιμάνι Χοντέιντα στην Ερυθρά Θάλασσα και προελαύνουν προς την κεντρική Υεμένη.
Στις 20 Ιανουαρίου 2015 καταλαμβάνουν το προεδρικό μέγαρο στη Σανάα και στη συνέχεια εγκαθιστούν εκεί ένα προεδρικό συμβούλιο.
Στις 21 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος al-Hadi φεύγει από τη Σανάα για το Άντεν, το οποίο ανακηρύσσει «προσωρινή» πρωτεύουσα της Υεμένης.
Τον Μάρτιο οι Χούτι προελαύνουν προς τον νότο και καταλαμβάνουν το Άντεν.
Ο επικεφαλής τους al-Houti δικαιολογεί την επιχείρηση αυτή λέγοντας ότι πολεμά εναντίον των σουνιτών εξτρεμιστών της αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους.

Επέμβαση των αραβικών κρατών

Στις 26 Μαρτίου 2015 εννέα χώρες υπό τη Σαουδική Αραβία ξεκινούν την αεροπορική εκστρατεία «Αποφασιστική καταιγίδα» για να αντιμετωπίσουν την προέλαση των Χούτι.
Ο πρόεδρος al-Hadi αναζητεί καταφύγιο στο Ριάντ.
Στις 17 Ιουλίου η κυβέρνηση ανακοινώνει την «απελευθέρωση» της επαρχίας Άντεν, πρώτη επιτυχία των δυνάμεων του Χάντι με την υποστήριξη του αραβικού συνασπισμού.
Έως τα μέσα Αυγούστου οι κυβερνητικές δυνάμεις καταφέρνουν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους πέντε επαρχίες στον νότο, όμως δυσκολεύονται να τις προστατεύσουν από την αλ Κάιντα και το ΙΚ που έχουν παρουσία εκεί.
Τον Οκτώβριο οι κυβερνητικές δυνάμεις θέτουν υπό τον έλεγχό τους τα στενά Μπαμπ αλ Μάντεμπ από όπου περνά μεγάλο μέρος της παγκόσμιας θαλάσσιας κυκλοφορίας.
Όμως ακόμη δεν έχουν καταφέρει να ανακαταλάβουν τη Σανάα παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές τους.
Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει προκαλέσει από τον Μάρτιο του 2015 τον θάνατο περισσότερων από 8.400 ανθρώπων, εκ των οποίων τουλάχιστον 1.500 είναι παιδιά, ενώ έχει προκαλέσει τον τραυματισμό 48.000 ανθρώπων στην πλειονότητά τους αμάχων.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, περισσότεροι από 110 άμαχοι σκοτώνονται ή τραυματίζονται κατά μέσο όρο κάθε εβδομάδα στην Υεμένη.
Περισσότερα από 17 εκατομμύρια Υεμενίτες βρίσκονται σε κατάσταση διατροφικής ανασφάλειας και κάποιες επαρχίες είναι στα πρόθυρα λιμού.
Παράλληλα μια επιδημία χολέρας έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 2.000 ανθρώπων από τον Απρίλιο και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού εκτιμά ότι ές το τέλος του χρόνου ίσως υπάρξουν 850.000 κρούσματα.
Η Σανάα είναι η μοναδική αραβική πρωτεύουσα που ελέγχεται από ένα ένοπλο αντάρτικό κίνημα, ενώ το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης είναι κλειστό εξαιτίας του αποκλεισμού που έχει επιβάλει ο αραβικός συνασπισμός.

Εσωτερικές διαμάχες στην κυβερνητική πλευρά

Στα τέλη Απριλίου 2017 ο κυβερνήτης του Άντεν, ο al-Zoubaidi, αποπέμφθηκε από τον al-Hadi.
Στις 4 Μαΐου χιλιάδες Υεμενίτες του νότου αμφισβήτησαν στο Άντεν την εξουσία του al-Hadi, υπενθυμίζοντας ότι ο κυβερνήτης που αποπέμφθηκε είχε δημιουργήσει μια πολιτική διεύθυνση για να «εκπροσωπεί τον νότο», που ήταν ανεξάρτητο κράτος έως το 1990.
Στις 11 Μαΐου ο al-Zoubaidi ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός «Μεταβατικού Συμβουλίου του Νότου» υπό την προεδρία του «για τη διακυβέρνηση και την εκπροσώπηση των επαρχιών του Νότου».

Διαμάχες στην πλευρά των ανταρτών

Στις 23 Αυγούστου η διοίκηση των Χούτι κατηγόρησε τον Ali Abdullah Saleh ότι είναι «προδότης» επειδή την είχε χαρακτηρίσει «παραστρατιωτική ομάδα» τρεις ημέρες νωρίτερα.
Την επομένη ο πρώην πρόεδρος συγκέντρωσε εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές του στη Σανάα με την ευκαιρία της 35ης επετείου από την ίδρυση του κόμματός του.
Στις 26 Αυγούστου η ένταση μεταξύ των ανταρτών κατέληξε σε επεισόδια στην πρωτεύουσα.
Ένας συνταγματάρχης που πρόσκειται στον Ali Abdullah Saleh και δύο Χούτι σκοτώνονται σε επεισόδια.
Στις 5 Σεπτεμβρίου ο Saleh δήλωσε ότι δεν υπάρχει πλέον ένταση με τους Χούτι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης